Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι μετοχές των ασιατικών εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών. Τις υψηλότερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Tokyo Electron Ltd., μετά την εκτίμηση για τις πωλήσεις της Intel Corp., οι οποίες δεν συνέπεσαν με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index έχανε 0,3%, φθάνοντας στις 97,78 μονάδες στις 11:31' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Πτωτικά κινούντο όλοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, εκτός από τους δείκτες στην Ταϊβάν, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία, όπου ο δείκτης Topix σημείωνε άνοδο και ο Nikkei απώλειες.

Η Intel, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της ενδέχεται να είναι χαμηλότερα και από 7,6 δισ. δολ., κάτω από την πρόβλεψη των 8,09 δισ. δολ. των οικονομικών αναλυτών της Thomson Financial.

«Το ξεπούλημα των μετοχών υψηλής τεχνολογίας είναι αποτέλεσμα των εσόδων της Intel, τα οποία απογοήτευσαν κάποιους από τους επενδυτές», ανέφερε ο Hiroshi Mizutani, ο οποίος διαχειρίζεται 3,7 δισ. δολ. με την Asahi Life Asset Management Co., στο Τόκυο.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, υποχωρούσαν κατά 0,8% από τα επίπεδα ρεκόρ των 611.000 γουόν η μία που βρισκόντουσαν χθες. Οι μετοχές της Tokyo Electron, η οποία προμηθεύει με υλικά ημιαγωγών την Intel, έχαναν ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 7.180 γιέν η μία.

Οι μετοχές της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., της τέταρτης σε μέγεθος προμηθεύτριας chip στον κόσμο κατόπιν παραγγελίας, υποχωρούσαν κατά 1,2%, φθάνοντας στο 1,71 δολ. Σιγκαπούρης, ενώ της Advanced Semiconductor Engineering Inc., της δεύτερη σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών σημείωναν απώλειες 2,9%.