Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Απριλίου 2004 00:01

Υποτονικό ενδιαφέρον

ΟΡΙΑΚΕΣ μεταβολές σημείωσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Γουόλ Στριτ, καθώς το επιφυλακτικό κλίμα που επικράτησε για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων και η αναμονή για την ανακοίνωση περισσότερων εταιρικών ειδήσεων στη διάρκεια της εβδομάδας διατήρησαν περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΟΡΙΑΚΕΣ μεταβολές σημείωσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Γουόλ Στριτ, καθώς το επιφυλακτικό κλίμα που επικράτησε για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων και η αναμονή για την ανακοίνωση περισσότερων εταιρικών ειδήσεων στη διάρκεια της εβδομάδας διατήρησαν περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα αμερικανικά blue chips δέχθηκαν πιέσεις, όπως και οι μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη S&P 500 αλλά οι μετοχές του τομέα υψηλής τεχνολογίας ανέκαμψαν από τα αρχικά χαμηλά τους επίπεδα, σημειώνοντας μέτρια κέρδη ύστερα από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο αιφνίδιος θάνατος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της κολοσσιαίας αλυσίδας εστιατορίων Mc Donald's, Τζιμ Κανταλούπο, επηρέασε το κλίμα στον Dow, παρά την άμεση αντικατάστασή του από το ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, Τσάρλι Μπελ, με τη μετοχή της εταιρείας να υποχωρεί κατά 2,3%.

Οι ισχυρές κερδοφορίες από την 3Μ, την αμερικανική τράπεζα Wachonia και τη φαρμακευτική Eli Lily, δεν ήταν αρκετές ώστε να δώσουν ώθηση στο Dow και το δείκτη S&P 500, καθώς η Γουόλ Στριτ πρόκειται να αντιμετωπίσει πληθώρα ειδήσεων, διανύοντας μια από τις σημαντικότερες εβδομάδες σε επίπεδο ανακοινώσεων εταιρικών κερδών.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 14,12 μονάδες, ποσοστό 0,14%, φθάνοντας στις 10.437,85 μονάδες. Με άνοδο 24,69 μονάδων, ποσοστό 1,24%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.020,43 μονάδες.

Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, οι τάσεις ήταν μεικτές, καθώς η εξασθένηση των μετοχών του πετρελαϊκού τομέα αντισταθμίσθηκε από τις προσδοκίες για ένα σταθερό πρώτο τρίμηνο εταιρικών κερδών και τη μείωση των ανησυχιών, ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια σύντομα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η μετοχή της αλυσίδας βιβλιοπωλείων WH Smith ενισχύθηκε κατά 34,5%, μετά την ανακοίνωση ότι διεξάγει συνομιλίες με την Permira, που μπορεί να οδηγήσουν σε προσφορά εξαγοράς, η οποία θα αποτιμά την αξία της WH 44% πάνω από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της την περασμένη Παρασκευή.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές του πετρελαϊκού τομέα, μετά την είδηση ότι ο ΟΠΕΚ θα συνεχίσει παράγει περισσότερο πετρέλαιο από το επίσημο όριο των ποσοστώσεων. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα κατά 0,2% στις 1.015,70 μονάδες. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,3% στις 2.859,2 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, οι μετοχές δέχθηκαν πιέσεις, μετά την αναφορά, ότι χρηματιστηριακές αρχές ανακάλυψαν επιπλέον επισφαλή δάνεια στην τράπεζα UFJ Holdings, γεγονός που πυροδότησε ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, στον τομέα ακίνητης περιουσίας και σε μετοχές χαλυβουργικών εταιρειών. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,51% στις 11.764,21 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ