Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2004 09:30

Samsung Electronics : Υπερτριπλάσια κέρδη το α' τρίμηνο

ΥΠΕΡΤΡΙΠΛΑΣΙΑ σχεδόν κέρδη εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, Samsung Electronics Co., μετά τις σημαντικές πωλήσεις σε chip, επίπεδες οθόνες για κομπιούτερ και κινητά τηλέφωνα.

Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, αυξήθηκαν στα 3,1 τρισ. γουόν (2,7 δισ. δολ.), από 1,1 τρισ. γουόν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Κατά μέσον όρο, 14 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 2,9 τρισ. γουόν. Αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 50% σημείωσαν οι πωλήσεις, φθάνοντας στα 14,4 τρισ. γουόν.

Η Samsung, η πιο κερδοφόρα εταιρεία της Ασίας πέρυσι, ευνοείται από την αύξηση της ζήτησης για τα κύρια προϊόντα που παράγει. Η εταιρεία, που πέρασε μπροστά από την κατασκευάστρια κινητών Nokia Oyj αυτήν την εβδομάδα, ως η μεγαλύτερη – όχι αμερικανική - εταιρεία παραγωγής τεχνολογίας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας στο κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς φορτώσεις κινητών τηλεφώνων αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 52% το πρώτο τρίμηνο και οι πωλήσεις κινητών και chip θα αυξηθούν και κατά την τρέχουσα περίοδο.

«Η ζήτηση για memory chip και επίπεδες οθόνες είναι ακόμη καλή και αυτό θα βοηθήσει τη Samsung να διευρύνει τα έσοδά της και το δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε ο Lee Ju An, ο οποίος διαχειρίζεται 775 δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Samsung, με την Daehan Investment Trust Management Co. στη Σεούλ.

Τα λειτουργικά κέρδη της Samsung αυξήθηκαν στα τέσσερα τρισ. γουόν από 1,4 τρισ. γουόν.

Τα καθαρά της κέρδη το πρώτο τρίμηνο, ήταν κατά 56% υψηλότερα από τα αντίστοιχα της ανταγωνίστριάς της Intel Corp. της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip στον κόσμο, της οποίας τα κέρδη διπλασιάστηκαν φθάνοντας στο 1,73 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, υποχωρούσαν σε ποσοστό 3,6%, φθάνοντας τις 593.000 γουόν στη 1 μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Σεούλ, μετά την πτώση τους στις 592.000 γουόν η μία. Συνολικά φέτος η μετοχή της εταιρείας, έχει κερδίσει ποσοστό 31%.