Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 03 Απριλίου 2004 00:01

Ευφορία στα χρηματιστήρια

ΕΝΤΟΝΑ ανοδικά κινήθηκαν οι χρηματιστηριακές αγορές στον απόηχο της ανακοίνωσης θετικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, βασικός παράγοντας για τον πρωτεύοντα ρόλο που θα παίξει στη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed το επόμενο διάστημα και στην προεκλογική εκστρατεία του Τζορτζ Μπους.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, Dow Jones και Nasdaq, διεύρυναν τα αρχικά τους κέρδη, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για αύξηση των θέσεων εργασίας το Μάρτιο στις ΗΠΑ με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο.

Η ευφορία επεκτάθηκε σ' όλους τους κλάδους, παρότι ήταν πιο έκδηλη στους τομείς τεχνολογίας, ασφαλειών, αυτοκινήτων και χημικών.

Η εξέλιξη αυτή ενθάρρυνε τους επενδυτές να προχωρήσουν σε αγορές και να τοποθετηθούν σε μετοχές του κλάδου υπηρεσιών απασχόλησης.

Οι μετοχές των εταιρειών Monster Worldwide και η Robert Half International εκτοξεύθηκαν στα ύψη, μετά την ανακοίνωση ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τετραετίας, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις αναλυτών της Γουόλ Στριτ.

Αντίθετα, οι μετοχές στους τομείς χρηματοοικονομικών, κατασκευών και κατοικιών υποχώρησαν, λόγω ανησυχιών ότι η βελτίωση στην αγορά εργασίας θα ωθήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια, πλήττοντας την αγορά στεγαστικών δανείων.

Στην Ευρώπη, το ράλι μετοχών οδήγησε τη χρηματιστηριακή αγορά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων, μετά τα θετικά νέα για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για το σενάριο της οικονομικής ανάπτυξης.

Το έναυσμα για την άνοδο είχε δοθεί από την περασμένη εβδομάδα με την ανακοίνωση προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ.

Οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα κέρδη στις χθεσινές συναλλαγές ήταν η ασφαλιστική Aegon, η ING, Axa, και η Allianz των οποίων οι μετοχές σημείωσαν αύξηση από 3% έως 6%. Η κορυφαία εταιρείας τεχνολογίας Nokia ενισχύθηκε σχεδόν κατά 4%, ενώ η Philips Electronics κέρδισε ποσοστό 3,7%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ