«Οι πιστωτές της Ελλάδας δοκιμάζουν την αντοχή της -ξανά» γράφει το Bloomberg σε άρθρο γνωμής και προειδοποιεί πως αν συνεχίσουν την πίεση, υπάρχει κίνδυνος να διαλύσουν την Ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν καταστροφή για τους ίδιους αλλά και για την Ελλάδα.
«Οι πιστωτές της Ελλάδας δοκιμάζουν την αντοχή της -ξανά» γράφει το Bloomberg σε άρθρο γνωμής και προειδοποιεί πως αν συνεχίσουν την πίεση, υπάρχει κίνδυνος να διαλύσουν την Ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν καταστροφή για τους ίδιους αλλά και για την Ελλάδα.
«Χρειάζεται να σταματήσουν να επιμένουν για το αδύνατο και να βρουν έναν τρόπο να ελαφρύνουν το χρέος της χώρας», τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα το οποίο φέρει τον τίτλο «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία».
«Η πίεση που ασκεί η τρόικα στην Ελλάδα για περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει», προστίθεται.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο χαρακτηρίζεται ως σπάνιο κατόρθωμα που δείχνει εντυπωσιακή αφοσίωση στη δημοσιονομική συμμόρφωση. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η σφικτή δημοσιονομική πολιτική έχει πλήξει την οικονομία, καθώς η παραγωγή έχει μειωθεί κατά περίπου 1/5 και το ποσοστό της ανεργίας είναι πάνω από 25%.
«Πρόσφατα η οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται ξανά, αλλά ένας ακόμη γύρος λιτότητας θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη και πιθανότατα θέτει το στόχο μείωσης του χρέους ακόμη πιο μακριά», συμπληρώνεται.
Το Bloomberg αναφέρει πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι στο 180% του ΑΕΠ και πως ο στόχος για τις χώρες της Ευρωζώνης είναι στο 60% του ΑΕΠ. «Μόνη της η λιτότητα απλώς δεν μπορεί να κλείσει αυτό το κενό», συνεχίζει.
Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων εκτιμά ότι αν η υπερβολική λιτότητα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα υπάρξει τέλος στη δημοσιονομική πειθαρχία. «Η ζημιά, όμως, δεν θα σταματήσει εκεί. Ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο θα κινδυνεύσει. Ο Τσίπρας μπορεί να θελήσει να επιβάλει ζημιές μονομερώς στους πιστωτές. Τα ανερχόμενα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία και την Ισπανία έχουν αντίστοιχα την ίδια τάση και παρακολουθούν στενά το θέμα. Αν οι αγορές αρχίσουν να φοβούνται ένα κύμα χρεοκοπιών, η αναταραχή που θα προκύψει θα μπορούσε να ρίξει και πάλι ολόκληρη την Ευρώπη σε κρίση».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η δημοσιονομική αριθμητική δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Στο τέλος, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα χρέη της Ελλάδας θα απομειωθούν. Η ελάφρυνση του χρέους επιτυγχάνει αυτό το αποτέλεσμα με έναν συντεταγμένο τρόπο και με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες.
«Το κόστος της εναλλακτικής λύσης -δηλαδή μίας άτακτης χρεοκοπίας- θα μπορούσε να είναι τεράστιο. Δημόσιοι δανειστές, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι πιστωτές του ελληνικού κράτους και πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο. Όσο πιο σύντομα αναγνωρίσουν την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, τόσο καλύτερες πιθανότητες θα έχουν να αποφύγουν πολύ χειρότερα δεινά», καταλήγει το δημοσίευμα.