Σήμερα από το πρωί οι αγορές στην Ασία ξεκίνησαν πτωτικά και οι αναλυτές απέδωσαν αυτή τη δυναμική στην εικόνα της αγοράς των commodities που επλήγησαν από το ισχυρό δολάριο αφού το ευρώ αποδυναμώνει η κατάσταση στην Ελλάδα. Η χώρα μπήκε στο στόχαστρο των αναλυτών αν και αρκετοί ακόμα έχουν διακοπές και οι αρμόδιοι εκτός Ελλάδας αναφέρονται στην κυριαρχία της επιλογής των Ελλήνων ψηφοφόρων.
Σήμερα από το πρωί οι αγορές στην Ασία ξεκίνησαν πτωτικά και οι αναλυτές απέδωσαν αυτή τη δυναμική στην εικόνα της αγοράς των commodities που επλήγησαν από το ισχυρό δολάριο αφού το ευρώ αποδυναμώνει η κατάσταση στην Ελλάδα. Η χώρα μπήκε στο στόχαστρο των αναλυτών αν και αρκετοί ακόμα έχουν διακοπές και οι αρμόδιοι εκτός Ελλάδας αναφέρονται στην κυριαρχία της επιλογής των Ελλήνων ψηφοφόρων.
Η δυναμική της πρώτης συνεδρίασης μετά τις εξελίξεις που εκτίναξαν τις επενδυτικές ανησυχίες σε παγκόσμια κλίμακα ήταν ενδεικτική αλλά όχι καθοριστική για την μετέπειτα πορεία των τιμών. Πολλά πλέον θα περάσουν από τη βάσανο του χρόνου ωσότου αποκτήσει κυβέρνηση έτοιμη να συνεχίσει το κυβερνητικό έργο που χρειάζεται μια χώρα που βρίσκεται κάτω από πρόγραμμα στήριξης από ύστερους δανειστές.
Για την ώρα αυτό που μπορούμε να παρουσιάσουμε είναι οι πρώτες αντιδράσεις από τους δανειστές και η ΕΚΤ ήταν εκείνη που σημείωσε: «Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν την μελλοντική σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου και την κυβέρνηση. Δεν θα επιχειρήσουμε παρέμβαση ούτε θα κάνουμε σχόλιο σε αυτήν την δημοκρατική διαδικασία. Θα περιμένουμε τις προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς είναι καλύτερο να προχωρήσουμε με την αξιολόγηση και θα το συζητήσουμε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ».
«Βεβαίως παρακολουθούμε πολύ στενά τι συμβαίνει στην Ελλάδα χρειάζεται όμως να καταλάβετε πως δεν μπορώ να σχολιάσω εγχώρια γεγονότα της Ελλάδας, ειδικότερα εκείνα που έγιναν πριν μόλις μισή ώρα. Πρόκειται για ένα θεμελιωδώς εσωτερικό θέμα της Ελλάδας». Δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάν Βιρτς, στην τακτική συνέντευξη Τύπου.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Πιερ Μοσκοβισί πρόσθεσε:
«Μέσα από αυτήν την δημοκρατική διαδικασία, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για άλλη μια φορά για το μέλλον του. Μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και μια διευρυμένη στήριξη σε μια αναγκαία φιλική προς την ανάπτυξη μεταρρυθμιστική διαδικασία θα είναι απαραίτητη για να ευημερήσει η Ελλάδα και πάλι στην ευρωζώνη».
Κάπως ανάλογη θα είναι η θέση των διαχειριστών κεφαλαίων επενδυμένων σε ελληνικές αξίες αλλά η πίεση του χρόνου και το μέγεθος της αβεβαιότητας δεν είναι σίγουρο πως θα τους κρατήσουν σε ψύχραιμη κατάσταση. Σταδιακά θα αντιληφθούν ότι το «φθηνό» έχει σαν εχθρό του το… «φθηνότερο». Από την άλλη εδώ και εβδομάδες έχουμε αναφερθεί στην σημασία του να κρατηθεί ο 25άρης που είναι ο δείκτης της απόλυτης κυριαρχίας των ξένων θεσμικών σε επίπεδα που δεν θα επαναφέρουν μνήμες από την φάση του Grexit.
Σήμερα Τρίτη, οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν εκτεταμένες απώλειες, αφού οι ξαφνικές ρευστοποιήσεις στα εμπορεύματα στη διάρκεια της νύχτας και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, έκανε τους επενδυτές λιγότερο πρόθυμους να αναλάβουν κινδύνους στις τελευταίες ημέρες των συναλλαγών του 2014. Στη Wall Street στη διάρκεια της νύχτας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε ελαφρώς προς τα κάτω, ενώ ο S & P 500 και ο Nasdaq Composite κατάφεραν να εμφανίσουν οριακά κέρδη, παρά την εκτίναξη της ανησυχίας για τα πολιτικά δεινά στην Ελλάδα. Με μικρά κέρδη έκλεισαν τελικά χθες οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφενός δείχνοντας ψυχραιμία ενόψει των ελληνικών εξελίξεων και αφετέρου ακολουθώντας το θετικό κλίμα της Wall Street, η οποία δείχνει έτοιμη να σπάσει ακόμη περισσότερα ιστορικά ρεκόρ πριν εκπνεύσει το 2014.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σταθεροποιητικά κινήθηκε χθες η Wall Street, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ παράλληλα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,09% στις 18.038,23 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σταθεροποιήθηκε στις 4.806,91 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 2.090,57 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Gilead Sciences κέρδισε 2,8%, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες έφτασαν το 14%. Η πτώση της μετοχής προκλήθηκε από την ανακοίνωση ότι η ανταγωνίστρια Express Scripts Holding θα διαθέσει το φάρμακό της για την ηπατίτιδα C σε όλους τους ασθενείς στη χώρα.
Ο ενεργειακός κλάδος σημείωσε οριακά κέρδη της τάξεως του 0,1%, περιορίζοντας σημαντικά την ενδοσυνεδριακή άνοδο. Ο κλάδος συνεχίζει βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι το bear market του πετρελαίου θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Στον αντίποδα, ο κλάδος της βιοτεχνολογίας σημείωσε σημαντικές απώλειες, καθώς εντείνονται οι πιέσεις για μείωση των χρεώσεων στους ασθενείς που νοσηλεύονται. Την ώρα που το 2014 φτάνει προς το τέλος του, οι αμερικανικοί δείκτες δείχνουν όλο και πιο ισχυροί για τη συνέχιση του bull market που ξεκίνησε το 2009. Από τότε ο δείκτης Dow έχει κερδίσει πάνω από 175% και ο S&P 500 έχει σχεδόν τριπλασιάσει το μέγεθος τους, με τους επενδυτές να δείχνουν να εμπιστεύονται την αμερικανική αγορά. Ο Dow μόνο φέτος έχει καταγράψει 37 φορές ιστορικό ρεκόρ, ενώ στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης έκλεισε για πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τις 18.000 μονάδες.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης της Dallas Federal Reserve για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 4,1 μονάδες, τον Δεκέμβριο, έναντι 10,5 που είχε διαμορφωθεί τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 9 μονάδες.
ΕΥΡΩΠΗ
Με μικρά κέρδη έκλεισαν τελικά χθες οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφενός δείχνοντας ψυχραιμία ενόψει των ελληνικών εξελίξεων και αφετέρου ακολουθώντας το θετικό κλίμα της Wall Street, η οποία δείχνει έτοιμη να σπάσει ακόμη περισσότερα ιστορικά ρεκόρ πριν εκπνεύσει το 2014.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 6.634 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,05% στις 9.927 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 4.318 μονάδες. Προς το τέλος της συνεδρίασης περιορίστηκαν και οι απώλειες στους περιφερειακούς δείκτες, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά έφταναν να υποχωρούν έως και 2,5%.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρέθηκε στο -1,15% και στις 19.130 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 0,84% στις 10.394 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε κέρδη 0,02% στις 343,81 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας, ο VStoxx αυξήθηκε σήμερα κατά 13%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι επενδυτές δείχνουν να ελέγχουν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, μετά και την αποτυχία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν λείπουν οι αναλυτές που τονίζουν ότι ξεκινά μια μακρά περίοδος πολιτικής αστάθειας για τη χώρα, η οποία μπορεί να επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αυτή η εξέλιξη συμπίπτει με τις προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στο ταμπλό, η Novo Nordisk κέρδισε 1,4%, καθώς έλαβε την έγκριση που χρειαζόταν από τις αμερικανικές αρχές για την διάθεση του φαρμάκου Saxenda. Οι προοπτικές που διανοίγονται για την εταιρεία σε μια τεράστια αγορά, όπως είναι η αμερικανική βελτιώνει σημαντικά τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της. Θετικά κινήθηκε και ο κλάδος των εμπορευμάτων, με τον ειδικό δείκτη του Stoxx 600 να κερδίζει 1,6%. Η Rio Tinto Group σημείωσε κέρδη 2,7% και η BHP Billiton βρέθηκε στο +2,5%.
ΧΑ
Με ισχυρές απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρακολουθώντας τις εξελίξεις που οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, καθώς για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια δεν υπήρξε εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την υφιστάμενη Βουλή.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,91% στις 819,81 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 850,18 μονάδες και η χαμηλότερη στις 756,80. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 118,81% σε σχέση με τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης, διαμορφούμενη στα 119,80 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 9,16 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Αν και ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν έως και το 11,30%, οι οποίες σημειώθηκαν την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς το τέλος των συναλλαγών η πτώση μετριάστηκε.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, έχουν αρχίσει και πληθαίνουν οι φωνές των αναλυτών να υπάρξει χαλάρωση των όρων του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα, υπό το φόβο ενός γενικευμένου κύματος ευρωπαϊκής δυσαρέσκειας από τους πολίτες – ψηφοφόρους του Νότου της Ευρωζώνης. Πιθανότατα, η αγορά έχει αρχίσει να παραμερίζει τους φόβους για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τηρώντας στάση αναμονής για τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων.
Τεχνική ανάλυση
Οι συναλλασσόμενοι στα παράγωγα εδώ και δυο εβδομάδες ακόμα και στη φάση των ανοδικών σκιρτημάτων επέμειναν στη διατήρηση του discount ικανών διαστάσεων. Χθες η βουτιά του 25άρη επιβεβαίωσε αυτή την απαισιοδοξία αφού είδαμε τον δείκτη των παραγώγων να φθάνει στις 241 μονάδες και το ΣΜΕ της τρέχουσας σειράς να ακουμπάει στις 228,00 μονάδες. Η στήλη παρακολουθώντας της αγορά προσπάθησε αρκετές φορές να ειδοποιήσει και να δικαιολογήσει τη στάση τους, με βάση την στατιστική ανάλυση και αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από τις 10/12 αναφέραμε:
«Η δυναμική της συνεδρίασης που έφερε τη μεγαλύτερη βουτιά του ΧΑ στον 21ο αιώνα ήταν πολύ ξεκάθαρη ως προς την κατεύθυνση των τιμών. Οι συναλλασσόμενοι αφού επέτρεψαν σε αυτές να σταθούν για λίγο σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε στηρίξεις με βάση τα πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, τις οδήγησαν σε επίπεδα που έφεραν τον 25άρη κάτω από τα 300 μονάδες. Εκεί επί τρεις ώρες τον κίνησαν πλάγια μέσα σε ζώνη τιμών με κάτω όριο τις 295,5 μονάδες και άνω τις 300,5 αλλά οι δημοπρασίες τον έστειλαν από τις 295 στις 292,16. Οι στηρίξεις του πλέον, είναι η ζώνη των χαμηλών που ορίστηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ήτοι από τις 277,08 ως τις 281 σε πρώτη φάση. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις και σπάσουν τα χαμηλά έτους με αναζήτηση νεότερων χαμηλών για το 2014 τότε έρχονται από τις συναλλαγές του 2013 οι 270 μονάδες και ακόμα πιο κάτω έχουμε τις 253,17 από τον Απρίλιο του 2013. Μετά από αυτά τα επίπεδα έρχεται το χάος που οδηγεί στις 170 μονάδες που είναι ο πυθμένας της αγοράς στον 21ο αιώνα τον Ιούνιο του 2012 και του Grexit».
Δύο μέρες μετά σημειώναμε:
«Η βιασύνη με την οποία οδηγήθηκαν οι τιμές στη ζώνη των 270 μονάδων, ήτοι των χαμηλών του έτους, έφερε πια στην επιφάνεια στη στατιστική προϊστορία από τις συναλλαγές του Απριλίου του 2013, την εποχή πριν από τις ΑΜΚ των τραπεζών. Η αγορά λοιπόν έχει βρεθεί στα όρια για μια ανοδική αντίδραση των τιμών και αν αυτή δεν επιτευχθεί σήμερα, τότε το καλύτερο θα είναι οι εξελίξεις της Δευτέρας να καθορίσουν τάση. Άρα μια πτώση ή μια συσσώρευση που δεν θα επιτρέψει να περάσει ο 25άρης κάτω από τα χθεσινά επίπεδα είναι απαραίτητη. Ώστε, να μην ανοίξει ο δρόμος για εξαιρετικά δυσοίωνες προσδοκίες. Αυτές αφορούν σε επιστροφή των τιμών σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν στην προεξόφληση της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος το 2012».
Δεν θεωρήσαμε καλό να βρεθεί ο δείκτης κάτω από τα ελάχιστα που καθόρισε η συνεδρίαση της 5 Απριλίου του 2013 (κλείσιμο στις 263,63 μονάδες ελάχιστο στις 263,12 και μέγιστο στις 271,54) γιατί τότε ανοίγει ο δρόμος για να εγγραφούν τιμές που θα αντιστοιχούν στις συναλλαγές του 2012. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι κάτω από το όριο των 263 μονάδων στήριξη εντοπίζεται από τις συναλλαγές που έγιναν στις αρχές του 2012 και βρίσκεται μεταξύ των 237 και 245 μονάδων δηλαδή οι 241 που σημειώθηκαν χθες είναι μέσα σε αυτή τη ζώνη.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν εκτεταμένες απώλειες την Τρίτη, αφού οι ξαφνικές ρευστοποιήσεις στα εμπορεύματα στη διάρκεια της νύχτας και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, έκανε τους επενδυτές λιγότερο πρόθυμους να αναλάβουν κινδύνους στις τελευταίες ημέρες των συναλλαγών του 2014.
Η δραστηριότητα ήταν χαμηλών όγκων πριν από το Νέο Έτος διακοπές, με πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων να έχουν κλείσει τις θέσεις τους για φέτος. Η Ιαπωνική αγορά θα κλείσει από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, με επαναλειτουργία την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω περίπου -0,6% σήμερα, και για το 2014 χάνει λιγότερο από 1%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,8% σήμερα Τρίτη στο πρώτο μέρος των συναλλαγών, αλλά είναι πάνω γύρω στο +8% αυτό το έτος. Οι «πληθωριστικές» νομισματικές πολιτικές της Τράπεζας της Ιαπωνίας και του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε θα συνεχιστούν και το 2015, γι αυτό οι επενδυτές διατήρησαν αισιόδοξες προσδοκίες τους.
Στη Wall Street στη διάρκεια της νύχτας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε ελαφρώς προς τα κάτω, ενώ ο S & P 500 και ο Nasdaq Composite κατάφεραν να εμφανίσουν οριακά κέρδη, παρά την εκτίναξη της ανησυχίας για τα πολιτικά δεινά στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για τον υποψήφιό του για την Προεδρία τη Δευτέρα, και θα καλέσει εθνικές εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου.
Η είδηση προκάλεσε στις ελληνικές μετοχές βουτιά κατά -11,3% πριν από το κλείσιμο προς τα κάτω κατά -3,9%, και οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων άγγιξαν το υψηλότερο σημείο τους από το Σεπτέμβριο του 2013.
Η εκλογή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να έρθει στην εξουσία στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα λέει ότι θέλει να εξαφανίσει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας και να ακυρώσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης των Αθηνών, που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα επηρέασαν το ευρώ, το οποίο έπεσε σε ένα νέο χαμηλό των 1,2130 δολαρίων στην πλατφόρμα συναλλαγών EBS την Τρίτη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2012. Ήταν τελευταία κάτω κατά περίπου -0,1% σήμερα στα 1,2139 δολάρια.
Στερεά πρόσφατα στοιχεία των ΗΠΑ ενίσχυσαν την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται αρκετά και πλησιάζει για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η ώρα να εξετάσουν πότε θα τελειώσει η πολιτική των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων της, μάλλον στα μέσα του 2015. Αυτό θα φέρει σε αντίθεση την αμερικάνική οικονομία με τις υποτονικές οικονομίες της ζώνης του ευρώ και της Ιαπωνίας, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πιθανό να συνεχίσουν την χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής.
Γενικά η ισχύς του δολαρίου που συνεχίστηκε δημιούργησε πίεση στις τιμές για τα εμπορεύματα, που τιμολογούνται σε δολάρια και ως εκ τούτου γίνονται πιο ακριβά και λιγότερο ελκυστικά στους κατόχους των πιο αδύναμων νομισμάτων.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Ίσως κλείνουμε μία χρονιά που στην αρχή έδειχνε ότι μπορεί να είναι η απαρχή μίας νέας προσπάθειας ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας που παρόλα αυτά, κατέληξε και πάλι να μας ξυπνήσει τις μνήμες του 2012, μιας και οι πολιτικοί μας κατόρθωσαν να καταφέρουν το ακατόρθωτο.
Η Χώρα έχει περάσει 5 πολύ δύσκολα χρόνια, έχοντας καταφέρει σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία του Κράτους, ενώ παράλληλα μπόρεσε να φέρει σε κάποια επίπεδα τα δημοσιονομικά της. Πλέον μένει να δούμε που θα μας βγάλουν οι αποφάσεις, μας μιας και οι εκλογές αν μη τι άλλο μας φέρνουν πίσω χρονικά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, χαλώντας την όποια ψυχολογία και κρατώντας στάση αναμονής σε όποια επένδυση θα μπορούσε να γίνει είτε από Ελληνικές είτε από ξένες δυνάμεις.
Μπροστά μας δε, έχουμε εκτός από την δημιουργία μία νέας κυβέρνησης, που μπορεί να μας πάρει αρκετό διάστημα, να τελειώσουμε και την διαπραγμάτευση με την τρόικα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο θα κρίνει και την συνέχεια.
Σε αυτή την περίπτωση, το 2015 (τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο) φαίνεται να είναι χρόνος διαβουλεύσεων χωρίς ουσιαστικά νέα δεδομένα για την Οικονομία. Η ρευστότητα θα συνεχίσει να είναι πολύ περιορισμένη, ενώ θυμίζουμε πως η Οικονομία είναι πολύ ευαίσθητη και οι αποφάσεις να πρέπει να είναι πολύ προσεχτικές.
Στην παρούσα, οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προτεραιότητα και είναι φυσικό να οδηγούν την κίνηση. Είναι δεδομένο πως οι Αγορές θέλουν ψυχολογία και πολιτική ηρεμία για να λειτουργήσουν και φυσικά κινούνται με πάταγο σε περίπτωση μίας απόφασης που δεν περιμένουν.
Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως καλύτερα θα ήταν να περιμένουμε τις εξελίξεις για να προβούμε σε τοποθετήσεις μιας και τι θα συμβεί πολιτικά το επόμενο διάστημα είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Οι αποτιμήσεις σε αρκετούς τίτλους είναι δελεαστικές παρόλα αυτά όσοι αγοράζουν "fundamental" πρέπει να έχουν μετρητά, σε περίπτωση που η πτωτική κίνηση συνεχιστεί.
Το περίεργο είναι πως οι περισσότεροι βλέπουν τις Αγορές σαν ένα κομμάτι που δεν τους ενδιαφέρει, χωρίς να καταλαβαίνουν πως είναι μέρος της ζωής τους, μιας και αν η Χώρα αναγκαστεί να μείνει εκτός Αγορών, ή δανεισμού, τότε η κατάσταση θα επηρεάσει τους πάντες. Καλώς ή κακώς η ψυχολογία είναι το σημαντικότερο κομμάτι που κινεί τις Αγορές και την Οικονομία και εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να την καταστρέψουμε.
Ξένοι αναλυτές
Λόγω εορτών έχουν σταματήσει οι ημερήσιες εκθέσεις των Επενδυτικών Οίκων που παρακολουθούμε.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την άποψη των ελληνικών Αρχών για το πως πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης της πορείας του ελληνικού προγράμματος αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά την αποτυχία της Βουλής της Ελλάδας να εκλέξει πρόεδρο, γεγονός που σημαίνει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Μήνυμα πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην Ευρώπη και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί, λίγη ώρα αφότου η Βουλή δεν εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Οι συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστούν με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος που υποστηρίζεται από ένα εκτεταμένο διακανονισμό, θα συνεχιστούν μόλις αναλάβει μια νέα κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»,
Την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε δηλώσεις του στο προαύλιο της Βουλής μετά την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής οικονομικής κρίσης στη χώρα του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κρίνοντας πως τα δύο κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι πολύ διαφορετικά. Σε συνέντευξή του στη Ρώμη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επισήμανε ότι οι οικονομίες των δύο κρατών είναι πολύ διαφορετικές, ιδίως ότι η Ιταλία είναι μια πολύ πιο βιομηχανική χώρα, και υπογράμμισε ότι το επίπεδο των επιτοκίων των ομολόγων της χώρας του είναι σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.
Αίτημα δικαστικής συνδρομής για τον τραπεζικό κολοσσό HSBC διαβίβασε η Λευκωσία στις βρετανικές αρχές, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Το αίτημα αφορά πτυχές που σχετίζονται με την εξαγορά του ποσοστού που κατείχε η HSBC στη Λαϊκή Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, οι ανακριτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλαν δεκάδες ερωτήματα για το συγκεκριμένο θέμα. Τον Φεβρουάριο του 2006 η Λαϊκή ανακοίνωσε την μεταβίβαση του ποσοστού (21,16%) που κατείχε η HSBC στο μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής στους ακόλουθους: 1) Marfin Financial Group Holdings S.A. 9,98% 2) Tosca Fund 8,18% 3) Laiki Bank (Nominees) Ltd 3,00%
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα χρυσός και πετρέλαιο, με τους επενδυτές να στρέφονται στις μετοχικές αξίες, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στη Wall Street. Άλλωστε, οι όγκοι συναλλαγών εν μέσω εορταστικής περιόδου παραμένουν χαμηλοί. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 1,1% κλείνοντας στα 1.182 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού υποχώρησαν κατά 2,9%, καταγράφοντας πτώση στα 53,17 δολάρια ανά βαρέλι.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ