Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Απριλίου 2004 07:17

Ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι γιέν και ευρώ

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται το δολάριο στην Ασία, καθώς εικάζεται ότι ο διοικητής της Federal Reserve Bank, Alan Greenspan, θα ανακοινώσει την επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, η οποία δημιούργησε τις περισσότερες θέσεις εργασίας μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών.

«Γνωρίζει ότι η οικονομία ακολουθεί θετική πορεία και η Fed μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, τη στιγμή που κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει μέσα σε μία νύχτα», ανέφερε ο Jake Moore, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος, στην Barclays Capital Inc. στο Τόκυο.

Η ζήτηση για ευρώ μειώθηκε, καθώς εκτιμάται, ότι, η σημερινή έκθεση για τη βιομηχανία στη Γερμανία, θα δείξει μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για τέταρτο μήνα, τον Απρίλιο.

Εναντι του ευρώ το δολάριο αυξήθηκε στο 1,1965 στις 11:57' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 1,2020 δολ. που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Ανοδο στα 108,62 σημείωσε έναντι του γιέν από 108,45 γιέν. Σήμερα το δολάριο κινήθηκε ανοδικά έναντι και των 16 κύριων νομισμάτων στον κόσμο.

Η ομιλία του Alan Greenspan θα γίνει σήμερα. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 1% και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 45 ετών - στο ήμισυ των βασικών επιτοκίων δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η υποχώρηση του ευρώ επιταχύνθηκε, όταν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έπεσε κάτω από το 1,1980 δολ., επίπεδο στο οποίο υπάρχουν αυτόματες εντολές για την πώλησή του, σύμφωνε με τον Keizo Tanaka της Resona Bank Ltd. Η πτώση του μπορεί να συνεχιστεί, φθάνοντας στο 1,1950 έναντι του δολ. Οι χρηματιστές τυπικά βάζουν εντολές σε αυτό το επίπεδο, προκειμένου να σταματήσουν τις απώλειες σε περίπτωση που οι προβλέψεις τους δεν βγουν αληθινές.