Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2004 08:51

Αυστραλία : Στο 5,6% η ανεργία τον Μάρτιο

ΜΕΙΩΣΗ, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 14 ετών εμφάνισε τον Μάρτιο η ανεργία στην Αυστραλία, υποχωρώντας στο 5,6%, καθώς στην οικονομία της χώρας προσετέθησαν 66.900 νέες θέσεις εργασίας, τονώνοντας την αίσθηση ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού φέτος.

Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε από το 5,9% που ήταν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας στο Σύδνεϋ. Συνολικά 21 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν κατά μέσον όρο ότι η ανεργία θα διαμορφώνετο στο 5,8% και οι νέες θέσεις εργασίας τις 20.000. Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο Αυστραλίας ενώ υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των ομολόγων μετά την ανακοίνωση του δείκτη.

Οι εταιρείες αυξάνουν τις θέσεις εργασίας, καθώς η διεθνής οικονομική ανάπτυξη τονώνει τις πωλήσεις γαιάνθρακα, χαλκού και σιδήρου, εξαγωγικών εταιρειών, όπως της BHP Billiton. Η αύξηση των πωλήσεων σε διεθνές επίπεδο, ενδέχεται να οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού και πάλι μέσα στο έτος, μετά από δύο αυξήσεις στις οποίες προέβη πέρυσι, προκειμένου να περιορίσει την έκρηξη των καταναλωτικών δαπανών και της αγοράς ακινήτων.

«Η Reserve Bank of Australia θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο Glenn Maguire, οικονομολόγος της Societe Generale Australia Ltd. στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας : «Η οικονομία της Αυστραλίας έχει δυναμική ανάπτυξη».