Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 10:06

Market Beat: Νευρική εβδομάδα για την αγορά κρίσιμη για την οικονομία

Η αντίδραση των αγοραίων στην επίσπευση των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ήταν άμεση και θέλουμε να πιστεύουμε πως είχε διάρκεια 3 ημερών. Δηλαδή εκτιμάμε ως διαφορετική την ατμόσφαιρα που επικράτησε στις συναλλαγές της Παρασκευής. Φυσικά στην τελευταία συνεδρίαση δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στη ροή των ειδήσεων, από την πηγή της τελευταίας πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς, δηλαδή από την πολιτική. 

Η αντίδραση των αγοραίων στην επίσπευση των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ήταν άμεση και θέλουμε να πιστεύουμε πως είχε διάρκεια 3 ημερών. Δηλαδή εκτιμάμε ως διαφορετική την ατμόσφαιρα που επικράτησε στις συναλλαγές της Παρασκευής. Φυσικά στην τελευταία συνεδρίαση δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στη ροή των ειδήσεων, από την πηγή της τελευταίας πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς, δηλαδή από την πολιτική.

Ωστόσο, φθάνοντας χονδρικά  οι τιμές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ειδικά, στα επίπεδα που αντιστοιχούν στο ελάχιστο για το 2013 με το κλείσιμο της Πέμπτης, αναμέναμε και διαπιστώσαμε πως εμφανίστηκε για λόγους στατιστικής προϊστορίας αγοραστικό ενδιαφέρον. Βέβαια ενώ για αρκετό διάστημα οι τιμές των βασικών δεικτών στην Αθήνα εμφάνιζαν κέρδη, το πολύ αρνητικό κλίμα για τις μετοχές, σε παγκόσμια βάση, μετέτρεψε στο τέλος τα κέρδη σε οριακά και με τις δημοπρασίες οι δείκτες έγραψαν μικρές απώλειες.

Σε εβδομαδιαία βάση με την πρώτη συνεδρίαση ανοδική και την τελευταία σταθεροποιητική, οι απώλειες των βασικών δεικτών ξεπέρασαν το -20%. Μια σπάνια αρνητική επίδοση που μετέτρεψε το Δεκέμβριο σε ακόμα ένα πτωτικό μήνα για το τρέχον έτος. Παρακολουθώντας τις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών, διαπιστώσαμε ότι όλοι σχετίζουν την κάθοδο με την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα. Τις όποιες ελπίδες ανατροπής εναποθέτουν στην τεχνική ανάλυση. Θεωρούν πως επανήλθαν στο προσκήνιο μνήμες του 2012.

Επίσης εκτίμησαν πως ένδειξη του μεγέθους των επιμέρους παραγόντων που συνέβαλαν στην απόφαση για ξεπούλημα ήταν ότι δεν έγιναν σεβαστά τα ενδιάμεσα επίπεδα στήριξης και οι δείκτες κατέληξαν στα χαμηλά του 2013. Αυτό που μπορεί να καταλάβει κάποιος που δεν παρακολουθεί την τεχνική ανάλυση είναι  ότι το 2013, που ήταν μια ανοδική χρονιά, η κατώτερη τιμή είναι και η πιο ισχυρή στήριξη που καταγράφηκε πέρσι. Άρα, αν ξεπεραστούν πτωτικά αυτά τα επίπεδα, ανοίγει τότε ο δρόμος για τιμές που θα είναι κοντά σε εκείνες που σημειώθηκαν τη χρονιά της εγγραφής του πυθμένα της αγοράς, στο βίο της στο ευρώ.

Οι συνεδριάσεις από σήμερα ως τις 29 Δεκεμβρίου είναι μόλις 9 και σε αυτές θα επιμεριστούν το άγχος όσων προβλέπουν σε σύντομο χρονικό διάστημα εκλογές και εκείνων που θεωρούν πιθανότερο μετά από χίλια βάσανα η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο. Φυσικά οι αισιόδοξοι θα στοιχηματίσουν μάλλον την εβδομάδα των Χριστουγέννων και όχι την τρέχουσα, που εκπνέουν οι σειρές Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας μόνο η στατιστική προϊστορία και ίσως οι δημοσκοπήσεις, μπορούν να αναχαιτίσουν την καθοδική ορμή.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι πωςο Dow έχασε 315,5 μονάδες, ή -1,8% την Παρασκευή και στην βδομάδα βούτηξε -3,8%, εμφανίζοντας τη χειρότερη επίδοση εβδομάδας από το 2011. Δεν πήγε πίσω ο S&P500, που έχασε σε μια μέρα 33 μονάδες ή -1,6%, επιστρέφοντας τις 2002,3 και σε εβδομαδιαία βάση -3,5%. Αυτά συνέβησαν τη μέρα που σοβαρά στοιχεία έδειξαν, πως μετά από πολλά χρόνια αμφιβολιών, οι Αμερικανοί έχουν διαμορφώσει θετικές προσδοκίες για την αγορά εργασίας και ψυχολογία υπέρ της κατανάλωσης. Ο δείκτης για το φρόνημα των καταναλωτών που επιμελούνται οι Thomson Reuters και University of Michigan έφθασε σε υψηλά οκτώ ετών τον Δεκέμβριο. Για την ακρίβεια, μετρήθηκε στο 93,8. Επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από το 1996 και το 2004, που ήταν χρονιές οικονομικής άνθισης. Η εικόνα των αγορών, δηλαδή της σφαίρας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δεν είναι ανάλογη εκείνης που σχηματίζεται στην πραγματική οικονομία. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η διαφορά των δυο αυτών σφαιρών που πρόσφατα αναπτύξαμε.

Αντίθετα, οι εξελίξεις στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων έρχονται να υπενθυμίσουν πως το πολύ αρνητικό σενάριο που είχαμε αναπτύξει στο τέλος του Σεπτεμβρίου, σχετικά με τις εξελίξεις ως το τέλος του χρόνου και τις αρχές του επόμενου μένει σε ισχύ. Στις 29/9 παρουσιάσαμε τρία σενάρια για τις δυο κατευθύνσεις των αγορών: «Με πιθανότητες (κατά την εκτίμησή μας τότε) επαλήθευσης από 10% και κάτω. Σε αυτό το σενάριο, το τέλος είναι είτε εδώ, είτε είναι πολύ κοντά. Ίσως, η ενδοσυνεδριακή  κορυφή της Παρασκευής 19/9, του S&P 500 στις  2019 μονάδες, θα μπορούσε να είναι η κορυφή μια πολυετούς ανόδου. (Αυτό δεν συνέβη αφού η πτώση ήρθε μετά από επτά ανοδικές εβδομάδες που έφεραν τον S&P 500 ως τις 2075). Οι ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται ταχύτερα από ό, τι ο υπόλοιπος κόσμος, αλλά αυτό θα συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή ο υπόλοιπος κόσμος πέφτει σε ύφεση, όπως υπονοείται από την πρόσφατη αδυναμία των τιμών των πρώτων υλών για τη βιομηχανία».

Αθόρυβο κραχ στα commodities

Πολλοί αναλυτές, αυτό το Σαββατοκύριακο, αναφέρθηκαν στη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης και στις επιπτώσεις της στις μετοχές των εταιρειών ενέργειας. Λίγοι όμως αναφέρθηκαν στα μηνύματα για την πραγματική οικονομία που στέλνει η αγορά των πρώτων υλών. Θέλοντας μάλλον να ερμηνεύσουν την εκτίναξη του VIX, του δείκτη επιμέτρησης του επενδυτικού φόβου,  την Παρασκευή κατά +4,98% φθάνοντας στο 21 όταν τη Δευτέρα ξεκίνησε από το 12,5. 

Οι τιμές πρώτων υλών, όπως του χαλκού, του νικελίου, των σιδηρομεταλλευμάτων έχουν καταρρεύσει, πριν από την τρέχουσα επιμετρημένη αδυναμία των περισσότερων οικονομιών του πλανήτη εκτός των ΗΠΑ. Τώρα, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό το φαινόμενο είναι θετική είδηση για την παγκόσμια οικονομία. Βέβαια η βουτιά του πετρελαίου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στη μεγάλη αύξηση της παραγωγής του αργού πετρελαίου. Ωστόσο, η ζήτηση εμφανίζει επίσης πτώση. Γεγονός  που υποδηλώνει πως το 2015 είναι ίσως μια δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία. Οι τιμές του χαλκού πέρασαν κάτω από τα 3 δολάρια to pound (0,4536 του κιλού). Ένας εμπειρικός κανόνας θέλει η τιμή του χαλκού να εμφανίζει κορύφωση πριν καταστεί προφανές ότι μια συγκεκριμένη  οικονομία, αυτή τη φορά η παγκόσμια, είναι έτοιμη να περάσει σε φάση αποδυνάμωσης. Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων έχουν επίσης μειωθεί δραματικά και μπορεί να μην απειλείται άμεσα η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά όσα συμβαίνουν στην αγορά εμπορευμάτων έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη εκτός των ΗΠΑ.  

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως η συντριβή των τιμών των εμπορευμάτων αποτελούν δυσοίωνο μήνυμα για την ανάπτυξη στον εκτός των ΗΠΑ κόσμο. Η ύφεση της Ιαπωνίας είναι βαθύτερη από ό, τι θεωρείτο μέχρι σήμερα. Η ζήτηση της Κίνας για βασικά υλικά, μέσα από πληθώρα ασύμφορων έργων στον κατασκευαστικό τομέα, φαίνεται να πέφτει κατακόρυφα. Το Ρούβλι της Ρωσίας έχει καταρρεύσει και η χώρα βρίσκεται στο χείλος, αν όχι ήδη, σε ύφεση. Επισφαλής έχει αρχίσει να μοιάζει η οικονομική ανάκαμψη της Ινδίας. Στην Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης και ρυθμός του πληθωρισμού για τα επόμενα δύο χρόνια, μόλις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από την ΕΚΤ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται μόλις στα αρχικά της στάδια.  Η Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες χώρες παλεύουν με μια ποικιλία θεμάτων, όπως η ύφεση στο εσωτερικό, συνδυασμένη με την άνοδο της τιμής του δολαρίου, που περιπλέκει την εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών, με δεδομένο το πόσο στενά είναι τα νομίσματά τους συνδέδεμένα με το δολάριο.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Ο S&P500 έπεσε -3,5%, στο 2014 αποδίδει +8,3%, ο Dow βούτηξε -3,8%, στο 2014 αποδίδει +4,3%. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχασε -2,9% με επίδοση +4,5% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, υποχώρησε -2,5% εμφανίζοντας επίδοση έτους -1%. Ο δε Nasdaq100 υποχώρησε -2,6%, με άνοδο το 2014 +16,9%. Η τιμή του χρυσού ανέκαμψε κατά 30 δολάρια, ο δείκτης HUI έπεσε κατά -0,4% και στο τρέχον έτος χάνει -16,3%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν 22 μονάδες βάσης στο 2,08% και στο 2014 είναι κάτω 95 μονάδες, οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας, έπεσαν κατά 23 στο 2,74%.

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, ανέβηκαν κατά 192bps στο 9,15% (με πτώση στο 2014 11bps). Των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 22bps, στο 2,97% (κάτω 316bps από την αρχή του έτους), των Ιταλικών ανέβηκαν 9 μονάδες και κατέληξαν στο 2,06%. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας ομοίως ανέβηκαν 5 μονάδες βάσης στο 1,88%. Ενώ των γερμανικών bund έπεσαν 16 μονάδες βάσης στο 0,62% (το 2014 έπεσαν 131bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά υποχώρησαν 13bps, στο 0,90% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 28bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου έχασαν 22 μονάδες, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 1,80% και έχουν πέσει 122bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -3,1% με ετήσια επίδοση +6,6%. Ο δείκτης DAX βούτηξε  -4,9%, με απόδοση +0,5% το 2014. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κλαδεύτηκε κατά -6,9% και φέτος κερδίζει +2,3%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έπεσε -7,4% ενώ για το 2014 εμφάνισε μεταβολή -1,9%. Ο ΓΔ του ΧΑ έχασε -20,2% και στο 2014 χάνει -29,1%. Οι αγορές των αναδυόμενων οικονομιών βρέθηκαν κάτω από υπολογίσιμες πιέσεις. Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε σημαντικά -7,7%, και το τρέχον έτος χάνει -6,8%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έπεσε -3,5%, το 2014 αποδίδει -2,4%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε -3,3%, ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε πτώση -3,9%, με επίδοση στο 2014 +29,2%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη εμφάνισε μηδενική μεταβολή και το 2014 κερδίζει +38,9%. Ο MICEX στη Ρωσία έπεσε -4,6% και φέτος αποδίδει -3,0%.

Η ώρα της Fed

Οι αναλυτές έχουν παρακολουθήσει στενά, τις τελευταίες εβδομάδες, τις ομιλίες στελεχών της Fed για ενδείξεις σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αλλάξει τις εκφράσεις, στη δήλωσή της σχετικά με το πόσο καιρό θα κρατήσει τα βασικά επιτόκια κοντά στο μηδέν, μετά την τελευταία συνάντηση επί της νομισματικής της πολιτικής για το 2014, την Τετάρτη.

ΧΑ

Η απάντηση της επενδυτικής κοινότητας, στην απόφαση των κυβερνόντων να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου από την τρέχουσα Βουλή, ήταν σκληρή και εξαιρετικά γρήγορη. Τη Δευτέρα 8/12 το βράδυ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της, να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εκλογής Προέδρου πριν από το τέλος του έτους.

Τη Δευτέρα (του Eurogroup) μετά από μια μεγάλη εβδομαδιαία άνοδο, οι δείκτες σημείωσαν υψηλότερες τιμές στο πρώτο μέρος, αν και στο τέλος της διαπραγμάτευσης, τα κέρδη των βασικών δεικτών ήταν μικρά. Ωστόσο, τα μέγιστα της Δευτέρας και της εβδομάδας έγιναν και μέγιστα τελευταίων 30 ημερών, αφήνοντας υπόσχεση για καλύτερες μέρες. Ο αιφνιδιασμός των θεσμικών, από τις πολιτικές εξελίξεις, προκάλεσε την πρώτη μέρα βουτιά, στους ΓΔ και 25άρη, πάνω από -12,7%. Ενώ ήταν μεγάλες και οι απώλειες των αγορών μετοχών στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές διεθνώς θεώρησαν ότι αυξήθηκε η αβεβαιότητα, λόγω πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα. Ο τζίρος από τα 70 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα τινάχθηκε πάνω από τα 210 και την κάθοδο οδήγησαν, οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας με απώλειες -20,63%, Τραπεζών -16,62%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -15,86%, Υγείας -15,84% και Πρώτων Υλών -14,14%.

Την Τετάρτη και αφού φούντωνε η συζήτηση στο εσωτερικό για το ποιος φταίει για τις αντιδράσεις των αγορών, εμφανίστηκε μια προσπάθεια να αποκτηθεί μια ψυχραιμότερη στάση έναντι των ραγδαίων εξελίξεων. Με τζίρο κοντά στα 170 εκατ. ευρώ οι μεταβολές των Βασικών Δεικτών ήταν της τάξης του -1%, ενώ πάνω από -3% υποχώρησε ο FTSEM. Η ανακοίνωση του ονόματος του Προέδρου δεν συνέβαλλε στο να καθησυχαστούν οι θεσμικοί επενδυτές. Αντίθετα την Πέμπτη, με δυναμική ανάλογη της Τρίτης και τζίρο λίγο μεγαλύτερο από της προηγούμενης, οι βασικοί δείκτες έχασαν πάνω από -7% και ο FTSEM -6%. Για άλλη μια μέρα δεν υπήρξαν δείκτες με θετική μεταβολή. Οι δε απώλειες σε τρεις μέρες προκαλούσαν ίλιγγο.

Την Παρασκευή φάνηκε, για πρώτη μέρα, πως ήταν δυνατό να εμφανιστεί κάποιο φρένο στο ξεπούλημα διαρκείας των μετοχών του ΧΑ. Αφού βεβαίως οι τιμές είχαν περάσει σε νέα χαμηλά για το τρέχον έτος, ενώ blue chip με δεκαετίες παρουσίας στο ταμπλό είχαν σημειώσει νεότερα χαμηλά βίου. Με χαμηλότερο τζίρο έναντι των προηγούμενων καθοδικών συνεδριάσεων, αφού περιορίστηκε στα 140 εκατ. ευρώ περίπου, οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε θετικό και αρνητικό πεδίο και τερμάτισαν την ελεύθερη διαπραγμάτευσή τους με οριακά κέρδη. Οι δημοπρασίες του τέλους όμως, μια μέρα μεγάλης βουτιάς των χρηματιστηρίων διεθνώς, τους έδωσαν μικρές αρνητικές μεταβολές.

Έτσι οι επενδυτές οδήγησαν την αγορά της Αθήνας σε νέα χαμηλά έτους και οι βασικοί δείκτες σε επίπεδα τιμών που είχαν να εμφανιστούν από τον Απρίλιο του 2013 με εβδομαδιαίες απώλειες που για τον ΓΔ ήταν -20,18%, για τον 25άρη -20,67% και για τον FTSEM -19,89%. Η δεύτερη βδομάδα του Δεκεμβρίου σχημάτισε απώλειες των δεικτών αυτών πάνω από -14,5% στον τρέχοντα μήνα και σε ετήσια βάση ο ΓΔ χάνει πια -29,09%, ο δείκτης των παραγώγων και των blue chip -30,95% και ο FTSEM -37,27%. Η μεγάλη επιδείνωση της στατιστικής εικόνας έχει προκαλέσει απογοήτευση στους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές που δυο τρεις βδομάδες πριν, με καθοδική δυναμική στο ΧΑ, δεν φανταζόντουσαν ότι οι Τράπεζες θα αναζητούσαν νεότερα χαμηλά πριν το τέλος της χρονιάς. 

Ξεχώρισαν για το μέγεθος της βουτιάς που αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν, που ήταν μεγαλύτερη από του 25άρη,  αλφαβητικά τα blue chip: ΓΕΚΤΕΡΝΑ -26,7%, ΔΕΗ -28,3%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -24,9%, ΕΛΠΕ -24%, ΕΤΕ -27,4%, ΕΥΔΑΠ -23,1%, ΜΙΓ -29,9%, ΜΥΤΙΛ -24,45%, ΟΛΠ -24,4%, ΠΕΙΡ -29% και ΤΕΝΕΡΓ -23,7%. Από τις μετοχές του δείκτη της μεσαίας πτώση μεγαλύτερη του FTSEM είχαν αλφαβητικά οι : ΑΤΤ -42,2%, ΕΛΚΑ -24,1%, ΣΙΔΕ -29,1%, ΣΩΛΚ -32,3%, ΥΓΕΙΑ -23,4%, ΦΡΙΓΟ -24,6% και ΦΡΛΚ -22,8%. Στον αντίποδα θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τα blue chip με «μικρές» εβδομαδιαίες απώλειες που είναι οι ΤΙΤΚ -10,2%, ΕΕΕ -12,3% και ΓΡΙΒ -13,4% οι οποίες ήταν διψήφιες και καμία μετοχή του πίνακα δεν εμφάνισε κέρδη οπότε ξεχωρίζουν οι ΙΑΤΡ με 0% μεταβολή και η ΣΑΡ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Μετά από αυτό όλα είναι ανοικτά για την πορεία των τιμών στο ΧΑ αφού κάπως έτσι βλέπουν και τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας οι ισχυροί ξένοι θεσμικοί.

Τεχνική ανάλυση

Η πρώτη στατιστική παρατήρηση μετά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αφορά στην εγγραφή μέγιστου και ελάχιστου εβδομάδας που κατέστησαν μέγιστο και ελάχιστο των τελευταίων 30 ημερών. Μόνο που το ελάχιστο εβδομάδας αποτέλεσε και νέο ελάχιστο τρέχοντος έτους αλλά και των τελευταίων 12 μηνών. Εάν αναζητήσουμε την εποχή κατά την οποία ο 25άρης βρέθηκε στα ίδια επίπεδα τιμών φθάνουμε σε χαμηλά 21 μηνών. Είναι συνεπώς εξαιρετικά αρνητική η εικόνα αναφορικά με την ορμή της καθόδου που έδωσε σε 15 μετοχές του 25άρη τιμές που είναι νεότερα χαμηλά δωδεκαμήνου.

Αποτυπώνοντας την κατάσταση που άφησε η εβδομάδα το δεύτερο εξάμηνο ο μήνας και το τρέχον έτος στα blue chip διαπιστώνουμε ότι

ο FTSE25  εμφάνισε πτώση  -20,67% στη βδομάδα ενώ στο μήνα χάνει -15,1% στο εξάμηνο -32,2% και στο τρέχον έτος -30,95%.

Οι μετοχές που εμφάνισαν στην εβδομάδα που πέρασε μεταβολές αντίστοιχες του δείκτη ήταν μόλις τρεις και αλφαβητικά είναι :

ΕΥΡΩΒ -21,9% στη βδομάδα -15,7% στο μήνα -43% στο εξάμηνο -60,6% το 2014,

ΕΧΑΕ -20,5% στη βδομάδα -12,4% στο μήνα -39,6% στο εξάμηνο -37,4% το 2014,

ΜΠΕΛΑ -21,4% στη βδομάδα -14,7% στο μήνα -27,3% στο εξάμηνο -25% το 2014.

Είναι ελάχιστες οι μετοχές που εμφάνισαν απώλειες αισθητά μικρότερες των βασικών δεικτών αλλά σε καμια περίπτωση αυτές δεν ήταν μονοψήφιες. Αναφέρουμε αλφαβητικά:

ΓΡΙΒ -13,4% στη βδομάδα -11,4% στο μήνα -12,7% στο εξάμηνο -6,6% το 2014,

ΕΕΕ -12,3% στη βδομάδα -11,7% στο μήνα -5,14% στο εξάμηνο -23,6% το 2014,

ΤΙΤΚ -10,2% στη βδομάδα -1,6% στο μήνα -20,8% στο εξάμηνο -5,25% το 2014,

Μια επόμενη ομάδα είναι εκείνη που οι εβδομαδιαίες απώλειες ήταν πάνω από -15% αλλά κάτω από την μεταβολή του 25άρη. Αυτές αλφαβητικά ήταν:

ΑΛΦΑ -16,8% στη βδομάδα -10% στο μήνα -30,9% στο εξάμηνο -25,5% το 2014,

ΒΙΟ -15,9% στη βδομάδα -8,6% στο μήνα -56,3% στο εξάμηνο -49,1% το 2014,

ΙΝΛΟΤ -18,7% στη βδομάδα -15,3% στο μήνα -50,5% στο εξάμηνο -45,6% το 2014,

ΜΕΤΚ -15,4% στη βδομάδα -11% στο μήνα -37,9% στο εξάμηνο -30,1% το 2014,

ΜΟΗ -16,5% στη βδομάδα -1,35% στο μήνα -14,7% στο εξάμηνο -19,7% το 2014,

ΟΤΕ -17,3% στη βδομάδα -12,7% στο μήνα -20,4% στο εξάμηνο -11,1% το 2014,

ΦΦΓΚΡΠ -17,7% στη βδομάδα -12,2% στο μήνα -10,7% στο εξάμηνο +11,1% το 2014.

Σε αυτή την ομάδα εκτός του ΦΦΓΚΡΠ που είναι η μόνη μεταβολή στο τρέχον έτος περιλαμβάνονται επίσης οι τίτλοι με την αμυντικότερη στάση τον Δεκέμβριο και είναι : ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΜΟΗ, ΤΙΤΚ.

Η τελευταία ομάδα περιλαμβάνει τις μετοχές που οι πιέσεις τους προκάλεσαν απώλειες σε τέσσερις συνεδριάσεις από -23% ως -30% και είναι αλφαβητικά:

ΓΕΚΤΕΡΝΑ -26,7% στη βδομάδα -15,4% στο μήνα -46,5% στο εξάμηνο -40,4% το 2014,

ΔΕΗ -28,3% στη βδομάδα -13,2% στο μήνα -52,35% στο εξάμηνο -50,2% το 2014,

ΕΛΛΑΚΤΩΡ -24,9% στη βδομάδα -10,2% στο μήνα -48,8% στο εξάμηνο -33,6% το 2014

ΕΛΠΕ -24% στη βδομάδα -17,6% στο μήνα -36% στο εξάμηνο -51,2% το 2014,

ΕΤΕ -27,4% στη βδομάδα -24% στο μήνα -45,3% στο εξάμηνο -62,1% το 2014,

ΕΥΔΑΠ -23,1% στη βδομάδα -18,6% στο μήνα -40,2% στο εξάμηνο -27,5% το 2014,

ΜΙΓ -29,9% στη βδομάδα -26,1% στο μήνα -66,2% στο εξάμηνο -57% το 2014,

ΜΥΤΙΛ -24,45% στη βδομάδα -20% στο μήνα -21,2% στο εξάμηνο -15,7% το 2014,

ΟΛΠ -26,7% στη βδομάδα -17,4% στο μήνα -38,4% στο εξάμηνο -34,7% το 2014,

ΟΠΑΠ -24,4% στη βδομάδα -16,4% στο μήνα -35,15% στο εξάμηνο -12,8% το 2014,

ΠΕΙΡ -29% στη βδομάδα -23,8% στο μήνα -42,6% στο εξάμηνο -39,2% το 2014,

ΤΕΝΕΡΓ -23,7% στη βδομάδα -18,7% στο μήνα -47,5% στο εξάμηνο -45,4% το 2014.

Είναι προφανώς επιλογή των θεσμικών να πιεστούν περισσότερο οι μετοχές εταιρειών που υπήρχε ή υπάρχει συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Με βάση τα παραπάνω μόνο αν λειτουργήσει σαν επίπεδο στήριξης το επίπεδο γύρω από το κλείσιμο της Πέμπτης και της Παρασκευής θα διαψευστούν οι πτωτικές προσδοκίες με βάση τα τελευταία στοιχήματα στα παράγωγα. Ταυτόχρονα με βάση την εικόνα που εμφανίζει το κάθε blue chip και περιγράφεται με τα παραπάνω υπάρχουν ασυμμετρίες οι οποίες μπορούν να προσφέρουν την ευκαιρία μιας συσσώρευσης πριν οι θεσμικοί αποφασίσουν να οδηγηθούν οι τιμές σε επίπεδα που προεξοφλούσαν το Grexit.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν σε χαμηλά εννέα μηνών σήμερα Δευτέρα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν σε νέο χαμηλό 5,5 ετών από τις ανησυχίες σχετικά με τον κορεσμό της προσφοράς και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, χτυπώντας τις μετοχές των παραγωγών και των εξαγωγέων ενέργειας και των εταιριών βασικών εμπορευμάτων.

Οι επενδυτές ήταν νευρικοί μετά την μεγαλύτερη σε βάθος δυόμισι ετών πτώση που σημείωσαν οι μετοχές των ΗΠΑ με τις απώλειες να οδηγούν οι πιέσεις στον τομέα της ενέργειας, και επειδή αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα θα δείξει πως είναι πιο κοντά στο να πάρει απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -1,1% στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,3%, αντλώντας λίγη ώθηση από τη μεγάλη εκλογική νίκη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, την Κυριακή, η οποία ήταν μια ώθηση στις οικονομικές πολιτικές του για αναθέρμανσης της οικονομίας.

Τα futures αργού των ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από 2,5% σε ένα τόσο χαμηλό σημείο όπως τα 56,25 δολάρια ανά βαρέλι πριν ανακάμψει. Μέχρι αργά το πρωί, ήταν ψηλότερα +1,3%.

Αργά την περασμένη εβδομάδα υπήρξε πρόβλεψη για ακόμη χαμηλότερες τιμές το επόμενο έτος από μειωμένη ζήτηση και λόγω αύξησης της προσφοράς, πυροδοτώντας νέα κύματα πώλησης.

Αμείλικτη πτώση σφυροκόπησε τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και τα νομίσματα που εκτίθενται σε εξαγωγές ενέργειας την Παρασκευή, παγώνοντας την όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Το αυστραλιανό δολάριο χτύπησε ένα χαμηλό εξανήνου των 0,8204 δολαρίων. Το νόμισμα έχει δει μέχρι στιγμής περιορισμένο αντίκτυπο από ένα περιστατικό ομηρίας σε μια καφετέρια στην καρδιά της οικονομικής περιοχής του Σίδνεϊ.

Οι πτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου πιέζουν τους επενδυτές να αναζητήσουν την ασφάλεια του δημόσιου χρέους και άλλα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια, όπως το γιεν.

Το δολάριο υποχώρησε για λίγο ως τα 117,78 γιεν, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Δείκτης του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι άλλων βασικών νομισμάτων διαμορφώθηκε στο 88,169, και απομακρύνεται περισσότερο από το υψηλό 5 1/2 ετών των 89.550 που χτύπησε πριν από μία εβδομάδα.

«Το συναίσθημα αποστροφής του κινδύνου μπορεί να υποστηρίξει το γιεν έναντι του δολαρίου στις επόμενες δύο ημέρες δήλωσαν από τη  Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Η βελτίωση στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έχει προσθέσει στα στοιχήματα ότι η Federal Reserve κινείται πιο κοντά προς την αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο χρόνο.

Πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αλλάξει τον «όρο» να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για ένα "μεγάλο χρονικό διάστημα", ενώ πλησιάζει μια διήμερη συνεδρίαση επί της πολιτικής, αρχής γενομένης από την Τρίτη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

O Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust

Πρωτοφανής η πτώση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την τρέχουσα εβδομάδα, με απώλειες από τα υψηλά πάνω από 230 μονάδες. Με την ανακοίνωση της επίσπευσης της Προεδρικής εκλογής και με την ανακοίνωση του υποψήφιου Προέδρου δεν δημιουργήθηκε η δυναμική για τον μαγικό αριθμό "180" με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις ξένων αλλά και Ελλήνων επενδυτών ενώ η έντονη πτώση έχει δημιουργήσει νέα "margin calls" και υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις.

Οι επόμενες συνεδριάσεις, ως την τρίτη ψηφοφορία, θέλουν αυξημένη προσοχή από τους επενδυτές αφού ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου θα δημιουργήσει αυξημένη ανησυχία. Προεκλογική περίοδος στη Χώρα μας σημαίνει ένταση, λαϊκισμός, αντίπαλα στρατόπεδα, ενώ και το αποτέλεσμα της πιθανής εκλογικής αναμέτρησης δεν γνωρίζουμε ποια Κυβέρνηση θα φέρει και τι πολιτική θα ακολουθηθεί.

Με την πτώση της τρέχουσας εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης έχει στηριχθεί προς το παρόν στο 61,8% διόρθωση όλης της κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων ως τα υψηλά των 1379. Η διάσπαση αυτού του επιπέδου ανοίγει τον δρόμο προς τις επόμενες στηρίξεις των 750 και 650 μονάδων.

Την επόμενη εβδομάδα έχουμε την πρώτη ψηφοφορία (17/12) και την Σύνοδο Κορυφής ( 18/12) ενώ οι διεθνείς Αγορές θα έχουν την προσοχή τους εστραμμένη στη διήμερη συνεδρίαση της FED (16 και 17 /12) και στη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει.

Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec

Ως ζωικό είδος η ύπαρξη των μαύρων κύκνων θεωρείτο μέχρι πρότινος αρκετά σπάνια έως μυθική. Ως εκ τούτου χαρακτήρισε την εμφάνιση ακραίων φαινομένων που πιθανόν λόγω χρώματος του φτερώματος είχαν μια απαισιόδοξη ή καταστροφική διάσταση. Οι "μαύροι κύκνοι" στην οικονομία δεν είναι τόσο τα αρνητικά γεγονότα όπως ας πούμε το να αστοχήσει μια εταιρεία να πιάσει τις εκτιμήσεις της Αγοράς στα κέρδη της, όσο το να εμφανιστεί ένα γεγονός το οποίο θα αυξήσει κατακόρυφα το βαθμό αβεβαιότητας του κοντινού μέλλοντος και άρα το ρίσκο μιας επένδυσης.

Έτσι λοιπόν η απόφαση της έναρξης της εκλογής Προέδρου χωρίς να είναι ξεκάθαρη για την Αγορά η εξασφάλιση των απαραίτητων ψήφων στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες, αφενός έφερε πιο κοντά τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αφετέρου δημιούργησε συνθήκες ντόμινο, τόσο στην Χρηματιστηριακή όσο και στην δευτερογενή Αγορά ομολόγων.

Οι αποτιμήσεις, τα θεμελιώδη και οι εκτιμήσεις για την νέα χρονιά έχουν ήδη περάσει σε δεύτερο πλάνο, η ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο και η αύξηση των συναλλαγών μετά την Δευτέρα (+76%) δείχνει ότι ακόμα υπάρχει έντονη πίεση από την πλευρά της προσφοράς. Οι μνήμες του 2012 επανήλθαν στο προσκήνιο και ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο η Αγορά επιτάχυνε την κίνηση της χωρίς να δημιουργήσει καν την αμφιβολία της αλλαγής του σκηνικού έως το απόγευμα της Παρασκευής.

Θα ήταν κοινότυπο να αναφέρουμε ότι η μεταβλητότητα και η νευρικότητα θα συνεχιστούν όσο το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό. Αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει ένας επενδυτής την τρέχουσα συγκυρία είναι υπομονή, ψυχραιμία και ενημέρωση. Λόγω των πολύ ειδικών συνθηκών δεν νοείται επίσης ένα χαρτοφυλάκιο να είναι 100% τοποθετημένο στην Ελληνική Αγορά, ή έστω να έχει κάποια επιπλέον ρευστά διαθέσιμα ή μια θέση ασφάλισης. Εφόσον η Αγορά αντέδρασε ακαριαία χωρίς να δώσει κάποια ευκαιρία ουσιαστικής αντίδρασης ώστε να τεθεί η επιλογή κάποιων ρευστοποιήσεων με καλές προϋποθέσεις, θα ήταν πιο χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα απόθεμα ρευστότητας το οποίο θα εκμεταλλευόταν τις ειδικές συνθήκες της Αγοράς και θα έβρισκε καλύτερα επίπεδα (επανα)τοποθετήσεων.

Όλα τα παραπάνω θα αναιρεθούν μόνο εφόσον εκλείψει η πηγή των αβεβαιοτήτων η οποία εδράζεται στην επόμενη ημέρα μετά τις τρεις ψηφοφορίες ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τεχνικά η εβδομάδα έκλεισε με ρεκόρ εβδομαδιαίων απωλειών (-20,18%) από το 2000 και μετά. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική διακύμανση όλων των εποχών (-12,78%) ενώ οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι επανήλθαν δυναμικά πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η Αγορά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό έτους ενώ οι υποτιμήσεις στα Παράγωγα που λήγουν την ερχόμενη Παρασκευή ξεπέρασαν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Τα στατιστικά περιγράφουν μια εξαιρετικά έντονη δυναμική πτώσης που σε επιμέρους τίτλους έφθασε μέχρι και το 45%. Όλοι οι επιμέρους βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες αναίρεσαν τα σήματα αγορών που κρατούσαν μέχρι την περασμένη Δευτέρα, ενώ οι ταλαντωτές παρά την έντονη κίνηση μόλις εισήλθαν στις παρυφές των υποτιμητικών ζωνών το απόγευμα της Παρασκευής. Θα ήταν μάλλον άστοχο να υποστηριχθεί ότι οι 1040 μονάδες λειτούργησαν ως πεδίο αντίστασης αφού το μέγεθος της πτώσης ήταν συνδυασμός πολλών επιμέρους παραγόντων που επιτάθηκαν και από τα σημαντικά κέρδη που είχαν επιμέρους τίτλοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στο ερώτημα για την επόμενη στήριξη, ή το επίπεδο από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια αντίδραση, η απάντηση έρχεται από το βαθμό πώλησης που αναμένουμε να φθάσουν οι ημερήσιοι ταλαντωτές. Η σύγκλιση των ακραίων τιμών του RSΙ με τα επίπεδα της Αγοράς βρίσκεται στις 750 μονάδες, όπου σε συνάρτηση με τον όγκο συναλλαγών είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί κάποια ισχυρότερη ανοδική κίνηση.

Την προσεχή εβδομάδα δεσπόζει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το απόγευμα (19:00) της 17ης Δεκεμβρίου. Νωρίτερα την Τρίτη 16 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου με αρχική τιμή τα 24 λεπτά ενώ την Τετάρτη θα διεξαχθεί η τελευταία δημοπρασία εντόκων 13 εβδομάδων για φέτος αρχικού ύψους 1 δισ ευρώ. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί το Eurogroup στο οποίο είναι προγραμματισμένη η συζήτηση για την επέκταση της πιστωτικής γραμμής της Ελλάδας.

Ξένοι αναλυτές

Barclays σήμερα: Η νευρικότητα της αγοράς επιμένει

Το κλίμα στην αγορά ξεκίνησε με μια νευρικότητα στην Ασία, μετά την είδηση της ομηρίας σε καφετέρια του Σίδνεϊ. Οι μετοχές σε όλη την Ασία υποχώρησαν, και τα περισσότερα ασιατικά νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου. Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιούνται, αλλά τα νομίσματα των χωρών παραγωγών βασικών προϊόντων παρέμειναν υπό πίεση.

Τα κυβερνώντα κόμματα της Ιαπωνίας (LDP και NKP) κατέκτησαν νίκη στις 14 Δεκ στις εκλογές για την κάτω βουλή, όπως ευρέως αναμενόταν, κερδίζοντας 325 έδρες. Αυτό δίνει στη συμμαχία πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων (317) που χρειάζεται για να παρακάμψουν νομοθεσία βέτο από την άνω βουλή. Οι αγορές μετοχών και FX απέτυχαν να ανταποκριθούν κατάλληλα για το αποτέλεσμα, αν και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιαπωνίας συνέχισε σε νέα χαμηλά.

Η αδιάκοπη πτώση των τιμών του πετρελαίου συνεχίζει να προκαλεί διαταραχές στις αγορές. Η μεταβλητότητα έχει αύξηση, με το VIX να πλησιάζει τα επίπεδα που ίσχυαν στα μέσα Οκτωβρίου. 

Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι  39,7 δις ευρώ από το 3ετές πρόγραμμα ΠΠΜΑ παροχής ρευστότητας θα πρέπει να επιστραφεί, υπονοώντας μια καθαρή ένεση ρευστότητας από την TLTRO κατά 91 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός αυτός είναι συνεπής με την άποψή μας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει δημόσιο χρέος, εάν θέλει να επιτύχει το στόχο 1trn € επέκταση του ισολογισμού της.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το Grexit δεν υπάρχει πλέον στις κεραίες των Ευρωπαίων εταίρων μας με τη συχνότητα και την ένταση που υπήρχε το 2011 και 2012, αλλά «θα μπορούσε να υποκινηθεί από την Ευρώπη στην περίπτωση που στην Ελλάδα επικρατήσουν ακραίες αντιευρωπαϊκές φωνές» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε αποκλειστική του συνέντευξη στη «Ν».

Αλλεπάλληλες συσκέψεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς. Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί στις 11:30, στο Μέγαρο Μαξίμου την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο γενικός διευθυντης του ΟΔΔΗΧ. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και δημοσίου χρέους.

Στην Αθήνα έρχεται σήμερα Δευτέρα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, για μια διήμερη επίσκεψη με στόχο, όπως ο ίδιος λέει, να εκφράσει τη στήριξή του στους Έλληνες.

Στα 3 δισ. ευρώ ανέρχεται το αναθεωρημένο επενδυτικό δεκαετές πρόγραμμα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που περιλαμβάνει κυρίως έργα στην ελληνική περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιωάννης Γιαρέντης, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφορίας στον Δήμο Πυλαίας-Πανοράματος, με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική».

Η πιθανότητα συστημικής απειλής στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι χαμηλή, ωστόσο απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «2014 Multinational Finance Society Winter Conference», με θέμα: «Παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση: προκλήσεις και προοπτικές», το οποίο διοργανώνει το ΚΕΠΕ.

Τη διανομή μερίσματος 0,18 ευρώ μικτό ανά μετοχή ενέκριναν οι μέτοχοι του ομίλου Jumbo στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Επιπλέον, η διοίκηση ενημέρωσε τους μετόχους - συνέταιρους της ότι παρά την αρρυθμία του Οκτωβρίου ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων για τον όμιλο κατά το πεντάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης ήταν πάνω από τον ετήσιο στόχο (4%-6%).

Στις 16 Δεκεμβρίου ξαναρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Το ΧΑΚ ανακοίνωσε σήμερα, σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής του αναφορικά με την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 8.904.425.940 κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2014 επαναρχίζει η διαπραγμάτευση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

Συμφωνία εμπορικής μίσθωσης ακινήτου με την εταιρεία Sarah Lawrence Ανώνυμη Εταιρεία Ετοίμων Ενδυμάτων, με το εμπορικό σήμα Sarah Lawrence, υπέγραψε η Reds ΑΕ. Η συμφωνία αφορά στην ανάπτυξη εμπορικού καταστήματος, συνολικής επιφάνειας περίπου 93 τμ, λιανικής πώλησης γυναικείων, ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ, το οποίο θα λειτουργεί στο εμπορικό πάρκο Smart Park στα Σπάτα, που αναπτύσσει η Γυαλού Εμπορική & Τουριστική Α.Ε., θυγατρική της Reds.

Στην πώληση 5.063.900 μετοχών - ποσοστό 84,4% - της θυγατρικής της εταιρείας Eurobrokers στον κ. Γεώργιο Κούμπα, έναντι τιμήματος 121.000 ευρώ, προχώρησε η Κούμπας ΑΕ Συμμετοχών. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις των δύο εταιρειών στο Χ.Α., το ποσοστό συμμετοχής της Κούμπας επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobrokers διαμορφώθηκε από 84,398% σε 0,00%.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Νέα νομοθεσία που εισαγάγει μια σειρά κοινών αρχών για τις εθνικές διαδικασίες αφερεγγυότητας όσον αφορά τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, υιοθέτησαν καταρχήν τα κράτη-μέλη, ενώ η πολιτική συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί από την Ευρωβουλή την άνοιξη και να τεθεί σε ισχύ σε περίπου δύο χρόνια.

Τις κατηγορίες της κλοπής, της παραβίασης του επαγγελματικού απορρήτου και του ξεπλύματος χρήματος απήγγειλε ο εισαγγελέας του Λουξεμβούργου στον φερόμενο ως υπεύθυνο της διαρροής χιλιάδων σελίδων των φορολογικών συμφωνιών μεταξύ του Λουξεμβούργου και πολυεθνικών εταιρειώνπου οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου LuxLeaks.

Την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για την τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015 εξέφρασε  ο Γερμανός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας Κρίστιαν Σμιτ. Ο Σμίτ δήλωσε στην ειδησεογραφική υπηρεσία Deutsche Welle ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες για την τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP) θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν το 2015.

Στην υποβάθμιση της Γαλλίας στη βαθμίδα ΑΑ από ΑΑ+ προχώρησε αργά την Παρασκευή ο οίκος Fitch, ενώ αναθεώρησε την προοπτική του σε σταθερή από αρνητική), επικαλούμενος την έλλειψη προόδου όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Στο 12% έφτασαν οι απώλειες της εβδομάδας για το πετρέλαιο, χάνοντας τα επίπεδα των 58 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2009. Πτωτικά κινήθηκε σήμερα και ο χρυσός, ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη σχεδόν 3%. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 0,30% κλείνοντας στα 1.222,50 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του αργού υποχώρησαν κατά 3,6%, καταγράφοντας πτώση στα 57,81 δολάρια ανά βαρέλι. Επίσης, το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 2 δολάρια στα 62,00 δολάρια.\

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ