Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι δείκτες στην Ιαπωνία. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Toyota Motor Corp., καθώς το γιέν υποχωρεί έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας την αισιοδοξία ότι η αξία του αμερικανικού νομίσματος δείχνει ότι τα εταιρικά έσοδα θα σημειώσουν άνοδο.

«Η αδυναμία του γιέν αποτελεί καλή εξέλιξη για τις εξαγωγικές εταιρείες», ανέφερε ο Pascal Masse, ο οποίος διαχειρίζεται 700 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Aberdeen Asset Management Asia Ltd. στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας : «Βοηθά σην επέκταση των κερδών τους». Ο Masse κατέχει μετοχές της Honda Motor Co. και της Toyota.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε 45,80 μονάδες, ποσοστό 0,4% φθάνοντας στις 11.846,20 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix σημείωνε άνοδο 3,99 μονάδων, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 1.198,66 μονάδες.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, υποχωρούσε κατά 0,1%, φθάνοντας στις 95,05 μονάδες. Πτωτικά κινούντο οι δείκτες στη Ν. Κορέα, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, ενώ ανοδικά κινούντο στην Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Ο δείκτης MSCI Asia-Pacific έχει χάσει συνολικά ποσοστό 2,5% μέσα στην εβδομάδα, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ και την Κίνα.