Εντυπωσιακά έκλεισε μια από τις καλύτερες εβδομάδες του τελευταίου εξαμήνου το Χρηματιστήριο Αθηνών, διευρύνοντας την εβδομαδιαία άνοδο στο +11,71%.
Εντυπωσιακά έκλεισε μια από τις καλύτερες εβδομάδες του τελευταίου εξαμήνου το Χρηματιστήριο Αθηνών, διευρύνοντας την εβδομαδιαία άνοδο στο +11,71%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,67% στις 995,07 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 997,19 μονάδες και η χαμηλότερη στις 953,52. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 58,01% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 110,72 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 4,02 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η ημερομηνία άφιξης της Τρόικας και χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια αξιόλογη πρόοδος στο θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους η αγορά αντέδρασε και με ένα σερί τεσσάρων θετικών συνεδριάσεων έφθασε σε απόσταση αναπνοής από την ζώνη των τετραψήφιων τιμών του Γενικού Δείκτη.
Δεδομένου ότι καμία ουσιαστική αλλαγή δεν διαπιστώνεται στο πολιτικό μέτωπο σε ότι αφορά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί άξιο απορίας το κίνητρο το οποίο οδήγησε μια τόσο θετική εικόνα την εβδομάδα που πέρασε. Μάλιστα η άνοδος που σημειώθηκε στην αγορά μετοχών δεν ακολουθήθηκε από αντίστοιχη άνοδο στην αγορά ομολόγων όπου συνήθως δραστηριοποιούνται κεφάλαια μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα και σαφώς άλλων ισχυρότερων οικονομικών δυνατοτήτων.
Η άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά την άποψη μας δεν μπορεί να συνδέεται με την λήξη των παραγώγων του Νοεμβρίου διότι αφενός συνεχίστηκε και μετά από αυτή αφετέρου πρόκειται για μια μεμονωμένη κίνηση με ιδιαίτερα υψηλό κόστος που μάλλον αντισταθμίζει το όποιο όφελος είχαν οι σχετικά περιορισμένες ανοικτές θέσεις της λήξεως του τρέχοντος μήνα. Επομένως βρισκόμαστε στην παραμονή κάποιας σημαντικής εξέλιξης η οποία έχει περιέλθει σε γνώση ενός ειδικού τμήματος της αγοράς και πιθανόν η «φούρια» των αγοραστών δείχνει ότι η χρονική απόσταση από την δημοσιοποίηση της είδησης δεν απέχει πολύ μακριά. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα momentum.
Μετά από δυόμιση μήνες πτώσης και στέγνωμα της αγοράς σε επίπεδο τζίρου (την Δευτέρα σημειώθηκε ο χαμηλότερος τζίρος του 2014) η δυναμική της ανοδικής τάσης παρακίνησε πολλούς πρόθυμους αγοραστές να βγουν από την στάση επιφυλακτικότητας και να τοποθετηθούν.
Στην συνεδρίαση «κλειδί» της Πέμπτης που θα δικαιολογούσε κάποια επιθετική κατοχύρωση κερδών και πιθανότατα το τέλος μιας διήμερης ανοδικής ανάσας ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο δεν έκλεισε με απώλειες αλλά κράτησε τα κεκτημένα της ανόδου με το παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές της Τρίτης και της Τετάρτης έμειναν εντός αγοράς αναμένοντας «το κάτι» που θα οδηγήσει την αγορά υψηλότερα.
Τεχνικά, οι κυριότεροι δείκτες τάσης άρχισαν να επανέρχονται σε αισιόδοξη διάθεση με τον MACD να ξαναδείχνει ανοδικά και τον κινητό μέσο των 30 ημερών να αλλάζει φορά μετά την υπέρβαση των 940 μονάδων. Επόμενη χρονοσειρά αναφοράς είναι οι 50 ημέρες που κινείται ακριβώς πάνω στις 1000 μονάδες.
Η διάσπαση των δύο κινητών μέσων θα βάλει και τεχνικά την αγορά σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τροχιά και μάλιστα η έως τώρα άνοδος δεν έχει εμφανίσει κάποιο συναλλακτικό όγκο που να παραπέμπει σε διανομή. Ανάμεσα στις 1000 και τις 1040 μονάδες βρίσκεται η επόμενη ζώνη αντίστασης ωστόσο η διαπραγμάτευση των ταλαντωτών αφήνει ακόμα περιθώριο μέχρι την προσέγγιση των υπερτιμημένων ζωνών.
Συμπερασματικά, η αγορά γύρισε κόντρα στην ροή των γεγονότων γεγονός που άφησε αρκετούς από τους καθημερινούς εμπλεκόμενους εκτός του πρόσφατου ανοδικού πάρτι. Η ταχύτητα και η δομή της ανόδου είναι τέτοια που δείχνει ότι η Ελληνική αγορά βρίσκεται κοντά σε μια κομβικής σημασίας είδηση. Ως εκ τούτου θεωρούμε πλέον άκυρη την εκτίμηση για προσέγγιση των προηγούμενων φετινών χαμηλών και αναθεωρούμε την άποψη μας για συνέχιση της ανοδικής τάσης και την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 4,07%, με τις τράπεζες και τον ΟΤΕ να κινούν την άνοδο σήμερα, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη. η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε με κέρδη 6,37%, καθώς εξήχθησαν πολύ θετικά συμπεράσματα από τις επαφές της διοίκησης με στελέχη από περισσότερες από 45 επενδυτικές εταιρίες από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του οικονομικού συνεδρίου για τις τηλεπικοινωνίες που διοργάνωσε η Morgan Stanley στη Βαρκελώνη.
Επίσης, η Ιντραλοτ και η ΕΧΑΕ σημείωσαν κέρδη 6,19% και 6,90% αντίστοιχα, η Folli Follie έκλεισε με άνοδο 5,67%, ενώ πάνω από 4% ήταν τα κέρδη των Βιοχαλκο και ΕΕΕ. Σημαντικά κέρδη 3,16% σημείωσε και ο ΟΠΑΠ, στο +3,51% βρέθηκε η MIG, ανοδικά κατά 2,27% έκλεισε η ΔΕΗ και κατά 2,17% η Μυτιληναίος.
Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική να φτάνει και πάλι μιαν ανάσα από τα 2 ευρώ, στα 1,96 ευρώ και στο +5,95%. Η Eurobank κέρδισε 6,64%, η Alpha Bank βρέθηκε στο +5,66%, ενώ η Πειραιώς σημείωσε κέρδη 1,67% στα 1,22 ευρώ.
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε ποσοστό 2,88%, με τη μετοχή του Υγεία να παίρνει επί της ουσίας τη "ρεβάνς" από τους πωλητές που δεν την άφησαν να ακολουθήσει το ράλι της εβδομάδας, κλείνοντας με το εντυπωσιακό +9,09%.
Ακολούθησε η Φουρλής η οποία έκλεισε με κέρδη 7,65%, η Frigoglass σημείωσε κέρδηη 7,50%, με το 1,1% του μετοχικού της κεφαλαίου να διακινείται μάλιστα μέσω πακέτου στην τιμή των 2,07 ευρώ. Στον αντίποδα, το Ιατρικό έκλεισε με απώλειες 3,38% (με όγκο μόλις 101 τεμάχια), ενώ η Aegean διόρθωσε κατά 0,14% στα 7,24 ευρώ.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+6,37%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 95 κινήθηκαν ανοδικά, 33 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.