Την τύχη της βιετναμέζικης θυγατρικής του Metro Group (που πωλήθηκε πρόσφατα) θα έχει, όπως όλα δείχνουν, η Makro Cash & Carry Hellas, η ελληνική χονδρεμπορική αλυσίδα του γερμανικού ομίλου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, περνά στην εταιρεία σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, η οπoία φέρεται να εξασφάλισε τα απαιτούμενα κεφάλαια για το deal από την Grivalia (πρώην Eurobank Properties), που απέκτησε τον έλεγχο του χαρτοφυλακίου ακινήτων της μέσω συμβάσεων sale & lease back.
Από την έντυπη έκδοση
Την τύχη της βιετναμέζικης θυγατρικής του Metro Group (που πωλήθηκε πρόσφατα) θα έχει, όπως όλα δείχνουν, η Makro Cash & Carry Hellas, η ελληνική χονδρεμπορική αλυσίδα του γερμανικού ομίλου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, περνά στην εταιρεία σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, η οπoία φέρεται να εξασφάλισε τα απαιτούμενα κεφάλαια για το deal από την Grivalia (πρώην Eurobank Properties), που απέκτησε τον έλεγχο του χαρτοφυλακίου ακινήτων της μέσω συμβάσεων sale & lease back.
Πρόκειται για την πρώτη πράξη ενός «big deal» που οριστικοποιείται μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Οι παράμετροι της πολυεπίπεδης συμφωνίας δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη -λόγω και των εύλογων δεσμεύσεων των εμπλεκόμενων εταιρειών που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια-, ωστόσο το παζλ έχει εν πολλοίς συμπληρωθεί και άμεσα θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις για τη συμφωνία Σκλαβενίτη - Makro έναντι τιμήματος που θα ξεπερνά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα 60 εκατ. ευρώ, με σχήμα χρηματοδότησης όπου μάλιστα δεν προβλέπεται να εμπλέκεται η Τράπεζα Πειραιώς, βασικός χρηματοοικονομικός εταίρος της Σκλαβενίτης. Επίσης σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν σχεδιάζεται απόσυρση των σημάτων της Makro από την ελληνική αγορά, καθώς προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη συνεργειών.
Ο ρόλος της Grivalia
Δεν είναι βέβαια ξεκάθαρο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα του δικτύου της χονδρεμπορικής αλυσίδας, αξίας αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (τα ιδιόκτητα οικόπεδα και κτήρια της Makro Cash & Carry Hellas αποτιμώνται, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, σε 110 εκατ. ευρώ). H Grivalia, σύμφωνα με πληροφορίες -που ωστόσο δεν επιβεβαιώνει η ίδια- αποκτά τον έλεγχό τους σε δεύτερο χρόνο. Εξάλλου ο ρόλος της είναι κλειδί για τις επικείμενες εξελίξεις, καθώς δεν εμπλέκεται μεν στις συζητήσεις με τη Makro αλλά αποτελεί συνομιλητή της Σκλαβενίτης, με την οποία μελετούν ένα άλλο ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας.
Με τις παραπάνω εξελίξεις η Grivalia διευρύνει τη θέση της στο real estate του λιανεμπορίου με αξιόπιστους μισθωτές. Εμμέσως, όμως, ενισχύει και την παρουσία στην αγορά της Fairfax -βασικού μετόχου της Grivalia- η οποία απέκτησε στις αρχές Απριλίου τον έλεγχο της Praktiker Hellas, που είχε ήδη μια έμμεση σχέση με τη Fairfax, καθώς η Grivalia (τότε Eurobank Properties) ήταν ήδη ιδιοκτήτρια επτά καταστημάτων της αλυσίδας Praktiker.
Τα κέρδη
Ταυτόχρονα το deal δίνει στην αλυσίδα Σκλαβενίτης ώθηση για την πολυπόθητη Νο 2 θέση στην κατάταξη του εγχώριου λιανεμπορίου, καθώς την τοποθετεί μια ανάσα κάτω από την ΑΒ (δεύτερη κάτω από την Carrefour). Με την είσοδό της στη χονδρική κορυφώνεται ένα σχέδιο στρατηγικής, που με συνέπεια υπηρετείται από τον ελληνικό όμιλο την τελευταία διετία και το οποίο περιελάμβανε μπαράζ εξαγορών με πιο πρόσφατες τις αλυσίδες Extra-Πρώτα και Φθηνά, Δούκας, Μπαλάσκας και εσχάτως τη συμφωνία για το 60% της κρητικής αλυσίδας τροφίμων Χαλκιαδάκης από τη Βερόπουλος.
Πολύμηνες συζητήσεις
Η συμφωνία που αλλάζει το χάρτη στο εγχώριο λιανεμπόριο δεν ήταν απλή υπόθεση ούτε για τον πολυεθνικό όμιλο.
Είναι ενδεικτικό ότι οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν αρκετούς μήνες και μέχρι πριν από λίγες ημέρες όλα τα σενάρια ήταν ανοιχτά.
Η λύση που προκρίνεται με καταλυτικό ρόλο από την Grivalia φαίνεται να υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της γερμανικής πολυεθνικής, που δεν είχε λόγο να βιαστεί να πουλήσει μια δραστηριότητα με ετήσιες πωλήσεις 300 εκατ. ευρώ, με σκορ 3.000 ευρώ ανά τ.μ., σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, με δίκτυο εννέα καταστημάτων κι επιπλέον τρία Drive in, με 1.100 εργαζόμενους, χωρίς δάνεια και επισφάλειες, τη στιγμή μάλιστα που οι πληροφορίες θέλουν την οικονομική χρήση που μόλις έκλεισε (Σεπτέμβριος 2014) να εμφανίζει ισορροπημένο αποτέλεσμα έπειτα από τρεις συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις.
Ας σημειωθεί ότι ο Νο 4 retailer παγκοσμίως έχει παρουσία στην Ελλάδα 22 χρόνια, ελέγχει μερίδιο 32% της χονδρεμπορικής αγοράς και 5,4% στο σύνολο του λιανεμπορίου.
Στόχος η επέκταση πανελλαδικά
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης ελέγχει δίκτυο 130 καταστημάτων και έχει στόχο πανελλαδική επέκταση και ενίσχυση του μεριδίου της σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά που διάγει φάση συγκέντρωσης, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Το 2013 εμφάνισε πωλήσεις 1,19 δισ. ευρώ, από 1,23 δισ. ευρώ το 2012, και κέρδη μετά από φόρους 9,6 εκατ. ευρώ, από 10,24 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Οικονομική διαχείριση και ύφεση
▼ Η Metro Group, αν και δεν επιβεβαίωσε ποτέ τις φήμες που την ήθελαν να αποσύρει τη θυγατρική της από την ελληνική αγορά -το αντίθετο μάλιστα, κατά δηλώσεις στη «N» του Antoine Peleyras, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Makro Cash & Carry Ελλάδας-, εντούτοις στόχευε σε μεγέθυνση και περαιτέρω αύξηση των μεριδίων της, κάτι που της στοίχιζε στις τελευταίες οικονομικές χρήσεις πάνω από 35-40 εκατ. ευρώ (κόστη πωλήσεων ετησίως).
Ομως η γερμανική πολυεθνική, πέρα από τον εύλογο προβληματισμό για τις επιπτώσεις στη δραστηριότητά της από την ύφεση είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και θέματα οικονομικής διαχείρισης.
Μόνο με το σκάνδαλο υπεξαίρεσης ΦΠΑ από την ΟΡΜΠΙΚΟΜ Α.Ε. που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ το 2012 -υπόθεση στην οποία ενεπλάκη η Makro Cash & Carry μαζί με άλλες 21 εταιρείες του λιανεμπορίου- η εταιρεία φέρεται να επιβαρύνθηκε με πρόστιμο πάνω από 20 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί δικαστικά αντιδικία της με την προηγούμενη διοίκηση του Αναστάσιου Μιχαηλίδη.
Η θυγατρική στο Βιετνάμ
Παρεμπιπτόντως, ο κ. Μιχαηλίδης στο παρελθόν είχε υπηρετήσει και στη θυγατρική του γερμανικού ομίλου στο Βιετνάμ. Κατά σύμπτωση μάλιστα, μόλις πριν από τρεις μήνες, η Metro Group υπέγραψε συμφωνία για την πώληση της συγκεκριμένης εταιρείας με 19 καταστήματα στον ταϊλανδέζικο όμιλο Berli Jucker έναντι 665 εκατ. ευρώ.
«Η συναλλαγή αυτή θα μας επιτρέψει να επενδύσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του Metro Group Ομίλου και θα ενισχύσει τον ισολογισμό μας», είχε δηλώσει σχετικά ο Olaf Koch, επικεφαλής του ομίλου.
ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ - [email protected]