ΟΙ ΑΝΥΣΥΧΙΕΣ για τον πληθωρισμό και για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed επισκίασαν τις ανακοινώσεις θετικών στοιχείων για εταιρικά κέρδη από την Texas Instruments και τη Citigroup, με αποτέλεσμα να δεχθούν πιέσεις οι αμερικανικές μετοχές, κυρίως του κλάδου υψηλής τεχνολογίας.
ΟΙ ΑΝΥΣΥΧΙΕΣ για τον πληθωρισμό και για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed επισκίασαν τις ανακοινώσεις θετικών στοιχείων για εταιρικά κέρδη από την Texas Instruments και τη Citigroup, με αποτέλεσμα να δεχθούν πιέσεις οι αμερικανικές μετοχές, κυρίως του κλάδου υψηλής τεχνολογίας.
Μετοχές του τραπεζικού τομέα κυρίως οι οποίες είναι περισσότερο ευαίσθητες στις διακυμάνσεις των επιτοκίων κινήθηκαν πτωτικά διατηρώντας αμυντική στάση έναντι του ενδεχόμενου αύξησης του κόστους δανεισμού. Οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού ομίλου Citigroup υποχώρησαν κατά 2,6% όπως και όλων στο χρηματοοικονομικό κλάδο σημείωσαν πτώση παρά την ανακοίνωση υψηλής κερδοφορίας.
Ο εκρηκτικός συνδυασμός των στοιχείων για την απρόσμενη αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, τις λιανικές πωλήσεις και τον πληθωρισμό ενίσχυσε την προοπτική για μια άμεση αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο η οποία θα προκαλέσει πλήγμα στις επιχειρήσεις αλλά παράλληλα θα επιβεβαιώσει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επιταχύνονται γεγονός που ευνοεί τη βελτίωση των εταιρικών κερδών.
Ως εκ τούτου οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τις περαιτέρω κινήσεις τους λόγω των αντίρροπων δυνάμεων που επικρατούν στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Από τη μια πλευρά υπάρχουν ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση αλλά από την άλλη, μια ανοδική κίνηση των επιτοκίων από τα ιστορικά χαμηλά θα αποδείξει ότι η αμερικανική οικονομία είναι πιο εύρωστη απ' ό,τι αναμενόταν.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 19,51 μονάδες, ποσοστό 0,19%, φθάνοντας στις 10.397,46 μονάδες. Με απώλειες 22,68 μονάδων, ποσοστό 1,12%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.002,17 μονάδες.
Στην Ευρώπη οι μεταβολές ήταν ελάχιστες καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για περαιτέρω ανακοινώσεις εταιρικών στοιχείων. Οι μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου πρωτοστάτησαν καθώς η ενίσχυση του δολαρίου αποτελεί ενθαρρυντικό παράγοντα για τους εξαγωγείς όπως οι φαρμακοβιομηχανίες. Οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών GlaxoSmithKline και Novartis σημείωσαν κέρδη από 2% έως 4% ενώ οι μετοχές του πετρελαϊκών ομίλων BP και Total έκλεισαν με άνοδο 2,3% και 1,3% αντίστοιχα.
Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο μόλις 0,03% στις 1.018,70 μονάδες ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε οριακά στις 2.854,50 μονάδες.
Το χρηματιστήριο του Τόκυο έκλεισε με σημαντικές απώλειες υποχωρώντας κατά 297,78 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,46% και έκλεισε στις 11.800,40 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 8 Δεκεμβρίου.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ