Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 3,7% το 2004, ενώ για το 2003 ο ρυθμός έφθασε στο 4,2% και όχι στο 5% όπως αναφερόταν ως τώρα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι ιδιαίτερα οξύ. Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η δημοσιονομική απογραφή, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003 είναι περίπου διπλάσιο από την εκτίμηση του προϋπολογισμού του περασμένου Δεκεμβρίου.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 3,7% το 2004, ενώ για το 2003 ο ρυθμός έφθασε στο 4,2% και όχι στο 5% όπως αναφερόταν ως τώρα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι ο ρυθμός 3,7% το 2004 δεν οφείλεται στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά σχετίζεται αποκλειστικά με τον κατασκευαστικό τομέα και βεβαίως με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων στο λεκανοπέδιο Αττικής ενόψει των Αγώνων του 2004.
Πρόσθεσε ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης οφείλεται και στην αύξηση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, παράγοντες που θα συμμετάσχουν από εδώ και πέρα λιγότερο στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι ιδιαίτερα οξύ, ενώ για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν απώλειες πόρων, λόγω καθυστερήσεων.
Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η δημοσιονομική απογραφή, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003 είναι περίπου διπλάσιο απο την εκτίμηση του προϋπολογισμού του περασμένου Δεκεμβρίου. Αγγίζει, πρόσθεσε ο υπουργός, το 3% του ΑΕΠ και για την ακρίβεια το 2,95% αντί για το 1,4% που αναφέρεται στον τελευταίο προϋπολογισμό και το 1,7% που ήταν η τελευταία εκτίμηση πριν τις εκλογές. Αυτό, όπως είπε, δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα και για τον προϋπολογισμό του 2004, ο οποίος ξεκινάει από δυσμενέστερη βάση.
Eξοικονόμηση πόρων έως 7,5 δισ. ευρώ στην τετραετία
Πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Ο δυναμισμός τομέων, όπως είναι ο κατασκευαστικός, πρέπει να ενισχυθεί, είπε ο υπουργός, και παράλληλα να δοθεί δυναμισμός και σε άλλους τομείς όπως είναι της βιομηχανίας και του εμπορίου, της παραγωγής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, του τουρισμού. Οι πόροι για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής θα προκύψουν από τους περιορισμούς της κρατικής σπατάλης, οι οποίοι φθάνουν το 0,8% - 1% του ΑΕΠ. Μπορεί, πρόσθεσε ο υπουργός, να εξοικονομηθούν ετησίως πόροι της τάξης του 1,3%-1,5% του ΑΕΠ εάν συνυπολογιστεί και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Με βάση την πολιτική αυτή αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι 6,5 - 7,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια μιας τετραετίας. Με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν οι νέες πολιτικές.
Σε ό,τι αφορά τη νέα δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι συγκροτούνται ειδικές επιτροπές για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα είναι έτοιμος το φθινόπωρο.
Aναποτελεσματικό το κοινωνικό κράτος
Μόνο το 2% των νοικοκυριών ξεφεύγει από το όριο της φτώχειας, λόγω των κοινωνικών παροχών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους «15» είναι τετραπλάσιο, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας μετά τις κοινωνικές παροχές, φθάνει το 20%, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 15%.
Παράλληλα, οι πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ελληνικές (Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ηπείρου είναι στο 47% του μέσου κοινοτικού όρου, της Δυτικής Ελλάδας 51% και της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 55%).
Εξάλλου η ανεργία το 2003 έφθασε το 9,5% (στο 8% ο μέσος όρος στην Ε.Ε.), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου και της Ε.Ε. Ο υπουργός κατέληξε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της απασχόλησης.