Η εβδομάδα λόγω των αργιών στις 24, 25 και 26/12 μετά την αυριανή συνεδρίαση που είναι και η μέρα διεξαγωγής της δεύτερης ψηφοφορίας για ανάδειξη προέδρου από τη Βουλή, τελειώνει. Η επόμενη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου είναι στις 29/12. Την ημέρα που διεξάγεται η τρίτη και καθοριστική σε κάθε επίπεδο ψηφοφορία. Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του έτους που θα ακολουθήσουν θα χαρακτηριστούν από ιδιαίτερα έντονες κινήσεις, ανάλογες βέβαια της ερμηνείας του αποτελέσματος που θα προκύψει.
Η εβδομάδα λόγω των αργιών στις 24, 25 και 26/12 μετά την αυριανή συνεδρίαση που είναι και η μέρα διεξαγωγής της δεύτερης ψηφοφορίας για ανάδειξη προέδρου από τη Βουλή, τελειώνει. Η επόμενη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου είναι στις 29/12. Την ημέρα που διεξάγεται η τρίτη και καθοριστική σε κάθε επίπεδο ψηφοφορία. Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του έτους που θα ακολουθήσουν θα χαρακτηριστούν από ιδιαίτερα έντονες κινήσεις, ανάλογες βέβαια της ερμηνείας του αποτελέσματος που θα προκύψει.
Η δυναμική σήμερα και αύριο κατά την εκτίμησή μας θα διαμορφωθεί από κινήσεις που μάλλον θα αποτελούν συνέχεια εκείνων της προηγούμενης εβδομάδας. Ο συνολικός όγκος θα πέσει και το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Οι ξένοι θεσμικοί αναμένουμε να αποσυρθούν για τις γιορτές, ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά με πολλές προσδοκίες σχετικά με το μέλλον στο ΧΑ. Ωστόσο δεν είναι δυνατό να αποφασίσουν σε αυτή την περίοδο να τοποθετήσουν φρέσκα κεφάλαια στην αγορά. Παρά μόνο στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας, λειτουργήσει ως μήνυμα, ότι το ενδεχόμενο εκλογών χωρίς την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων με την τρόικα έχει πιθανότητες λιγότερες από αυτές που του δίνουν οι αναλυτές σήμερα.
Τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται ο δείκτης είναι κοντά στα χαμηλά του Απριλίου του 2013 και λίγο πιο πάνω από τα χαμηλά του Ιουλίου του ίδιου έτους. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο 25άρης πάνω από τις 275 μονάδες. Γιατί κάθε άλλη εξέλιξη με πτωτικό αποτέλεσμα βαρύ δηλαδή τιμές κάτω από τις 260 μονάδες ανοίγει το δρόμο για την αναζήτηση τιμών που σημειώθηκαν την χρονιά της προεξόφλησης του Grexit. Ο 25άρης με βάση την πρόσφατη στατιστική προϊστορία καλό θα ήταν να διακυμανθεί μεταξύ των 277 και 281 μονάδων. Ωστόσο όπως έχουμε αναφέρει και πρόσφατα οι θεσμικοί που δεν έχουν αποτραβήξει τα κεφάλαιά τους από το ΧΑ είναι «υποχρεωμένοι» να αφήσουν τις πιέσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή να εκτονωθούν σήμερα, ακόμα και με πτώση υπολογίσιμων διαστάσεων. Αλλά αύριο και τη Δευτέρα της επόμενης εβδομάδας, θα κινήσουν τις τιμές των μετοχών ανοδικά. Γιατί τις δύο επόμενες μέρας οι συναλλαγές θα γίνουν με γνωστό πια το αποτέλεσμα της τελευταίας ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της χώρας.
Αυτή η τακτική προ μεγάλων γεγονότων, που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις επόμενες εξελίξεις, τα θετικά της οποίας αναπτύξαμε πρόσφατα, δεν πρόκειται να παραβιαστεί κατά την εκτίμησή μας. Αποτελεί μάλιστα κίνητρο για συμμετοχή εκείνων που αισθάνονται ωραία όταν πετυχαίνουν κέρδη από κινήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων. Φυσικά ο κίνδυνος από την πιθανή έντονη νευρικότητα υπάρχει και αυτόν αναπτύσσουν οι εγχώριοι αναλυτές.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος
Αναταράξεις με αίσιο τέλος
Το ξεκίνημα της εβδομάδας έγινε με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα να ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και από την εικόνα που παρουσίαζε η Ρωσική οικονομία και το ρούβλι. Από την Ασία δε είχαμε επανεκλογή της κυβερνώσας παράταξης στην Ιαπωνία, δηλαδή επαναβεβαίωση πως θα συνεχιστεί εκεί η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο να ανέβει ο πληθωρισμός στο 2% το 2015. Επίσης, οι αρμόδιοι στο Πεκίνο συνέχισαν την προσπάθεια αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, που εμφανίζει επιβραδυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης. Το κεντρικό γεγονός των ημερών όμως ήταν η απόφαση της Fed στην τελευταία για το έτος συνάντηση της FOMC επί της νομισματικής της πολιτικής και η εμφάνιση της Προέδρου Τζάνετ Γιέλεν στην συνέντευξη τύπου.
Την Τετάρτη το βράδυ, για την Ευρώπη, η καλή νεραΐδα των χρηματιστηρίων απελευθέρωσε στην παγκόσμια αγορά μια τεράστια δόση επενδυτικού ενθουσιασμού. Επειδή στη δήλωσή της, στο τέλος του έτους, δεσμεύτηκε να δείξει υπομονή ως την ώρα που θα αρχίσει την αύξηση των βασικών της επιτοκίων. Τις επόμενες μέρες αρκετοί παράγοντες της Fed αναφέρθηκαν πιο συγκεκριμένα. Όπως ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, John Williams, που δήλωσε την Παρασκευή στο Bloomberg, ότι θα ήταν «λογικό» να θεωρήσουν οι επενδυτές ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στα μέσα του 2015, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και άλλων διοικητών της Fed. Έτσι την Παρασκευή οι μετοχές στις ΗΠΑ ανέβηκαν, στέλνοντας το δείκτη Standard & Poors 500 κοντά στο υψηλό όλων των εποχών, διαγράφοντας τις απώλειες για το μήνα Δεκέμβριο, καθώς η Federal Reserve προκάλεσε το μεγαλύτερο τριήμερο άλμα του από το 2011. Είναι τώρα +0,2% ψηλότερα τον Δεκέμβριο και βρέθηκε 5 μονάδες κάτω από το κλείσιμο ρεκόρ υψηλού, που σημείωσε στις 5 Δεκεμβρίου. Τα κέρδη του S&P500 οδήγησαν οι μετοχές της ενέργειας με άλμα +3,1%. Μετά από το rebound της τιμής του πετρελαίου από την Πέμπτη, αφού πρώτα το Brent σημείωσε τιμές κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.
Μεγάλα κέρδη μικρές διορθώσεις
Οι τιμές στις Αμερικανικές μετοχές έχουν τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του bull market, που διαρκεί 5 1/2 χρόνια. Οδηγείται από τη Fed, με τρεις γύρους αγοράς ομολόγων και το κόστος δανεισμού κοντά στο μηδέν, για την τόνωση της οικονομίας. Μια σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου και τα σημάδια για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, προκάλεσαν τις μεγάλες αναταράξεις των χρηματοπιστωτικών αγορών, νωρίτερα αυτό το μήνα. Αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα κλάδεμα των κεφαλαιοποιήσεων των μετοχών στις ΗΠΑ, άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Ο S&P 500 έχασε 5% σε επτά συνεδριάσεις μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.
Ο δείκτης κέρδισε 4,5% την Τετάρτη και την Πέμπτη και η άνοδος της Παρασκευής έφερε στο τριήμερο αύξηση κατά 5%, τη μεγαλύτερη για 3 μέρες από το Νοέμβριο του 2011. Ήταν η πέμπτη ανάκτηση απωλειών μετά από διόρθωση, φέτος. Αφού ο βαρύτερος δείκτης μετοχών του πλανήτη είναι λίγες μονάδες μακριά από την ολοκλήρωση της πέμπτης ανάκαμψης. Αυτή έγινε συντομότερα από τις άλλες τέσσερις που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, καθώς η ανάκτηση των επιπέδων των τιμών απαίτησαν ένα μήνα τουλάχιστον. Ενώ τώρα, για να διαγράψει τις απώλειές του, χρειάστηκαν μόλις 14 ημέρες μετά την έναρξη της διόρθωσης. Αυτή η δυναμική πιθανά να οδηγήσει το δείκτη S&P 500 για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στο «ράλι του Δεκεμβρίου», επειδή το άγχος των επενδυτών ξεθώριασε. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε -29% τοις εκατό στις 17 και 18 Δεκεμβρίου που ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2013. Ο δείκτης υποχώρησε ακόμα -1,9% την Παρασκευή φθάνοντας στο 16,49.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Μια εβδομάδα που στη διάρκειά της συμπυκνώθηκαν πολλά από εκείνα που σφράγισαν τη χρονιά που φεύγει, ήταν η τελευταία πλήρης χρηματιστηριακά για το έτος. Καθώς οι υπόλοιπες δυο, λόγω αργιών, θα είναι κουτσουρεμένες. Στο τέλος της είχαμε την εκπνοή όλων των παράγωγων προϊόντων για το 2014 και εκτίναξη της συναλλακτικής δραστηριότητας στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη. Πάνω από 11 δισεκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, ο καλύτερος όγκος από τις 15 Οκτωβρίου. Πολλά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών και δεικτών έληξαν την Παρασκευή, σε μια διαδικασία που είναι γνωστή ως quadruple witching. Αυτή συχνά αυξάνει τη μεταβλητότητα και τον όγκο των συναλλαγών.
ΧΑ
Η τελευταία πλήρης χρηματιστηριακά εβδομάδα για το 2014 τελείωσε, με το ΧΑ να κερδίζει το ένα τέταρτο περίπου από ότι έχασε στην προηγούμενη. Εκείνη που ο αιφνιδιασμός των θεσμικών από το πολιτικό δυναμικό της χώρας, οδήγησε σε βουτιά πάνω από -20%. Τα κέρδη του ΓΔ έφθασαν το +4,6% ενώ ο δείκτης των blue chip σκαρφάλωσε λιγότερο, +3,72%, όταν ο FTSEM εμφάνισε αντίδραση της τάξης του +6,1%. Σε διεθνές επίπεδο, παρά τις μεγάλες αναταράξεις, η εβδομάδα της εκπνοής των παράγωγων προϊόντων κάθε τύπου ήταν επίσης ανοδική. Το θετικό κλίμα διαμόρφωσαν κύρια, η Fed με μια απόφαση στα μέσα της εβδομάδας που ενθουσίασε τους θεσμικούς ανά τον κόσμο, αλλά και η ανακοπή της συνεχούς διολίσθησης της τιμής του πετρελαίου και της αξίας ανταλλαγής για το Ρωσικό ρούβλι.
Στο εσωτερικό θα λέγαμε πως από το πεδίο των πολιτικών εξελίξεων μέτραγε κύρια η γνωστή, ως προς το ατελέσφορο αποτέλεσμά της, πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου από τη Βουλή την Τετάρτη το βράδυ. Από την τελευταία συνεδρίαση της δεύτερης βδομάδας του μήνα, η δυναμική της πτώσης με μεγάλα βήματα είχε διακοπεί. Έτσι, το ξεκίνημα της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου στο ΧΑ έγινε με άνοδο, αλλά χαμηλό τζίρο. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,45% και ο 25άρης με μεταβολή +1,64% έκλεισε στις 270,11, με τον FTSEM στο +2,58%. Την αγορά πήραν στην πλάτη οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών +5,81% και στα Ταξίδια Αναψυχή +4,88% ενώ οι Τράπεζες έδωσαν μικρή ώθηση στο μέσο όρο αφού εμφάνισαν άνοδο +1%. Η δεύτερη συνεδρίαση έγινε πάλι με το διεθνές κλίμα να εμποδίζει τις αγορές της ευρωζώνης να βρουν κατεύθυνση, αλλά στο ΧΑ οι μεταβολές ήταν μικρές και αρνητικές. Αφού οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας +2,87%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,41%, και Ταξίδια Αναψυχή +1,70% ώθησαν προς τα άνω, αλλά οι μεγάλες πιέσεις στον κλάδο των Τροφίμων Ποτών -5,26% και οι απώλειες των Τραπεζών κατά -1% έδωσαν τιμές κάτω από της περασμένης συνεδρίας με τζίρο σχεδόν αμετάβλητο.
Την Τετάρτη οι διεθνείς αγορές είχαν την προσοχή εστραμμένη στην Τζάνετ Γιέλεν της Fed, αλλά οι επενδυτές στο ΧΑ ανέμεναν και το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο, που προέκυψε αργότερα στα 160 υπέρ με το όριο από 200 ψήφους και πάνω. Στο ταμπλό του ΧΑ σημειώθηκε η καλύτερη σε ανοδικές επιδόσεις συνεδρίαση με τον ΓΔ ψηλότερα κατά +3,33%, ο 25άρης με μεταβολή +3,24% και ο FTSEM +2,13%. Ήταν η πρώτη μέρα που οι Τράπεζες εμφάνισαν σημαντικά κέρδη +2,8%, μικρότερα ωστόσο πάλι, από των βασικών δεικτών. Ενώ την άνοδο οδήγησαν οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας +6,28%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +5,66%, Εμπορίου +5,57%, και Πρώτων Υλών +4,40%. Ο τζίρος ήταν καλύτερος, αλλά όχι αρκετά.
Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ανέλπιστα ανοδική, με δεδομένο το αποτέλεσμα από τη Βουλή και τους θεσμικούς ενθουσιασμένους από την καθοδήγηση της Fed αναφορικά με την έναρξη των ανόδου των βασικών επιτοκίων, από τα μηδενικά επίπεδα που βρίσκονται πολλά χρόνια τώρα. Η έναρξη ήταν ανοδική με τους δείκτες να γράφουν νεότερα υψηλά εβδομάδας και μετά την πρώτη μισή ώρα ξέσπασαν πιέσεις που προκάλεσαν απώλειες των βασικών δεικτών πάνω από -3%, επαναπροσεγγίζοντας τα χαμηλά εβδομάδας. Κατόπιν το μάζεμα τα προσφοράς οδήγησε σε κλείσιμο με άνοδο πάνω από +1%. Στηρίχθηκε δε στην άνοδο των εταιριών στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +6,52%, Πετρελαίου Αερίου +3,68%, Ακίνητης Περιουσίας +3,04%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,36% και των Τραπεζών, που εμφάνισαν κέρδη +2% με τον ΓΔ στο +1,47% τον 25άρης στο +1,18% αλλά ο FTSEM μόλις +0,60%.
Στην τελευταία συνεδρίαση η διάθεση των θεσμικών άλλαξε ριζικά στο δεύτερο μέρος, αν και στο πρώτο σημειώθηκαν τα υψηλά εβδομάδας. Οι πιέσεις εντάθηκαν στην τελευταία μιάμιση ώρα και στις δημοπρασίες, όταν οι ξένες αγορές πανηγύριζαν συντονισμένα. Έτσι, με το μεγαλύτερο για τη βδομάδα τζίρο, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,41% και ο 25άρης έκλεισε με μεταβολή -1,50% όταν με κέρδη κατέληξε ο FTSEM +1,73%. Ξεχώρισαν για τις απώλειές τους οι εταιρίες Εμπορίου -8,04%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -5,45%, των Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,84%, στα Ταξίδια Αναψυχή -2,52% και των Τραπεζών -1,60%.
Το στατιστικό αποτύπωμα της εβδομάδας περιλαμβάνει νεότερα χαμηλά τελευταίων 12 μηνών για ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΜΙΓ και ΠΕΙΡ. Από αυτές ανήκουν αρκετές στην ομάδα με εβδομαδιαία απόδοση κάτω από το μισό της απόδοσης του 25άρη που είναι αλφαβητικά οι ΒΙΟ +1,05%, ΓΡΙΒ +1,32%, ΕΧΑΕ +0,60%, ΜΙΓ +1,83%, και ΦΦΓΚΡΠ +0,77%. Βέβαια ξεχωρίζουν επίσης για την πτωτική τους μεταβολή οι ΕΕΕ -3,1%, ΕΥΡΩΒ -1,4% και ΜΟΗ -0,3%. Αν λάβουμε δε υπόψη ότι οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΤΙΤΚ με μεταβολές λίγο πάνω από +4% ανήκουν στην ομάδα με απόδοση ισοδύναμη του 25άρη, διαπιστώνουμε ότι το πλήθος των μετοχών που προτιμούν οι θεσμικοί, με επίδοση πάνω από +4%, είναι 14. Διψήφια δε κέρδη σε πέντε συνεδριάσεις έχουν αλφαβητικά ΓΕΚΤΕΡΝΑ +11,6%, ΔΕΗ +11,9%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +17,5%, ΕΛΠΕ +10,5%, ΕΥΔΑΠ +13,9%, ΜΕΤΚ +13,6%, και ΤΕΝΕΡΓ +10,05% δηλαδή οι μισές από τις πλέον ευνοημένες. Ακολουθούν δυο εβδομάδες με… «δυόμισι» συνεδριάσεις η κάθε μια.
Τεχνική ανάλυση
Η στατιστική εικόνα μετά από 3 εβδομάδες στο Δεκέμβριο έχει αναδείξει ορισμένες μετοχές που κατάφεραν να κρατήσουν κέρδη με τη βοήθεια της ανόδου την τελευταία εβδομάδα. Καμία από αυτές δεν ανήκει στον τραπεζικό κλάδο.
Είναι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,53% έχοντας την προηγούμενη εβδομάδα κέρδη +17,5%. Ακολουθεί η ΤΙΤΚ στο +2,7% με άνοδο την περασμένη εβδομάδα +4,3% και η ΜΕΤΚ +1,1% με κέρδη +13,6% τις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις.
Θα λέγαμε λοιπόν πως είναι λίγες οι μετοχές για τις οποίες διατηρηθήκαν οι πιέσεις και την εβδομάδα της ανοδικής αντίδρασης. Αυτές εμφάνισαν αρνητική εβδομαδιαία μεταβολή και ήταν ΕΕΕ -3,1%, ΕΥΡΩΒ -1,4% και ΜΟΗ -0,3%.
Στην ομάδα των blue chip που εμφάνισαν εβδομαδιαία κέρδη μεγαλύτερα του μέσου όρου ανήκουν οι περισσότερες μετοχές του 25άρη. Αλφαβητικά είναι : ΓΕΚΤΕΡΝΑ +11,6%, ΔΕΗ +11,9%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +17,5%, ΕΛΠΕ +10,5%, ΕΥΔΑΠ +13,9%, ΙΝΛΟΤ +9%, ΜΕΤΚ +13,6%, ΜΠΕΛΑ +7,6%, ΜΥΤΙΛ +9,6%, ΟΛΠ +5,9%, ΟΠΑΠ +6,8%, ΟΤΕ +5,2%, ΠΕΙΡ +5,4%, και ΤΕΝΕΡΓ +10,05%. Από αυτή την ομάδα αρκετές μετοχές έχουν εμφανίσει μεγάλη αντίδραση από τα ελάχιστα των τελευταίων 30 ημερών που είναι και ελάχιστα τελευταίων 12 μηνών. Σημειώθηκαν την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου την Παρασκευή 12/12 που οι δείκτες σημείωσαν τα ελάχιστα για το 2014 ή την προηγούμενη.
Οι βασικοί δείκτες ΓΔ και 25άρης από εκείνα τα επίπεδα απέχουν αντίστοιχα μόλις 6,5% και 5,65%. Παρατηρώντας την στατιστική εικόνα της αγοράς διαπιστώνουμε ότι 9 μετοχές του 25άρη εμφανίζουν αντίδραση από την κατώτερη τιμή τουλάχιστον διπλάσια. Αυτές με αλφαβητική σειρά είναι : ΓΕΚΤΕΡΝΑ +16,3%, ΔΕΗ +15,1%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +21,6%, ΕΥΔΑΠ +17,4%, ΜΕΤΚ +15,9%, ΜΠΕΛΑ +13,45%, ΟΛΠ +14,3%, ΠΕΙΡ +14,6% και ΤΕΝΕΡΓ +17,35%. Αξίζει να αναφέρουμε πως εκτός των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΠΕΙΡ οι υπόλοιπες μετοχές αποτελούν την «δεύτερη» ομάδα του 25άρη και όπως φαίνεται, σε αυτές έχει αποτυπωθεί διακριτικά το ενδιαφέρον των fund managers. Ωστόσο, σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των τριών συνεδριάσεων πριν την πραγματικά κρίσιμη ψηφοφορία στις 29/12 πολλά μπορούν να συμβούν και τα περισσότερα θα αφορούν τις τράπεζες τον ΟΤΕ τον ΟΠΑΠ και την ΕΕΕ.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές πήραν το σύνθημα από την Wall Street και ξεκίνησαν την συντομευμένη από τις διακοπές εβδομάδα, σε μια ισχυρή άνοδο τη Δευτέρα, ενώ το ευρώ άγγιξε ένα νέο χαμηλό διετίας έναντι του δολαρίου καθώς εμφανίστηκαν προσδοκίες επί της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που θα αποκλίνουν από τη γραμμή της Fed.
O δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφάνισε μεγάλα κέρδη και ήταν 1,1%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας διαγράφοντας τα κέρδη που εμφάνισε νωρίς ήταν επίπεδος πριν από μια ιαπωνική αργία την Τρίτη, αν και οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν 1,8% τοις εκατό.
Το πετρέλαιο πήρε μια ανάσα μετά την πρόσφατη περιδίνηση του, με την τιμή του αργού στις ΗΠΑ να ενισχύεται περισσότερο από 1% στα 57,76 δολάρια το βαρέλι, μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία είχε χάσει 2%, με την επέκταση της πρόσφατης βουτιάς του, που το οδήγησε στο ήμισυ της αξίας του από τον Ιούνιο. Το Brent αυξήθηκε 1,4% στα 62,22 δολάρια.
Η δραστηριότητα είναι πιθανό να είναι αδύναμη αυτή την εβδομάδα, με πολλούς επενδυτές μακριά από τις συναλλαγές, για τα Χριστούγεννα και την περίοδο πριν από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.
Το ευρώ σημείωσε άνοδο στα 1,2241 δολάρια, αφού νωρίτερα είχε πτώση στα χαμηλά των 1,2220 δολαρίων, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012.
Έναντι του γιεν, που έφτασε μέχρι τα 146,09, αλλά παρέμεινε σε μια σημαντική απόσταση από ένα υψηλό εξαετίας των 149,79 γιεν που άγγιξε νωρίτερα το Δεκέμβριο.
Ηρεμιστικό απέναντι σε φόβους σχετικά με την πολιτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, ήταν το γεγονός πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσέφερε την Κυριακή την πρόταση οι φιλοευρωπαϊστές ανεξάρτητοι βουλευτές να εισέλθουν στην κυβέρνηση που θα διεξάγει νέες εκλογές, στα τέλη του 2015, αν αυτοί τον υποστηρίξουν για να εκλέξει νέο πρόεδρο.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση ήρθε μπροστά από τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για την προεδρία και ακολούθησε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση στον πρώτο γύρο την περασμένη εβδομάδα, όταν κέρδισε λιγότερη υποστήριξη από ό, τι αναμενόταν. Οι δύο επόμενοι γύροι της ψηφοφορίας θα γίνουν στις 23 Δεκεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου.
Η τιμή Spot του χρυσού ανέβηκε περίπου 0,2% στα 1.198,16 δολάρια η ουγγιά, μετά την απώλεια περίπου 2% την περασμένη εβδομάδα από τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust
Ανοδική η τρέχουσα εβδομάδα, μετά την πρωτοφανή πτώση της προηγούμενης, χωρίς όμως να μας δώσει τεχνικά κάποια διάσπαση αντίστασης ενώ και η αντίδραση αυτή δεν κάλυψε παρά ένα μικρό μέρος της πτώσης και είχε και μικρότερους όγκους. Το μόνο θετικό στοιχείο η διατήρηση του επιπέδου των 810 μονάδων.
Η περίοδος που διανύουμε οριοθετείται αποκλειστικά από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορεί η νέα σημαντική άνοδος των διεθνών Αγορών, οι δηλώσεις Τσίπρα στο Reuters, η σημερινή λήξη των Παραγώγων, η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με το KKR, να έπαιξαν ρόλο στις διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών, όμως το γεγονός που θα καθορίσει την πορεία του Γενικού Δείκτη είναι η Προεδρική εκλογή.
Σε περίπτωση μη εκλογής θα αυξηθεί η πολιτική αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα η Αγορά να αναζητήσει στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Η διάσπαση των 800 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο προς τις επόμενες στηρίξεις των 750 και 650 μονάδων. Όταν προκύψει νέα σταθερή Κυβέρνηση και βρει τον Ευρωπαϊκό της βηματισμό, θα προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες αφού οι αποτιμήσεις είναι υποτιμημένες.
Σε περίπτωση εκλογής Προέδρου ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί προς τις 1050 μονάδες για να καλύψει τις απώλειες της τρέχουσας περιόδου.
Είναι κατανοητό ότι χρειάζεται προσοχή από τους επενδυτές, ενώ η μεταβλητότητα θα είναι αυξημένη ως τις 29/12.
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.
Αντίθετη ήταν η κίνηση μετοχών και ομολόγων την εβδομάδα που διανύσαμε, από το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και η οποία έδειξε το Κυβερνητικό συνασπισμό να υπολείπεται 20 Βουλευτές για το ζητούμενο αριθμό των 180 στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου.
Η ανοδική κίνηση μπορεί να αποδοθεί στο triple witching, στη βελτίωση των αποτιμήσεων θεσμικών χαρτοφυλακίων στο τέλος του 2014 και ίσως στις τοποθετήσεις εκείνων που προσδοκούν στην εξεύρεση λύσης και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η αβεβαιότητα θα αυξηθεί σημαντικά στην περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η γραμμή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα είναι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Στο εξωτερικό, η πιο σημαντική είδηση της εβδομάδας ήλθε από τις ΗΠΑ και τη FED, η οποία δια στόματος Yellen μετέθεσε την εκτιμώμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ από το α΄3μηνο του 2015 στο β΄3μηνο του 2015, διατηρώντας το ενδιαφέρον για τις μετοχές σε υψηλό επίπεδο.
Πλησιάζοντας το τέλος του χρόνου και προσπαθώντας να εκτιμήσει κανείς τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη χρόνια, δύο στροφές σχεδόν πριν το τέλος του χρόνου, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι όλο το βάρος της ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας μεταφέρεται στις ΗΠΑ, αλλά και στο κατά πόσο μπορεί να παραμείνει το πετρέλαιο σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, τα οποία μπορούν να ενισχύουν την Παγκόσμια ανάπτυξη, σε μια περίοδο που η ατμομηχανή της, δηλαδή η Κίνα, συνεχίζει να επιβραδύνει.
Βγαίνοντας λίγο από το στενό περιβάλλον της εγχώριας Αγοράς, η οποία λόγω, αφενός της ψυχολογίας και αφετέρου των ειδικών συνθηκών των πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες καθορίζουν την οικονομική πορεία της Χώρας, ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον του στις προοπτικές και τις εξελίξεις στις διεθνείς Αγορές, οι οποίες δεν υπόκεινται ούτε σε μνημόνια ούτε σε χρηματοδότηση βάσει επίτευξης στόχων και εκθέσεων της Τρόικας.
Ο δεύτερος κύκλος αβεβαιότητας για την Ελλάδα, σε περίπτωση διενέργειας Εθνικών εκλογών μπορεί να δημιουργήσει σημαντική κρίση αξιοπιστίας για την ίδια τη Χώρα, όπως άλλωστε μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τη στάση αλλά και τις κινήσεις των ξένων επενδυτών.
Κατά συνέπεια, οιεσδήποτε και αν είναι οι εξελίξεις στη συνέχεια, αυτό το οποίο δεν πρέπει να χαθεί από την Ελλάδα, πρέπει να είναι η αξιοπιστία της Χώρας.
Ξένοι αναλυτές
S&P: Εβδομαδιαία ανασκόπηση και προοπτικές: Η Fed βρίσκεται σε αναμονή - Δεν υπήρξε ανανέωση της στήριξης στην ασφάλιση κατά τρομοκρατίας - Οι εκδόσεις χρέους που αναμένονται στο 2015 θα διατηρηθούν στα επίπεδα του 2014
Η νομισματική πολιτική και η ασφάλιση κατά της τρομοκρατίας είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στις ειδήσεις τις σχετικές με την τιτλοποίηση χρέους στο νέο έτος. Η Πρόεδρος Janet Yellin είπε ότι η Fed είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια της κατά τις προσεχείς 2 συνεδριάσεις της, οδηγώντας σε απότομη ανάκαμψη τις αμερικανικές μετοχές. Η μέση πρόβλεψη σχετικά με την προσδοκία των μελών της FOMC είναι για ένα επιτόκιο στο 1,125% έως το Δεκέμβριο του 2015, ανακοίνωσε ότι θα δείξει υπομονή πριν την αύξηση του επιτοκίου. Το Κογκρέσο είχε διακόψει χωρίς ανανέωση της στήριξης στην ασφάλιση κατά τρομοκρατίας. Αν και αυτό προσθέτει κάποια βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, οι πρώτες αναφορές από την Ουάσιγκτον δείχνουν μια πιθανή ανανέωση αμέσως μετά την επαναλειτουργία του Κογκρέσου το Γενάρη
Barclays: Ένα γεμάτο γεγονότα, τέλος του έτους
Οι τιμές του πετρελαίου, η Ρωσία και η Ελλάδα ήταν στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα και προκάλεσαν κάποια αστάθεια στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά πριν από την περίοδο των διακοπών.
Οι θεμελιώδεις αρνητικοί παράγοντες στη Ρωσία δεν αναμένεται να εξαφανιστούν στο εγγύς μέλλον, αφήνοντας το νόμισμα ευάλωτο σε περαιτέρω κερδοσκοπικές πιέσεις.
Η FOMC κράτησε τη βασική της προοπτική σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η εξ αυτού αύξηση των προσδοκιών για χαμηλότερο πληθωρισμό δεν έχει αλλάξει τις προοπτικές της Fed για μια αύξηση των επιτοκίων γύρω στα μέσα του έτους.
Εκτός των ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο πτώσης του πληθωρισμού και είναι έτοιμες να δράσουν όπου η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υπερβολικά αδύναμη και ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες
Ηνωμένες Πολιτείες: Η Fed είναι υπομονετική, αλλά η υπομονή της είναι πεπερασμένη
Η ζώνη του ευρώ: Αθόρυβο τέλος, ενδιαφέρουσα αρχή
Οι κίνδυνοι επιδείνωσης στις προβλέψεις μας ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ πέφτει στο 0,0% το Δεκέμβριο, πιθανά να αυξήσει την πιθανότητα για περαιτέρω δράση της ΕΚΤ ήδη από τον Ιανουάριο.
Ηνωμένο Βασίλειο: Τα πραγματικά κέρδη δίνουν τέλος σε επτά ετών υποχώρησή τους
Ιαπωνία: Η εύκολη νίκη φέρνει δύσκολες επιλογές
Το 2014 έκλεισε με περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής ευελιξίας. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι στάδιο για σκληρότερες αποφάσεις για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης.
Αναδυόμενες Αγορές
Αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας: Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν σε εγρήγορση
Ο πληθωρισμός στην Ινδία συνεχίζει να μειώνεται, αλλά ένα διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Έκκληση προς τους βουλευτές για συναίνεση προκειμένου να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας απηύθυνε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Είναι εθνική υποχρέωση, πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και μετά θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε χρονοδιάγραμμα για εθνικές εκλογές, ακόμα και στο τέλος του 2015, τόνισε στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός.
Πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων» χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM/EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ωστόσο τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα. Στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε σχέση με την Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία όπου οι κυβερνήσεις άλλαξαν, όμως τα προγράμματα προσαρμογής συνεχίστηκαν, έγιναν μικρές αλλαγές αλλά οι νέες κυβερνήσεις στήριξαν τη συνολική κατεύθυνση, ως εκ τούτου, οι αγορές κατευνάστηκαν, δηλώνει ο κ. Ρέγκλινγκ στην Καθημερινή της Κυριακής.
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία με την οποία επικυρώνεται το ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και την ΣΕΠ Α.Ε., θυγατρική της κινεζικής Cosco, για τον δεύτερο και τρίτο προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.
Νέα δυναμική απάντηση στην πρόκληση της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και κλάδων με στόχο, παράλληλα με την επιχειρηματική λογική του εγχειρήματος, να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, έδωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας με τη συμφωνία που αφορά την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου δανείων και μετοχών στο εξειδικευμένο στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αμερικανικό private equity fund KKR.
Σε επαναγορές ομολόγωνΣε επαναγορές ομολόγων, συνολικού ονομαστικού ποσού 50.395.000 ευρώ, από τα ομόλογα λήξεως 12 Φεβρουαρίου 2015 με κουπόνι 7,25% (ISIN: XS0346402463) προέβη η ΟΤΕ ΟΤΕ-1,09% plc, θυγατρική της ΟΤΕ Α.Ε. Τα επαναγορασθέντα ομόλογα έχουν παραδοθεί προς ακύρωση. Μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς το εναπομείναν ονομαστικό υπόλοιπο των ομολόγων ανέρχεται σε 432.354.000 ευρώ.
Τη νέα έκδοση της καινοτόμου πλατφόρμας Mobius, η οποία προσφέρει πλήρη διασύνδεση με bank-end συστήματα για ολοκληρωμένη διαχείριση επενδύσεων από κινητές συσκευές (smartphones/tablets)- (iOS Universal application και Android), παρουσίασε η Profile.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Την εκτίμηση ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα γίνει αρνητικός τους ερχόμενους μήνες, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάσιο σημειώνοντας ωστόσο ότι αν αυτό αποτελέσει απλώς ένα προσωρινό φαινόμενο, δεν διαβλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού.
Στους λόγους για τους οποίους επισκέφθηκε την Ελλάδα αναφέρθηκε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο BFM TV, εξηγώντας ότι «πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο πρόγραμμα βοήθειας» και πως θα πρέπει μέσα σ' ένα δίμηνο «να περάσουμε σε κάτι διαφορετικό από την τωρινή τρόικα». «Θα πρέπει να καταλήξουμε από κοινού σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα μας επιτρέψει να περάσουμε σε ένα είδος εποπτείας και να προσανατολισθούμε πλέον προς την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα» τόνισε.
Ισχυρό ήταν το rebound του πετρελαίου, την Παρασκευή λαμβάνοντας ώθηση από τα σχόλια του υπουργού ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος χαρακτήρισε προσωρινή την πτώση του «μαύρου χρυσού». Οριακά υψηλότερα έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και ο χρυσός, ο οποίος όμως δεν έχει καταφέρει να επανακτίσει τα επίπεδα των 1.200 δολαρίων, κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες 2,2%.
Θετικό προδιαγράφεται το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου GfK για τον Ιανουάριο να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης του GfK αυξήθηκε στις 9,0 μονάδες για τον μήνα Ιανουάριο από τις 8,7 μονάδες του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τον Δεκέμβριο του 2006.
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινήθηκαν φέτος οι αρχικές δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, καθώς αρκετές επιχειρήσεις θέλησαν να εκμεταλλευθούν το θετικό κλίμα που επικράτησε στις αγορές κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους.
Η όρεξη των επενδυτών για μετοχές έμεινε «αυξημένη» τους περισσότερους μήνες του 2014, παρά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων και τα επίμονα απογοητευτικά δεδομένα για την Ευρωζώνη, την Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ