Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2004 00:01

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την αναζωπύρωση της έντασης στο Ιράκ ενώ παράλληλα οι επενδυτές δείχνουν απογοητευμένοι από τις πρώτες ανακοινώσεις στοιχείων εταιρικών κερδών καθώς είχαν προεξοφλήσει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Στη Γουόλ Στριτ το κλίμα ήταν αρνητικό από τις πρώτες ώρες των συναλλαγών λόγω της ανακοίνωσης απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων για εταιρείες όπως η Alcoa

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την αναζωπύρωση της έντασης στο Ιράκ ενώ παράλληλα οι επενδυτές δείχνουν απογοητευμένοι από τις πρώτες ανακοινώσεις στοιχείων εταιρικών κερδών καθώς είχαν προεξοφλήσει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα.

Στη Γουόλ Στριτ το κλίμα ήταν αρνητικό από τις πρώτες ώρες των συναλλαγών λόγω της ανακοίνωσης απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων για εταιρείες όπως η Alcoa, της οποίας η μετοχή υποχώρησε κατά 3,9% και με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για περισσότερες εταιρικές ειδήσεις.

Η Alcoa η πρώτη συνιστώσα του Dow Jones ανακοίνωσε διπλασιασμό των κερδών της λόγω των υψηλότερων τιμών αλουμινίου και των μεγάλων πωλήσεων στους κατασκευαστές αυτοκινήτων και αεροσκαφών αλλά δεν κατόρθωσε να εντυπωσιάσει τους επενδυτές, διότι τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών της Γουόλ Στριτ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 90,66 μονάδες, ποσοστό 0,86%, φθάνοντας στις 10.480,15 μονάδες. Με απώλειες 9,66 μονάδων, ποσοστό 0,47%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.050,24 μονάδες.

Επίσης η αναζωπύρωση των ανησυχιών από την αυξανόμενη ένταση αποθάρρυναν τους επενδυτές να προβούν σε αγορές αμερικανικών μετοχών.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάνοντας κέρδη των πρώτων συναλλαγών με τη μετοχή της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Nokia και της DaimlerChrysler να σύρουν το χορό της καθόδου ενώ μετοχές του αμυντικού κλάδου υγείας όπως της Aventis ανέκοψαν το ρυθμό πτώσης των τιμών.

Η φινλανδική Nokia δέχθηκε περαιτέρω πιέσεις για δεύτερη συνεχή ημέρα με τη μετοχή της να διευρύνει την προηγούμενη πτώση του 17% κατά 3,7% μετά την προειδοποίηση ότι οι χαμηλότερες των αναμενόμενων πωλήσεων θα πλήξουν την κερδοφορία του πρώτου τριμήνου 2004 ενώ η Daimler υποχώρησε κατά 1,2%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η αισιοδοξία των επενδυτών που είχε δημιουργηθεί από την εξασθένηση των ανησυχιών για την ανάπτυξη της οικονομίας υποχώρησε καθώς οι περισσότεροι θέλουν να γνωρίζουν εάν η πορεία των εταιρικών κερδών θα συμβαδίσει με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 330 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με πτώση 0,3% στις 1.009,9 μονάδες με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,5% στις 2.851,8 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,50% στις 12.019,62 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ