Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Απριλίου 2004 09:35

Boeing : Απόφαση για τον κινητήρα του «Dreamliner»

ΑΠΟΦΑΣΗ, για το ποιος θα κατασκευάσει τους κινητήρες του αεροσκάφους της, τύπου 7Ε7, ενδέχεται να λάβει μέσα στην εβδομάδα η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον κόσμο, Boeing Co., η αξία των οποίων θα ανέλθεισε 40 δισ. δολάρια.

Η General Electric Co., η Rolls-Royce Group Plc και η United Technologies Corp., τμήμα της Pratt & Whitney, της τρίτης σε μέγεθος κατασκευάστριας κινητήρων για αεροσκάφη στον κόσμο, ανταγωνίζονται για να κερδίσουν τη μεγαλύτερη παραγγελία που έγινε στον κλάδο την τελευταία δεκαετία. Η Boeing, φαίνεται ότι θα επιλέξει δύο από τις τρεις εταιρείες για να εξοπλίσει τα Boeing 7E7 που θα κατασκευάσει, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η Boeing βασίζεται πολύ σε αυτό το μοντέλο που σχεδιάστηκε για να καταναλώνει 20% λιγότερα καύσιμα από ό,τι τα αντίστοιχα αεροσκάφη σε μέγεθος, με στόχο να κερδίσει το μερίδιο αγοράς που έχασε από την ευρωπαϊκή SAS Airbus, η οποία την ξεπέρασε για να καταστεί η πρώτη κατασκευάστρια αεροσκαφών για την πολιτική αεροπορία στον κόσμο.

Οι εταιρείες που θα κερδίσουν αυτήν την παραγγελία θα προμηθεύσουν την Boeing με κινητήρες και εξαρτήματα και θα της παράσχουν το service, σύμφωνα με τον Robert Thomson, οικονομικό αναλυτή της Roland Berger & Partners, στο Λονδίνο, ο οποίος εκτιμά ότι η παραγγελία θα ανέλθει σε 40 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

«Η Pratt θα χάσει τα περισσότερα, καθώς βλέπει τις πωλήσεις της να χάνονται από τις ανταγωνίστριές της», ανέφερε ο Klauss Breil, ο οποίος διαχειρίζεται 5,9 δισ. δολ. σε μετοχές με την Cominvest Management, στη Φραγκφούρτη και κατέχει μετοχές της General Electric και της United Technologies. «Η Rolls-Royce, θα καταφέρει να εδραιώσει τη θέση της ως η δεύτερη κατασκευάστρια κινητήρων αεροσκαφών για την πολιτική αεροπορία στον κόσμο», συμπλήρωσε.

Η εκπρόσωπος της Boeing, Lori Gunter, αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία για τη λήψη της απόφασης, ωστόσο είπε ότι η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα Απριλίου.

Τα Boeing 7E7, γνωστά ως «Dreamliner», θα ανατικαταστήσουν τα Boeing 757 και 767 και θα ανταγωνιστούν τα μοντέλα A330 και Α340-300 της Airubs. Η Rolls-Royce ανταγωνίζεται την κοινοπραξία της General Electric και της Pratt στην πώληση κινητήρων για το Airbus A380, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο όταν θα αρχίσει να πετά το 2006. Το πιο νέο μοντέλο της Boeing ήταν το Boeing 777 το οποίο άρχισε να πετά προ μιας δεκαετίας.