Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Απριλίου 2004 09:42

Αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στη Δ. Ευρώπη

ΒΕΛΤΙΩΣΗ των πωλήσεών τους, εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν φέτος οι Volkswagen AG, Bayerische Motoren Werke AG (BMW) και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης στην Ευρώπη μετά και από την ανοδική πορεία που ακολούθησε τον Μάρτιο, σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων και των νέων μοντέλων που κυκλοφόρησαν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο στη Δυτική Ευρώπη αυξήθηκαν σε ποσοστό τουλάχιστον 5%, μετά την άνοδο της ζήτησης στη Βρετανία και την Ισπανία, ανέφερε ο οικονομικός αναλυτής Sal Oppenheim στη Φραγκφούρτη, συμπληρώνοντας ότι για το σύνολο του έτους η αύξηση των πωλήσεων θα είναι μέτρια στη Δυτική Ευρώπη, αφού σταδιακά αυξάνονται ζήτηση και παραγγελίες.

Η Volkswagen, η BMW και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να τονώσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών μετά την συρρίκνωση της αγοράς πέρυσι στη Δυτική Ευρώπη και σε ποσοστό 1,3%, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2004 η αγορά εμφάνισε ελαφρά βελτίωση. Νέα μοντέλα συμπεριλαμβανομένης της σειράς πέντε της BMW και του Golf της Volkswagen, βοήθησαν στην αύξηση των παραγγελιών τον Μάρτιο, όπως επίσης και οι φοροελαφρύνσεις ύψους 19 δισ. δολ. που έκανε η κυβέρνηση του Σρέντερ στη Γερμανία τον Ιανουάριο.

«Το πρώτο τρίμηνο φάνηκε ανάκαμψη», ανέφερε η Tina Koch, αναλυτής στην SEB στη Φραγκφούρτη, συμπληρώνοντας : «Για φέτος περιμένουμε να δούμε βελτίωση στο σύνολο της αγοράς αυτοκινήτων».

Η Βρετανία και η Ισπανία μαζί με άλλες μικρότερες αγορές αυτοκινήτων, όπως το Βέλγιο και η Ελλάδα, αύξησαν τις πωλήσεις τους τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον Charles Young, αναλυτή στην J.D. Power-LMC, σε σχόλιό του προς τους επενδυτές. Οι πωλήσεις τον Μάρτιο αυξήθηκαν στην περιφέρεια κατά 8%, φθάνοντας σε ετήσια βάση τα 15 εκατ. οχήματα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η μείωση της φορολογίας βοήθησε σε αυτήν την εξέλιξη. Όπως η Γερμανία έτσι και η Γαλλία προχωρά στη μείωση των φόρων κατά 2,2 δισ. δολ. φέτος, ενώ τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε να περικόψει επτά δισ. δολ. από τη φορολογία εισοδήματος, προκειμένου να δώσει μια ώθηση στην οικονομία.

Η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% φέτος έναντι 0,4% που ήταν το 2003, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν στις 7 Απριλίου. Αυτή η ανάπτυξη θα αναζωογονήσει τη ζήτηση, πρόσθεσε ο Juchemich.

Ο επικεφαλής της Renault SA, Louis Schweitzer, ανακοίνωσε τον μήνα που πέρασε ότι οι πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων προβλέπεται να αυξάνονται όσο περνάει ο καιρός. Για το σύνολο του έτους εκτιμά ότι αγορά θα αναπτυχθεί κατά περίπου 1%.

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη θα ανακοινωθούν την Πέμπτη από την European Automobile Manufacturers Association ή την ACEA, τη στιγμή που πολλές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει σχετικούς αριθμούς.

Οι πωλήσεις στην Ισπανία αυξήθηκαν σε ποσοστό 28% τον Μάρτιο, τη στιγμή που οι αντίστοιχες στη δεύτερη σε μέγεθος αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης, στη Βρετανία, σημείωσαν αύξηση κατά 6,6% φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ μετά τη μείωση της τιμής των αυτοκινήτων, κάτι που προσήλκυσε περισσότερους αγοραστές.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν τον Μάρτιο σε ποσοστό της τάξης του 8%.