«Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σε εξέλιξη. Αν δεν γινόταν θα είχαμε κλείσει συμφωνία, αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις των δανειστών» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή. Εκτίμησε δε ότι στον Προϋπολογισμό καταγράφονται 12 αλήθειες, ενώ παρουσίασε 9 άξονες για την επόμενη ημέρα που δεν θα πρέπει να έχει «κομματικά παίγνια».
Και πέρσι η τρόικα ζητούσε νέα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση δεν τα πήρε γιατί δεν χρειάζονταν και, όπως απεδείχθη, ορθώς έπραξε, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2015.
Αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση με την τρόικα υπογραμμίζοντας ότι «γίνεται και είναι σε εξέλιξη. Αν δεν γινόταν θα είχαμε κλείσει συμφωνία, αποδεχόμενοι τις απαιτήσεις των δανειστών. Αλλά δεν το κάναμε. Είναι μία σύνθετη και σκληρή είναι η διαπραγμάτευση». Στόχος της κυβέρνησης είναι «να δοθεί το πλαίσιο για την επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία», είπε ο Χρ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση διαφωνεί και διαπραγματεύεται, υποστηρίζοντας τις θέσεις μας με αυτοπεποίθηση».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι στον Προϋπολογισμό του 2015 καταγράφονται 12 αλήθειες, ενώ παρουσίασε 9 άξονες για την επόμενη ημέρα που δεν θα πρέπει να έχει «κομματικά παίγνια»:
1) σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών, με την ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της.
2) διασφάλιση της επίτευξης υψηλών, διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.
3) βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών. Παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν προϋποθέσεις για μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.
4) ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών.
5) δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους.
6) αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και η διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, έχοντας, όμως, σημαντικά μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.
7) ταχύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Συνολικά, 12 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι διαθέσιμα στην ελληνική οικονομία έως το τέλος του 2015.
8) εντατικότερη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
9) επίτευξη πιστωτικής επέκτασης και η εξομάλυνση της ρευστότητας της αγοράς.
Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό τόνισε ότι «καταγράφει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, και είναι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δημοσιονομικά ισοσκελισμένος».
Ο Χρ. Σταϊκούρας επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως υπόσχεται ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέσα από «σημαντική αύξηση φόρων». Πρέπει να «κινηθούμε σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας μακριά από την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Newsroom naftemporiki.gr