Στη σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση.
Στη σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση.
Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 08/12/2014.
Επίσης οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα υπάρχει πολύ καθαρή εικόνα για το πού πάμε, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία απόφαση.
Νωρίτερα δημοσίευμα του Reuters που επικαλείτο έγγραφο της Ευρωζώνης ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέταζαν την παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης κατά έξι μήνες, έως τα μέσα του 2015, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στην Αθήνα να καλύψει πιθανές καθυστερήσεις ενόψει της προεδρικής εκλογής.
Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο έγγραφο αυτό τονίζεται πως η παράταση αυτή θα μπορούσε να δοθεί και για μεγαλύτερη χρονική περίοδο εάν απαιτηθεί να καλυφθούν πιθανές καθυστερήσεις στην εκλογή προέδρου.
Ωστόσο αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, τον οποίο επικαλείται χωρίς να κατονομάζει το Reuters, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα παράτασης.
Reuters: Τι προβλέπει η τεχνική παράταση
Η τεχνική παράταση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει το 1,9 δισεκατομμύριο ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας μετά την αγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του προγράμματος SMP (αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) και να της καταβληθεί μία ακόμη δόση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνεται στο έγγραφο.
«Σε αυτό το σενάριο, παρά το γεγονός ότι οι πόροι από το ΕΤΧΣ θα είναι διαθέσιμοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μια προληπτική γραμμή πιστώσεων υπό τη μορφή μιας ECCL μπορεί να ακολουθήσει το τρέχον πρόγραμμα, μόλις εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και γίνει η καταβολή (των χρημάτων του προγράμματος στήριξης), προσφέροντας με αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα ένα μέσο απορρόφησης των οικονομικών σοκ, εάν χρειάζεται», τονίζεται στο έγγραφο.
Η γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους θα διαρκέσει για ένα χρόνο και θα μπορεί να παραταθεί δύο φορές για διάστημα έξι μηνών η κάθε μία. Το συνολικό ποσό θα φτάνει έως τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι πόροι της ευρωζώνης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Επίσης το έγγραφο αναφέρει ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης μόνο για τρεις μήνες, ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015, αλλά και μια παράταση ως το πρώτο τρίμηνο του 2016, η οποία θα συμπίπτει με την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ.
«Αν και η πιο βραχεία παράταση ενέχει τον κίνδυνο να μην είναι επαρκής για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων νομοθετικών ενεργειών, κυρίως στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο της Ελλάδας, η πιο μακρά ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο να επικοινωνηθεί ως μια καθαρά τεχνική παράταση», υπογραμμίζει το έγγραφο.
Η προτεινόμενη πορεία είναι μόλις οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία, «να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να διασφαλιστεί μια τεχνική παράταση του μηχανισμού του ΕΤΧΣ ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015 (οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2014) και να επιτραπεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΕΤΧΣ ως το τέλος Ιανουαρίου, με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα».
Το ΔΝΤ θα μπορούσε επίσης να αλλάξει το εναπομείναν πρόγραμμα στήριξής του στην Ελλάδα σε μια προληπτική γραμμή πιστώσεων, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό. Όμως για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις πριν από την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 8 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζει.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters