Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται ο δείκτης Topix στην Ιαπωνία. Την άνοδο οδηγούν οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης, μετά την πρόβλεψη από την Ito-Yokado Co. και την Seven-Eleven Japan Co., ότι θα εμφανίσουν υψηλότερα κέρδη, καθώς αυξάνονται οι δαπάνες των καταναλωτών.

Ο Topix κέρδιζε ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 1.206,82 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, με τις μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης να αποτελούν τα 2/5 των συνολικών κερδών του δείκτη.

Ο δείκτης των εταιρειών λιανικής πώλησης, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 28% φέτος, με αποτέλεσμα να καταστεί ο πέμπτος καλύτερος κλάδος μεταξύ των 33 κλάδων, καθώς αισιοδοξία επικρατεί ότι η ανάκαμψη θα στηρίξει την οικονομία της Ιαπωνίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Η κατανάλωση ανακάμπτει και τα έσοδα των εταιρειών λιανικής πώλησης το επιβεβαιώνουν», ανέφερε ο Takashi Miyazaki, ο οποίος διαχειρίζεται 9,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την UFJ Partners Asset Management Co.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 98,57 μονάδες. Οι δείκτες στην Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη κινούντο ανοδικά, ενώ ελαφρά διαφοροποίηση σημείωναν οι δείκτες στη Ν. Κορέα. Πτωτικά κινούντο οι δείκτες στη Μαλαισία, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά των Φιλιππίνων, λόγω εθνικής εορτής.

Οι μετοχές της Ito-Yokado κέρδιζαν ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στις 4.860 γιέν. Η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη προβλέπεται να αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 16%, φθάνοντας τα 62 δισ. γιέν (587 εκατ. δολ.) κατά την τρέχουσα χρήση.

Οι μετοχές της Seven-Eleven Japan Co., αναρριχήθηκαν κατά 1,6%, φθάνοντας στις 3.940 γιέν, μετά την ανακοίνωση της διοίκησής της ότι τα καθαρά της κέρδη για το σύνολο της χρήσης αυξήθηκαν κατά 12%, φθάνοντας στα 93,1 δισ. γιέν. Η εταιρεία εκτιμά ότι τα κέρδη της θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση σε ποσοστό 6,8%, φθάνοντας στα 99,5 δισ. γιέν κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση, πραγματοποιώντας κέρδη ρεκόρ.