Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Απριλίου 2004 10:10

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΜΕ ΑΝΟΔΟ άνοιξαν πριν από λίγο οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων διευρύνοντας τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν την Παρασκευή.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.465,6 μονάδες αυξημένος κατά 1,2%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.752,9 μονάδες με κέρδη 0,3% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.024,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,4%.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δείκτες έκλεισαν την Παρασκευή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων μετά τα θετικά νέα για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/03/893742.htm , τα οποία αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για το σενάριο της οικονομικής ανάπτυξης.

Θετικά επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία και η περαιτέρω πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/05/894110.htm που ευνοεί τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρείες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται αργότερα τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης κατά το μήνα Μάρτιο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg, ο σχετικός δείκτης Reuters/NTC Research υποχώρησε στο 56 από 56,2 το Φεβρουάριο παραμένοντας ωστόσο για ένατο συνεχή μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων. Το όριο αυτό αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα.

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά νέα, η βρετανική BAE Systems ανακοίνωσε σχέδιο για μείωση 760 θέσεων εργασίας στη Βρετανία, εκ των οποίων οι περισσότερες απ΄ αυτές αφορούν στο ναυπηγείο της νοτιοδυτικής Αγγλίας όπου τρία υποβρύχια τύπου Astute έχουν ναυπηγηθεί.

Επίσης, ο κολοσσός κινητής τηλεφωνίας Vodafone προσφέρει τις υπηρεσίες τρίτης γενιάς (3 G) για πελάτες σε επίπεδο επιχειρηματιών σ' όλες τις μεγάλες πόλεις της Μ. Βρετανίας. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της Vodafone είναι επακόλουθο ενός δοκιμαστικού σχεδίου στο Λονδίνο. Οι υπηρεσίες οι οποίες θα αφορούν κυρίως σε εταιρείες χρήστες χρειάζονται την τοποθέτηση κάρτας η οποία προσφέρει στους χρήστες φορητών υπολογιστών υψηλών ταχυτήτων υπηρεσίες δεδομένων.

Τέλος, ο νέος υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα, τόνισε ότι η προοπτική συγχώνευσης μεταξύ της Aventis και της ανταγωνίστριάς της, Sanofi-Synthelabo, αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/05/894025.htm .