Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Απριλίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της Ασίας. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Toyota Motor Corp., μετά την άνοδο του δείκτη για τη δραστηριότητα των εταιρειών παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σε επίπεδα ρεκόρ, καταδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ενδέχεται να είναι πραγματικότητα.

«Η αμερικανική έκθεση βοηθά του επενδυτές να αγοράσουν οικονομικά ευαίσθητες μετοχές», ανέφερε ο Masaki Takahashi, ο οποίος διαχειρίζεται 500 εκατ. δολ. σε μετοχές στην Ασία, εκτός της Ιαπωνίας, με την Cigna International Investment Advisor, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Ακόμη όμως θα ήθελα να δω και άλλες εκθέσεις οι οποίες τελικά θα με πείσουν ότι η διεθνής οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί και φέτος, τονώντας τα Χρηματιστήρια». Ο ίδιος προσφάτως προσέθεσε περισσότερες μετοχές της Samsung Electronics και της Singapore Venture Corp., στο χαρτοφυλάκιό του.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε κατά 1,9%, φθάνοντας στις 899,97 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των δεικτών της περιφέρειας, στις 11:15' π.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα. Χθες οι αγορές ήταν κλειστές, λόγω εθνικής εορτής. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei και ο Topix σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση κατά το μέσον της συνεδρίασης.

Ο MSCI Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές της περιφέρειας κέρδιζε 0,1%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 3,5 ετών. Ο δείκτης αναρριχήθηκε κατά 2/3 πέρυσι, καθώς έντονη ήταν η αισιοδοξία ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, θα τονώσει τη ζήτηση για τα ασιατικά προϊόντα.

Ο δείκτης Institute for Supply Management των οικονομικών υπηρεσιών, των κατασκευών, των εταιρειών λιανικής και άλλων μη βιομηχανικών εταιρειών ανήλθε τον Μάρτιο στο 65,8, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ στο 65,7 τον Ιανουάριο.