Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2004 08:04

Ανοδος του δολαρίου έναντι του γιέν στην Ασία

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται το δολάριο έναντι του γιέν στην Ασία για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, John Snow, ότι η ισχυρή οικονομική ανάτπυξη ενδέχεται να οδηγήσει στην αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων στις ΗΠΑ και να μειώσει φέτος τον δανεισμό του κράτους.

«Η οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, μειώνοντας το δημόσιο έλλειμμα και τονώντας το δολάριο», ανέφερε ο Koji Fukaya, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στην Bank of Tokyo-Mitsubishi Ltd.

Στη 1:10' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι του γιέν φθάνοντας στα 108,54 γιέν από 108,28 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Διαπραγματεύθηκε στο 1,1982 δολ. έναντι του ευρώ από 1,1984 δολ. Το αμερικανικό νόμισμα ενδέχεται να φθάσει τα 109 γιέν και το 1,19 έναντι του ευρώ σήμερα, σύμφωνα με τον Fukaya.

Η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, με το οποίο συναλλάσσονται οι 12 χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, ενδέχεται να φθάσει το 1,1930 δολ., σημείο στο οποίο υπάρχουν αυτόματες εντολές για αγορά.