Τα χρηματοδοτικά προϊόντα που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τους ΟΤΑ στην Ελλάδα παρουσίασε ο αναπληρωτής τεχνικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φερνάντο Καμάνο-Γκαρσία, στην ημερίδα που διοργάνωσαν η ΚΕΔΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).
Τα χρηματοδοτικά προϊόντα που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τους ΟΤΑ στην Ελλάδα παρουσίασε ο αναπληρωτής τεχνικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φερνάντο Καμάνο-Γκαρσία, στην ημερίδα που διοργάνωσαν η ΚΕΔΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).
Όπως είπε, η τράπεζα έχει δημιουργήσει συγκεκριμένα προϊόντα που στοχεύουν στις ανάγκες των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Σε ό,τι αφορά μεγάλους δήμους (όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο) η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας χρηματοδότηση. Ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με τους δήμους Αθηναίων και Ηρακλείου, ενώ εξετάζει πιθανή συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης.
Για τους μικρούς δήμους
Προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες μικρότερων δήμων, η ΕΤΕπ έχει οργανώσει δυο πιστωτικές γραμμές με το ΤΠΔ που ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ συνολικά. Το ΤΠΔ θα πρέπει να μεταφέρει τα χρήματα αυτά στους μικρότερους δήμους, προκειμένου να εκπληρώσουν έργα στους τομείς των μεταφορών, της αποκατάστασης δρόμων, βελτίωσης οδικής ασφάλειας, εκπαιδευτικές υποδομές, έργων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, αποκατάστασης δημοσίων κτιρίων, περιβαλλοντικής αναβάθμισης, ενεργειακής αποδοτικότητας, ανάπτυξης τουριστικών υποδομών.
Τα έργα που αφορούν δημοτικές αρχές μπορούν να χρηματοδοτηθούν έως 50% από την ΕΤΕπ και το υπόλοιπο 50% από το ΤΠΔ ή άλλους πιστωτικούς οργανισμούς ή από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πιστωτική γραμμή του ΤΠΔ είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ για μικρότερους δήμους.
«ELENA»
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «ΕLENA» που στοχεύει στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Γκαρσία εξήγησε ότι πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που συμπληρώνει την ΕΤΕπ και το ΤΠΔ και προσπαθεί μέσα από τεχνική βοήθεια να βοηθήσει τους δήμους να υλοποιήσουν προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το «ELENA» στηρίζει με μελέτες βιωσιμότητας και μελέτες αγοράς, δόμηση προγραμμάτων, επιχειρηματικά σχέδια, προετοιμασία διαγωνισμών και των διαδικασιών τους, διευθετήσεις που αφορούν προγράμματα και υλοποιήσεις. Τομείς στους οποίους μπορεί να εφαρμοσθεί είναι η κοινωνική στέγαση, η σήμανση και ο φωτισμός δρόμων, ανακαίνιση κτιρίων προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, λεωφορεία χαμηλής ενέργειας, ηλεκτρικά ή χαμηλής πρόωσης άνθρακα συστήματα που θα διευκολύνουν την εισαγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά.
Ο ίδιος αναφερόμενος σε πρακτικές εφαρμογές του «ELENA», μίλησε για τη χρηματοδότηση μελετών και επενδυτικών προγραμμάτων που προτείνονται από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με την Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών, για έξυπνα δίκτυα σε σταθμούς φόρτωσης ηλεκτρικών οχημάτων σε 5 νησιά - Λέσβος, Κύθνος, Λήμνος, Μήλος, Σαντορίνη.
«JESSICA»
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «JESSICA», πρωτοβουλία που αναδείχθηκε από την Κομισιόν και την ΕΤΕπ, ο αναπληρωτής τεχνικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων εξήγησε ότι έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος των διαρθρωτικών πόρων προκειμένου να γίνουν αποδοτικές επενδύσεις σε σχέδια αειφόρου, αστικής ανάπτυξης. Αυτές οι επενδύσεις μπορούν να πάρουν τη μορφή είτε ιδίων κεφαλαίων, είτε δανείων, είτε εγγυήσεων.
Τον Ιούλιο 2010 η Ελλάδα και η ΕΤΕπ σύναψαν χρηματοδοτική συμφωνία και δημιούργησαν την εταιρεία επενδύσεων «Τζέσικα Ελλάς» (με κεφάλαιο 258 εκατ. ευρώ) που υλοποιείται από πέντε αστικά ταμεία, που έχουν δημιουργηθεί σε πέντε ελληνικές τράπεζες.
Ως πρακτικά παραδείγματα του προγράμματος, ανέφερε την αποκατάσταση παλιάς αποθήκης που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στη Δράμα, τη σύσταση ΣΔΙΤ για ολοκληρωμένο σύστημα τηλεματικής στον ΟΑΣΑ για την διαχείριση του στόλου των λεωφορείων και των έξυπνων στάσεων, τη δημιουργία ΣΔΙΤ για κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων στην Αττικής.
Για την περίοδο 2014 -2020
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδοτική περίοδο 2014- 2020, ο Φερνάντο Καμάνο-Γκαρσία, σημείωσε ότι υπάρχει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα χρηματοδοτικών ευκαιριών για να βοηθηθούν αστικά και μη αστικά προγραμματικά σχέδια. Υπάρχει πολύ σημαντική ζήτηση για έργα φωτισμού των δρόμων, διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση αποβλήτων με στόχο την παραγωγή ενέργειας
Επίσης, υπάρχουν δυο δισ. ευρώ για προγράμματα και δάνεια που συγχρηματοδοτούνται 100% που αφορούν τη συγχρηματοδότηση για άνω των 100.000 μικρών και μεσαίων έργων σε όλη την Ελλάδα. Ο ίδιος έχει παρακολουθήσει περισσότερα από 200 τέτοια έργα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τέτοια ποιοτικά έργα σε επίπεδο δήμων και Περιφερειών.
Όπως είπε, στις 16 Δεκεμβρίου η ΕΤΕπ ενέκρινε άλλο ένα πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ για έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.. Πρόκειται για ένα πολυσχιδές πρόγραμμα, που έχει ως στόχο την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και υλοποιείται στο πλαίσιο της υποστήριξης του προγράμματος 2014-2020.
Ο κ. Γκαρσία επισήμανε ότι για πρώτη φορά η σωρευτική αυτή χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει μέχρι το 100% για να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα και τις συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα.
Αποτελεί δέσμευση της ΕΤΕπ και της Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, τόνισε και πρόσθεσε πως επιλέγονται όλοι οι τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έρευνα και ανάπτυξη, μεταφορές, διαχείριση υδάτων, ενεργειακή αποδοτικότητα, αποκατάσταση αστικών κέντρων, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός. Το πρόγραμμα θα στοχεύσει καταρχήν στη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επενδυτικών σχεδίων έως 50 εκατ. ευρώ που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους δήμους.
Πηγή: ΑΜΠΕ