Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2004 10:11

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΜΕ ΑΝΟΔΟ άνοιξαν πριν από λίγο οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έπειτα από μία σειρά θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης της Wall Street η αμερικανική Yahoo ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό των κερδών της http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/08/895508.htm στο πρώτο τρίμηνο του 2004 αναθεωρώντας παράλληλα προς τα πάνω την προηγούμενη πρόβλεψή της σε ό,τι αφορά τα έσοδα δευτέρου τριμήνου.

Καλύτερα των προβλέψεων ήταν και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του γαλλικού ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/08/895538.htm , ενώ η αμερικανική Dell Computer αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα έσοδά της στο τρέχον τρίμηνο.

Ώθηση στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου δίνει και η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της Samsung Electronics ότι οι πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας ενδέχεται να σημειώσουν φέτος αύξηση μεγαλύτερη του αναμενομένου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα τα αποτελέσματα του αμερικανικού κολοσσού General Electric.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, την εβδομάδα μέχρι τις 3 Απριλίου, οι εν λόγω αιτήσεις υποχώρησαν στις 340.000 έναντι 342.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Την ίδια ώρα θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ και ο δείκτης τιμών παραγωγού για το μήνα Μάρτιο. Εκτιμάται ότι ο παραπάνω δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,1% το Φεβρουάριο.

Στις 17:00 θα δημοσιοποιηθούν στοιχεία για τα αποθέματα επιχειρήσεων Φεβρουαρίου με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 0,3% έναντι ανόδου 0,1% τον Ιανουάριο.

Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει η νομισματική επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, 18 από τους 45 ερωτηθέντες οικονομολόγους εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων της, ενώ οι υπόλοιποι αναμένουν κάτι τέτοιο το Μάιο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.475,9 μονάδες αυξημένος κατά 0,2%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.033,4 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,8% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.748 μονάδες με κέρδη 0,4%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας με τη μετοχή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics να ενισχύεται κατά 1,60%.

Πολλοί αναλυτές εμφανίζονται ωστόσο επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης της ανοδικής τάσης επικαλούμενοι την κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ, την ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου και το χαμηλό όγκο των συναλλαγών εν όψει των εορτών του Πάσχα, που καθιστά τις αγορές περισσότερο ευάλωτες στις πιέσεις.

Τα χρηματιστήρια στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Σουηδία, στη Φινλανδία, στην Ελβετία, στη Βρετανία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στην Πορτογαλία θα παραμείνουν κλειστά αύριο και τη Δευτέρα.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ένα από τα πλέον καταζητούμενα στελέχη της Αλ Κάιντα απευθύνει έκκληση στους μουσουλμάνους να εξοντώσουν τους Αμερικανούς όπου κι αν αυτοί βρίσκονται και υποσχέθηκε επιθέσεις εναντίον αράβων ηγετών που έχουν συμμαχήσει με την Ουάσινγκτον.