Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2004 15:22

Αύξηση κατά 7,2% των ελληνικών εξαγωγών

Αύξηση της τάξης του 7,2% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ, βασιζόμενη σε στοιχεία της ΕΣΥΕ.

Η μελέτη αναλύει επίσης, την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, στο σύνολό τους, για το διάστημα 1998-2002, καθώς και την εξέλιξή τους ανά κλάδο και ανά χώρα, για το α΄ επτάμηνο του 2003. Τα εν λόγω στοιχεία προέρχονται από την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., Eurostat.

Οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή, για το ίδιο πάντα διάστημα σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 8,6%.

Ωστόσο, ιδιαίτερα υψηλή αύξηση παρουσιάστηκε και στις ελληνικές εισαγωγές. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εντεκάμηνο του 2003, οι ελληνικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 19,7% σε σχέση με το πρώτο εντεκάμηνο του 2002, ενώ οι εισαγωγές μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών σημείωσαν μικρότερη αύξηση της τάξεως του 19,3%.

Κατά συνέπεια, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για τη χώρα μας διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 26,8% (αντίστοιχα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για τη χώρα μας χωρίς τα πετρελαιοειδή σημείωσε αύξηση της τάξεως του 26,1%).

Ολόκληρη η Μελέτη είναι διαθέσιμη στο www.seve.gr/docs/stat.pdf