Τυχόν νομικά «παράθυρα», προκειμένου να μην ακυρωθούν οι 22 διαγωνισμοί της ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση), ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, αλλά οι ήδη κατατεθειμένες προσφορές να προσαρμοστούν σε χαμηλότερο επίπεδο, αναζητούνται από την εταιρεία του Κτηματολογίου αλλά και από τις μελετητικές εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία.
Από την έντυπη έκδοση
Τυχόν νομικά «παράθυρα», προκειμένου να μην ακυρωθούν οι 22 διαγωνισμοί της ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση), ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, αλλά οι ήδη κατατεθειμένες προσφορές να προσαρμοστούν σε χαμηλότερο επίπεδο, αναζητούνται από την εταιρεία του Κτηματολογίου αλλά και από τις μελετητικές εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία.
Προχθές Τρίτη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΧΑ και ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Λιακόπουλος έθεσε το θέμα με εισήγηση την ακύρωση και άμεση επαναπροκήρυξη των 22 διαγωνισμών, οριστική απόφαση δεν ελήφθη μετά από παρέμβαση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της διοίκησης του ΣΕΓΕΚ, που έχουν σχέση και με τις εταιρείες που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για το υπόλοιπο της κτηματογράφησης της χώρας, εμφανίστηκαν διατεθειμένα να ακολουθήσουν την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΧΑ για μείωση των τιμολογίων κτηματογράφησης 12%.
Το ζήτημα ωστόσο που δεν απαντήθηκε ήταν πώς αυτό θα συμβεί από τη στιγμή που οι διαγωνισμοί έχουν φθάσει στο σημείο να έχουν ανοιχτεί οι προσφορές και να μένει μόνον η κατακύρωσή τους στους αναδόχους.
Επειτα από αρκετή συζήτηση και εφόσον τα μέλη του ΣΕΓΕΚ επέμειναν, η απόφαση για την ακύρωση των 22 εκ των 28 συνολικά διαγωνισμών (εκεί δηλαδή που, όπως έχει γράψει η «Ν» σε προηγούμενα ρεπορτάζ της, οι προσφορές έχουν γίνει με πολύ μικρές εκπτώσεις) αναβλήθηκε.
Στην ίδια συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου της ΕΚΧΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των μελετών για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν περίπου χρόνο ξεκίνησε η διαδικασία για την ανάθεση 28 μεγάλων μελετών αρχικού προϋπολογισμού 572 εκατ. ευρώ που αφορά το 42% των δικαιωμάτων της χώρας, δηλαδή πάνω από 16 εκατομμύρια δικαιώματα, και το 65% της επικράτειας. Ο στόχος ήταν το Κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί το 2020.
Ο στόχος αυτός ήταν δύσκολο να επιτευχθεί ακόμα και αν όλα κυλούσαν ομαλά με τους 28 διαγωνισμούς, πολύ δε περισσότερο τώρα.
Οπως είχε γράψει στις 5 Δεκεμβρίου η «Ν», η ΕΚΧΑ έχει οδηγηθεί ουσιαστικά σε αδιέξοδο μετά και την καταγγελία της ισπανικής Tragsatec για στημένες διαδικασίες στους 28 διαγωνισμούς. Αυτό που φαίνεται να έχει συμβεί είναι ότι οι ελληνικές εταιρείες και μελετητικά γραφεία που συμμετείχαν στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, όπου ήταν μόνοι τους έδωσαν μικρές εκπτώσεις, ενώ όπου υπήρχε ανταγωνισμός έδωσαν δυσανάλογα μεγάλες, προφανώς ποντάροντας στο μέσο όρο.
Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή «αναμετρώνται» τα μελετητικά γραφεία που έχουν καταθέσει προσφορά με αυτά που έχουν μείνει απ’ έξω. Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι η όποια νομική λύση προταθεί, προκειμένου να μην ακυρωθούν οι διαγωνισμοί και εφόσον υιοθετηθεί από την ΕΚΧΑ θα προσβληθεί από τα μελετητικά γραφεία που δεν έχουν κάνει προσφορά με το επιχείρημα της αλλαγής ουσιωδών όρων του διαγωνισμού.
Οι ψυχραιμότεροι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν πως δεν χρειάζεται η ΕΚΧΑ να βιαστεί να λάβει αποφάσεις, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν τα χρήματα. Ο αντίλογος όμως είναι πώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ενώ η χρηματοδότηση είναι θέμα πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, κάτι που μπορεί να αλλάξει σε μια μέρα.
ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ - [email protected]