Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Απριλίου 2004 10:08

Mικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων διευρύνοντας τα χθεσινά τους κέρδη. Υπενθυμίζεται ότι οι κυριότεροι δείκτες έκλεισαν στη χθεσινή συνεδρίαση κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Η διατήρηση του θετικού κλίματος αποδίδεται στη χθεσινή άνοδο της Wall Street, όπου οι τοποθετήσεις ενισχύθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν κλείσει, καθώς και στην αισιοδοξία για τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του αμερικανικού κολοσσού Alcoa και τις επόμενες ημέρες οι οικονομικές επιδόσεις των επίσης αμερικανικών General Electric και Yahoo.

Θετικά επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία και η συνεχιζόμενη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/06/894549.htm που ευνοεί τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Οι πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα, το οποίο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους έναντι του δολαρίου, ενισχύθηκαν μετά την είδηση ότι ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 44.000 άτομα τον περασμένο μήνα ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αρνητικά επηρεάζει το ευρώ και η δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου, ότι η πρόσφατη απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δεν αποτελεί ένδειξη για τις αποφάσεις που θα λάβει τους προσεχείς μήνες.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.484,7 μονάδες ενισχυμένος οριακά κατά 0,1%. «Η άνοδος της Wall Street και οι προσδοκίες ότι η υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής θα αποτρέψει την Τράπεζα της Αγγλίας από αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/05/894220.htm οδήγησε χθες τον δείκτη FTSE κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ημερών. Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο δείκτης θα “δοκιμάσει” το επίπεδο των 4.500 μονάδων τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στους “Financial Times” ο Γκάρι Πάρκινσον της FinSpreads.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 άνοιξε στις 3.784,1 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,1% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.055,9 μονάδες αυξημένος κατά 0,2%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας μετά τη σημαντική χθεσινή άνοδο του δείκτη Nasdaq στη Νέα Υόρκη και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του επικεφαλής της Intel Corp. - της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο- Κρεγκ Μπάρετ για την πορεία της βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών.

Ο κ. Μπάρετ προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι η εταιρεία θα διατηρήσει το υψηλό επίπεδο της επενδυτικής δραστηριότητας στην μεταποίηση την έρευνα και την ανάπτυξη. Αναφερόμενος σε έρευνες της αγοράς ο Κρέγκ Μπάρετ εκτιμά ότι τα έσοδα της Intel θα σημειώσουν αύξηση 20% το τρέχον έτος.

Η μετοχική τιμή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies σημειώνει άνοδο κατά 0,7%. Ανοδικά κινείται επίσης η μετοχή της ομοειδούς γαλλο-ιταλικής εταιρείας STMicroelectronics.

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα τα όσα θα λεχθούν κατά τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εταιρειών Ericsson, Securitas και Roche.