Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Απριλίου 2004 12:30

Απρόσμενη υποχώρηση του πληθωρισμού στη Βρετανία

ΣΤΟ 1,1%, στο χαμηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2002, υποχώρησε το Μάρτιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία από 1,3% το Φεβρουάριο, απομακρυνόμενος από το στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Οι αναλυτές δεν ανέμεναν μεταβολή. Σε μηνιαία βάση σημείωσε αύξηση της τάξεως του 0,2%.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να αποτρέψει την Τράπεζα της Αγγλίας από την απόφαση να αυξήσει τα επιτόκιά της το Μάιο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι τιμές των ακινήτων σημειώνουν περαιτέρω άνοδο, ενώ η βρετανική οικονομία εξακολουθεί να δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Η σημερινή ανακοίνωση «περιορίζει ελαφρώς τις προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων της στερλίνας», δήλωσε αναλυτής της Societe Generale. Εκτιμά ωστόσο ότι η αγορά θα εξακολουθήσει να αναμένει άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Δήλωσε επίσης ότι η απρόσμενη υποχώρηση του πληθωρισμού θα επηρεάσει αρνητικά τη στερλίνα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Απριλίου η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, στο 4,0%, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/09/895792.htm .