Προβλέψεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ έλαβε στο τρίτο τρίμηνο η Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού της και την επάνοδο στην κερδοφορία το 2015, έχοντας ως βάση τη σταθερή βελτίωση των επαναλαμβανόμενων εσόδων και τη μείωση του κόστους. Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο σε 279 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση.
Προβλέψεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ έλαβε στο τρίτο τρίμηνο η Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού της και την επάνοδο στην κερδοφορία το 2015, έχοντας ως βάση τη σταθερή βελτίωση των επαναλαμβανόμενων εσόδων και τη μείωση του κόστους.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, αν οι προσπάθειες της χώρας για αποτελεσματικότερη διοίκηση και ανταγωνιστικότερη οικονομία συνεχιστούν, τότε το 2015 η ελληνική οικονομία θα μπει οριστικά σε τροχιά ανάπτυξης.
Οι αυξημένες προβλέψεις που λαμβάνει τώρα η τράπεζα σηματοδοτούν τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία μετά το τέλος της περιόδου ύφεσης, ενώ η Πειραιώς επιταχύνοντας την ενεργητική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση είναι σε θέση να στηρίξει αποτελεσματικά βιώσιμες λύσεις για την πελατεία της και να υποστηρίξει μέσω νέων χρηματοδοτήσεων την ανάκαμψη της οικονομίας, τονίζει ο επικεφαλής του ομίλου.
Η δημιουργία αυξημένων προβλέψεων είναι απόρροια της αλλαγής των εκτιμήσεων της διοίκησης αναφορικά με τις εξελίξεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, όπως η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών ακινήτων στην Ελλάδα, η αναμενόμενη επιμήκυνση του χρόνου ρευστοποίησης καλυμμάτων και η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων σε καθυστέρηση, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Σταύρος Λεκκάκος.
Στο τρίτο τρίμηνο ελήφθησαν προβλέψεις ύψους 2,24 δισ. ευρώ, αυξάνοντας σε 3,19 δισ. ευρώ τις συνολικές προβλέψεις εννεαμήνου και στο 23% τον δείκτη συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια.
Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 39%, με την παραγωγή νέων δανείων σε καθυστέρηση να επιβραδύνεται για έβδομο συνεχές τρίμηνο.
Ειδικότερα, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ως ποσοστό των δανείων μειώθηκαν στο 0,5% το τρίτο τρίμηνο, από 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο και 1,7% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί λόγω τόσο της ανάκαμψης της οικονομίας όσο και της ενεργητικής διαχείρισης του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων από τον νεοσύστατο επιχειρηματικό τομέα Recovery Banking Unit.
O δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις αυξήθηκε στο 58%, από 51% τον Ιούνιο.
Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο σε 279 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά έντοκα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 509 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12%, ενώ άνοδο σε ποσοστό 18% είχαν οι προμήθειες.
Το λειτουργικό κόστος περιορίστηκε στα 342 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 7% έναντι του τρίτου τριμήνου 2013. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση βελτιώθηκε περαιτέρω στο 55%, από 62%. Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε ζημία 1,56 δισ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων του τριμήνου.
Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 55 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1% τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου όσο και έναντι του Δεκεμβρίου 2013. Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών διαμορφώθηκαν σε 72,7 δισ. ευρώ και τα καθαρά δάνεια σε 56,3 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σημείωσε βελτίωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 102%, ενώ ο δείκτης καθαρής χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα (χωρίς τα ομόλογα EFSF που έχουν χρησιμοποιηθεί για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ) υποχώρησε περαιτέρω μόλις στο 5% επί του ενεργητικού.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου, σύμφωνα με το πλαίσιο Βασιλείας ΙΙΙ, διαμορφώνεται στο 13,6%, ενώ ο δείκτης Common Equity Tier 1 ανέρχεται στο 13,4%. Με βάση την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded) ο δείκτης CET-1 διαμορφώθηκε σε 12,7% pro-forma.