Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 10:17

Market Beat: Μετά το φρένο στην άνοδο όλες οι κατευθύνσεις έχουν ισοδύναμες πιθανότητες

Η αγορά της Αθήνας έστω και με τη βοήθεια των δημοπρασιών για τον καθορισμό της τιμής κλεισίματος συνέχισε την άνοδό της και μάλιστα σε κλίμα αρκετά γκρίζο στις αγορές της ευρωζώνης. Η συναλλακτική δραστηριότητα μειώθηκε ελαφρά και φυσικά παρέμεινε σε εκκρεμότητα η κατάσταση σχετικά με την τελευταία επίσκεψη των τεχνοκρατών της τρόικας. Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές υπογράμμισαν αυτό που παρατηρήσαμε από την πρώτη μέρα ανόδου στο ΧΑ δηλαδή την πορεία των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων που δεν εμφανίζουν πτώση ανάλογη και αντίστοιχη όσων συνεβαίνανε μερικές βδομάδες πριν.

Η αγορά της Αθήνας έστω και με τη βοήθεια των δημοπρασιών για τον καθορισμό της τιμής κλεισίματος συνέχισε την άνοδό της και μάλιστα σε κλίμα αρκετά γκρίζο στις αγορές της ευρωζώνης. Η συναλλακτική δραστηριότητα μειώθηκε ελαφρά και φυσικά παρέμεινε σε εκκρεμότητα η κατάσταση σχετικά με την τελευταία επίσκεψη των τεχνοκρατών της τρόικας. Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές υπογράμμισαν αυτό που παρατηρήσαμε από την πρώτη μέρα ανόδου στο ΧΑ δηλαδή την πορεία των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων που δεν εμφανίζουν πτώση ανάλογη και αντίστοιχη όσων συνεβαίνανε μερικές βδομάδες πριν.

Είναι σαφής η διάθεση των εγχώριων παραγόντων, που έχασαν το rebound, να αποδοθεί σε ένα συγκυριακό παράγοντα η τρέχουσα δυναμική, καθώς στο πεδίο των πολιτικών εξελίξεων όλα είναι πιθανά, από το χειρότερο ως το καλύτερο σενάριο και αυτό κρατά μακριά τους συντηρητικούς θεσμικούς.

Την ίδια ώρα, θετικά μπορεί να αποτιμηθεί η αποστασιοποίηση της αγοράς από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες χθες προσέφεραν αρκετούς λόγους στους επιφυλακτικούς να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση ακόμη και θέσεων. Αντιθέτως, οι συναλλαγές έδειχναν ότι έγιναν κάποιες «διορθώσεις» στα χαρτοφυλάκια, εν αναμονή, εκτός των άλλων, και των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους Moody’s και Fitch.

Το διεθνές κλίμα χθες δεν ήταν θετικό για την αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου και σήμερα, στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών και μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης στην αγορά παραγώγων των σειρών Νοεμβρίου, εκτιμούμε πως οι επενδυτές θα κινηθούν με ελευθερία έναντι των σκοπιμοτήτων που υπάρχουν κατά τη διαδικασία μετακύλησης θέσεων. Συνεπώς τότε θα γίνει πιο καθαρό αν η απόφαση των θεσμικών έχει στόχο μια πολύπλευρη εκμετάλλευση κάποιων στοιχημάτων βραχυπρόθεσμων οριζόντων ή αγοράζουν διότι θεώρησαν πως δεν αξίζει να περάσει πάλι η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ από τη γειτονιά των 55 δις ευρώ.  

Το εγχώριο κλίμα παραμένει αρνητικό, καθώς οι ειδήσεις που παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνουν «τελεσίγραφα» και προτάσεις για παράταση της διάρκειας του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. Το διεθνές επενδυτικό κλίμα σήμερα είναι κατά την εκτίμησή μας θετικό. Η βελτίωσή του σε σχέση με ότι ίσχυε χθες άρχισε αργά το απόγευμα και  υπό την πίεση του μεταλλευτικού κλάδου βρέθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να κλείνουν με μικτά πρόσημα, οι μεταβολές διευρύνθηκαν μετά από τα στοιχεία για την μείωση του σύνθετου δείκτη PMI Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  κατέγραψε  πτώση 0,26%, ο γερμανικός DAX  κέρδισε 0,12% και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,73%. Ώθηση από τον κλάδο των εταιρειών λιανικών πωλήσεων και ενέργειας έλαβαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες, καταφέρνοντας να ανατρέψουν τις πιέσεις που δέχτηκαν στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,19% μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,56% και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη +0,20%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ώθηση από τον κλάδο των εταιρειών λιανικών πωλήσεων και ενέργειας έλαβαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες, καταφέρνοντας να ανατρέψουν τις πιέσεις που δέχτηκαν στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 17.718,97 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,56% στις 4.701,87 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 0,20% στις 2.052,76 μονάδες

Στο επίκεντρο των χθεσινών συναλλαγών βρέθηκε ο κλάδος του λιανεμπορίου. Η Best Buy κέρδισε 6,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από πωλήσεις το τρέχον τρίμηνο θα αυξηθούν κατά 2,2%, ενώ οι αναλυτές δεν ανέμεναν να ξεπεράσει η άνοδο το 2%. Επίσης, η Dollar Tree, η οποία αναζητά τη συγχώνευση της με την Family Dollar Stores κέρδισε 5,1%.

Θετικά κινήθηκε και ο κλάδος της ενέργειας, καθώς ανέκαμψε το πετρέλαιο μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο κλάδος έχει χάσει πάνω από το 14% της αξίας του από τον Ιούνιο, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι έχει μπει σε bear market.

Στον αντίποδα, η Salesforce.com έχασε 4,8%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου χρήσης τα οποία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μικρή μείωση καταγράφηκε στις νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, με τον συνολικό αριθμό των αιτούντων να μειώνεται κατά 2.000, στις 291.000, την εβδομάδα που έληξε στις 15 Νοεμβρίου. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί ο αριθμός στις 280.000.

Επίσης, σταθερός διατηρήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου που αντιστάθμισε την αύξηση του κόστους σε τρόφιμα και κατοικίες. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,1%. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2%.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης Philadelphia Fed διαμορφώθηκε στις 40,8 μονάδες, τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, έναντι 20,7 τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1993. Τέλος, αυξημένος κατά 0,9% ήταν ο δείκτης των δεικτών (LEI) τον Οκτώβριο, μετά από μια αύξηση της τάξεως του 0,7% τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι ο δείκτης είναι συνισταμένη 10 διαφορετικών δεικτών.

ΕΥΡΩΠΗ

Υπό την πίεση του μεταλλευτικού κλάδου βρέθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να κλείνουν με μικτά πρόσημα, οι μεταβολές διευρύνθηκαν μετά από τα στοιχεία για την μείωση του σύνθετου δείκτη PMI Ευρωζώνης. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  κατέγραψε  πτώση 0,26% στις 6.679 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κέρδισε 0,12% στις 9.484 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 4.234 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,50% στις 337,33 μονάδες, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση, ήτοι 2,4%. 

Στο ταμπλό, η BHP Billiton υποχώρησε κατά 3,1%, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άντριου Μακένζι, δήλωσε ότι η εποχή της μαζικής επέκτασης της παραγωγής σιδήρου έχει τελειώσει. Τα σχόλια παρέσυραν και τις Rio Tinto και Anglo American στην πτώση, οι οποίες κατέγραψαν απώλειες 3,9% και 3,1% αντίστοιχα.

Επίσης, στο -7% βρέθηκε η Technip, η οποία ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της CGG, έναντι 8,30 ευρώ ανά μετοχή. Η τελευταία είχε σημειώσει κέρδη 27% το προηγούμενο διάστημα, όταν και είχε αρχικά απορριφθεί το ενδεχόμενο εξαγοράς της από την Technip.

Παράλληλα, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria βρέθηκε στο -5,4%, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης 242 εκατ. μετοχών στην τιμή των 8,25 ευρώ. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, συμφωνήθηκε η επένδυση 2,5 δισ. δολάρια για την αύξηση του μεριδίου στην Turkiye Garanti Bankasi.

Στον αντίποδα, η Schmolz & Bickenbach κέρδισε 2,6%, μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία των κερδών το 2014. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 10,6 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι ζημιών ένα χρόνο νωρίτερα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα  χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για την Ευρωζώνη το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Markit.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 51,4 μονάδες από 52,1 μονάδες τον Οκτώβριο, καθώς αν και ο δείκτης μεταποίησης αυξήθηκε στις 51,8 μονάδες από 51,5 μονάδες τον Οκτώβριο, ο δείκτης υπηρεσιών μειώθηκε στις 51,3 μονάδες έναντι των 52,3 μονάδων του Οκτωβρίου.

ΧΑ

Μια θετική αναμονή των εξελίξεων γύρω από το ζήτημα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, αποτυπώθηκε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τη νευρικότητα και τη μεταβλητότητα να είναι οι πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,54% στις 959,85 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 963,26 μονάδες και η χαμηλότερη στις 944,16. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 19,93% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 70,07 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 5,32 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Μετά από δύο ημέρες εκρηκτικής ανόδου η χθεσινή συνεδρίαση εξισορρόπησης ήταν και αναμενόμενη αλλά και ευκταία. Πολλά χαρτοφυλάκια ρευστοποίησαν μέρος των κερδών τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ προς το τέλος της επανεπένδυσαν μέρος αυτών εκ νέου σε μετοχές που είχαν υποαποδώσει (τηρουμένων των αναλογιών) τις προηγούμενες ημέρες. Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, είναι και αυτή που μπορεί να «βγάλει» την εγχώρια αγορά από τα «βαλτωμένα νερά» των 800 μονάδων στα οποία εκινείτο το τελευταίο διάστημα, εάν μάλιστα υποστηριχθεί και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, θετικά μπορεί να αποτιμηθεί η αποστασιοποίηση της αγοράς από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες σήμερα προσέφεραν αρκετούς λόγους στους επιφυλακτικούς να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση ακόμη και θέσεων. Αντιθέτως, οι συναλλαγές έδειχναν ότι έγιναν κάποιες «διορθώσεις» στα χαρτοφυλάκια, εν αναμονή, εκτός των άλλων, και των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους Moody’s και Fitch.

Στο ταμπλό, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,52% στις 310,20 μονάδες, με το ισοζύγιο των προσήμων να είναι υπέρ των θετικών. Δώδεκα μετοχές του έκλεισαν με άνοδο, εννέα με απώλειες, ενώ τέσσερις μετοχές του έκλεισαν στα χθεσινά επίπεδα, χωρίς να καταγράψουν κάποια μεταβολή. Αναφορικά με τον δείκτη, βραχυπρόθεσμα, τα επίπεδα των 311 μονάδων είναι πρώτο κοντινό μας επίπεδο αντίστασης. Η διάσπασή του μπορεί να μας δώσει τις 316 μονάδες, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές.

Η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ +9,43% σήμερα έκλεψε την παράσταση στο ταμπλό, με την αγορά να προεξοφλεί θετικό αποτέλεσμα στην προσφορά που έχει καταθέσει σε κοινοπραξία με την Vinci για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Η μετοχή σήμερα σημείωσε κέρδη 9,43% στα 2,67 ευρώ, ενώ η ΜΕΤΚΑ, ΜΕΤΚ -0,11% η οποία και αυτή συμμετέχει στη διαδικασία (σε κοινοπραξία με την Corporacion America), σημείωσε μικρές απώλειες 0,11%.

Θετικές ήταν και χθες οι παρουσίες των ΓΕΚ Τερνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,42% και Βιοχάλκο, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη 4,42% και 3,18% αντίστοιχα, ενώ κατάφερε να αντιδράσει από το πτωτικό κανάλι στο οποίο είχε βρεθεί η ΕΕΕ, κλείνοντας με κέρδη 2,70% στα 17,90 ευρώ. Μάλιστα, τα κέρδη της Coca Cola HBC μεταφράζονται σ΄ένα +0,34% για τον γ.δ. του οποίου διαμορφώνει το 12,6% της αξίας του. Ανοδικά κινήθηκαν και οι δεικτοβαρείς μετοχές ΟΤΕ ΟΤΕ+0,87% και Πειραιώς του FTSE25, καταγράφοντας κέρδη 0,87% και 0,84% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-1,86% υποχώρησε κατά 1,86% στα 5,80 ευρώ, μετά και τη μείωση της τιμής στόχους από την Alpha Finance στα 6,80 ευρώ. Η MIG διόρθωσε καταγράφοντας απώλειες 1,72%, η Jumbo  βρέθηκε στο -1%, μετά από δύο ημέρες ανόδου που της έδωσαν συνολικά κέρδη περίπου 10,5%.

Παράλληλα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,13%, με την Αττικής να κλείνει με κέρδη 5,45% στα 0,0580 ευρώ, με τον όγκο της να φτάνει τις 857 χιλ. τεμάχια. Η Fourlis σημείωσε κέρδη 3,70%, η Ιντρακομ βρέθηκε στο +3,25%, η Aegean στο +2,40% και η Frigoglass ΦΡΙΓΟ+1,01% στο +1,01%. Στον αντίποδα, συνεχίστηκε η πτώση του Υγεία, η μετοχή του οποίου έκλεισε με απώλειες 1,88%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Χημικών  (+2,73%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-9,86%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 75 κινήθηκαν ανοδικά, 50 καθοδικά, ενώ η τιμή 28 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Νέες εκτιμήσεις τη Δευτέρα για την ώρα οι τιμές στόχοι καθώς και τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης που δώσαμε στην αρχή της εβδομάδας ισχύουν και γίνονται σεβαστά από τη συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών.

Σήμερα

Οι περισσότερες ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές ανέβηκαν την Παρασκευή μετά από τα στοιχεία που δείχνουν ευρεία οικονομική δύναμη στις ΗΠΑ, ενώ το γιεν ανέκαμψε από πολυετή χαμηλά που βρέθηκε στη διάρκεια της νύχτας, μετά από την έκφραση της ανησυχίας σχετικά με το ρυθμό καθόδου των τελευταίων ημερών από επίσημη ιαπωνική πηγή. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν περίπου 0,2%, αν και πλέον είναι σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία απώλεια πάνω από 1%.

Η κίνηση αυτή στηρίζεται στα κλεισίματα σε επίπεδα ρεκόρ από τον Dow Jones Industrial Average  και τον S&P 500 μετά από την έξαρση αισιόδοξων δεδομένων από την ανάπτυξη των ΗΠΑ σε αντίθεση με τα σημάδια εξάπλωσης της αδυναμίας στην Κίνα και την Ευρώπη. 

Ο Nikkei της Ιαπωνίας φαίνεται να αντιστέκεται στην τάση των περισσότερων, με πτώση 0,8%, μόλις το γεν εκτινάχθηκε αφού ο υπουργός Οικονομικών Taro Aso προειδοποίησε ότι η πρόσφατη αποδυνάμωση του ήταν "πολύ γρήγορη".

Το ευρώ υποχώρησε περίπου 0,4% αγοράζοντας 147,68 γιεν αφού αυξήθηκε σε υψηλό εξαετίας στα 149,12 στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Το δολάριο έχει κερδίσει πάνω από 7% έναντι του γεν στον απόηχο της αιφνιδιαστικής κίνησης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας στις 31 Οκτωβρίου για να διευρύνει περαιτέρω την πολιτική χαλάρωσης. Η παρακμή του γιεν επιταχύνθηκε αυτή την εβδομάδα μετά τα στοιχεία που έδειξαν μια απρόσμενη συρρίκνωση κατά το τρίτο τρίμηνο, οδηγώντας πάλι την οικονομία της Ιαπωνίας σε ύφεση.Το ευρώ σημείωσε άνοδο περίπου 0,1% έναντι του δολαρίου στα  1,2555 δολάρια.

Την Πέμπτη, οι έρευνες για το φρόνημα των Υπευθύνων Προμηθειών από τη ζώνη του ευρώ παρουσίασαν ότι αύξηση των επιχειρήσεων ήταν ασθενέστερη από ό, τι προέβλεπαν οι αγοραίοι, προσθέτοντας στις προσδοκίες ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω. Αργότερα σήμερα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi και ο επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann πρόκειται να μιλήσουν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τραπεζών στη Φρανκφούρτη.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του αμερικανικού αργού διεύρυνε τα κέρδη της από την Πέμπτη, προσθέτοντας περίπου 0,6% στα 76,32 δολάρια το βαρέλι.

Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ βοήθησαν τις τιμές του πετρελαίου να σταματήσει μια τριήμερη καθοδική πορεία, αν και οι συναλλασσόμενοι παρέμειναν επιφυλακτικοί για το αν ο Οργανισμός των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών θα συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής, όταν θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η τιμή Spot για το χρυσό ήταν ελαφρώς χαμηλότερη σήμερα στα 1.191,98 δολάρια η ουγγιά, αλλά παραμένει ακόμα σε τροχιά για την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο της.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Σέργιος Μελαχροινός της Solidus Sec

Η άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων, δεν δικαιολογείται από το εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον, ούτε από την μη βελτιωμένη εικόνα των πολιτικών συνθηκών. Για αυτό άλλωστε, η επιλεγμένη άνοδος των μετοχικών αξιών δεν συνδυάστηκε με αποκλιμάκωση των πιέσεων στα Ελληνικά ομόλογα και μείωση του spread.

Έτσι η τελευταία ανοδική κίνηση δεν αποκλείεται να αποσκοπεί καθαρά και μόνο στην βελτίωση ορισμένων αποτιμήσεων, εν όψει κλεισίματος βιβλίων των ξένων διαχειριστών.

Τα θέματα που θα συνεχίσουν να προβληματίζουν την Αγορά είναι η απαιτούμενη συμφωνία Κυβέρνησης - τρόικας και η "επόμενη μέρα" μετά την έξοδο της Χώρας από τα προγράμματα στήριξης, όπως και οι πολιτικές εξελίξεις. Με δεδομένο ότι η τελευταία κίνηση έχει σαν "κινητήριους μοχλούς" κερδοσκοπικά κεφάλαια, συνίσταται απόλυτη επιφύλαξη τουλάχιστον για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η απόκλιση που εμφάνισαν τα δεδομένα των ΗΠΑ απέτυχαν να ωθήσουν ψηλότερα το δολάριο

Το δολάριο συνέχισε να διορθώνει στη σύνοδο Ασίας, τάση που την βοήθησαν τα σχόλια του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Aso ότι η ταχύτητα της εξασθένισης του γιεν ήταν «πάρα πολύ γρήγορη». Ο δε Γραμματέας Ιδιαίτερου Γραφείου Suga ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες γενικές εκλογές της Ιαπωνίας θα λάβουν χώρα στις 14 Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν ευρέως.

Η αδυναμία του δολαρίου έρχεται παρά τα καλύτερα στοιχεία από τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τη χθεσινή αδύναμη ένδειξη από τους δείκτες PMI στην Ευρώπη και την Κίνα.

Οι μετοχές στην Ευρώπη ήταν αδύναμες και το ράλι στα ομόλογα ήρθε μετά τους χειρότερους από τα αναμενόμενα-φλας δείκτες PMI.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ανοικτή παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, καθώς παρά την 4ωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με βασικό «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «εξακολουθεί να υπάρχει από αυτούς η θέση τους για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» (σ.σ. η τρόικα το προσδιορίζει σε 2,6- 3,6 δισ. ευρώ). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο ενισχύουν σημαντικά τις ενδείξεις για μετάβαση σε καθεστώς ανάπτυξης εντός του 2014, εκτιμά το ΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν δικαιολογείται εφησυχασμός σε κανένα επίπεδο. Επικαλούμενο τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του πως η προβλεπόμενη έξοδος της οικονομίας από τη μακροχρόνια και βαθιά ύφεση το 2014 φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνεται από τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Εγκρίθηκε, από το υπουργείο Ανάπτυξης, η συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+0,84% και της Γενικής ΤράπεζαςΓΤΕ+3,32% της Ελλάδος, με εξαγορά της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη, σύμφωνα με τις από 30-10-2014 αποφάσεις των έκτακτων γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το εργασιακό κόστος στη Γερμανία εξακολουθεί να παραμένει, συγκριτικά, σε χαμηλά επίπεδα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών ΙΜΚ, που πρόσκειται στα συνδικάτα. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί του ινστιτούτου, η αύξηση του μισθολογικού και εργασιακού κόστους στη Γερμανία προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Ένα ζήτημα ταμπού για την αριστερά στη χώρα του θίγει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν εκτιμώντας ότι το 35ωρο που είχε θεσπίσει μια σοσιαλιστική κυβέρνηση στη Γαλλία το 2000 στέλνει ένα «αρνητικό μήνυμα» και δεν πρέπει να τοποθετείται «σε βάθρο».

Δεξιοί πολιτικοί, Γάλλοι και ξένοι επενδυτές και οικονομολόγοι επικρίνουν το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις και την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, υποστηρίζοντας πως πλήττουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στην Ευρώπη αφότου τα θέσπισε η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή τότε πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών υποχώρησαν οι πραγματικοί μισθοί των Βρετανών κατά το 12μηνο που έληξε τον Απρίλιο, αν και υπάρχουν ενδείξεις για αυξήσεις μισθών μεγαλύτερες του πληθωρισμού για πολλούς εργαζομένους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας. Οι προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό μισθοί υποχωρούν κάθε χρόνο από το 2008 και βρίσκονται πλέον σε επίπεδα που έχουν να επαναληφθούν από τις αρχές του 2000.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για την Ευρωζώνη το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Markit. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 51,4 μονάδες από 52,1 μονάδες τον Οκτώβριο, καθώς αν και ο δείκτης μεταποίησης αυξήθηκε στις 51,8 μονάδες από 51,5 μονάδες τον Οκτώβριο, ο δείκτης υπηρεσιών μειώθηκε στις 51,3 μονάδες έναντι των 52,3 μονάδων του Οκτωβρίου.

Απορρίφθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η προσφυγή της Βρετανίας κατά του πλαφόν που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. στα μπόνους των τραπεζιτών, σύμφωνα με το BBC. Το πλαφόν περιορίζει τα μπόνους στο 100% των αποδοχών των τραπεζικών στελεχών ή στο 200%, εφόσον υπάρχει έγκριση των μετόχων. Ο Γενικός Εισαγγελέας, Νίλο Γέσκινεν, εξέφρασε τη γνώμη ότι είναι έγκυρη η νομοθεσία της Ε.Ε. που θεσπίζει τους περιορισμούς αυτούς, οι οποίοι τέθηκαν για να περιορίσουν τα κίνητρα των τραπεζιτών να αναλαμβάνουν υπερβολικούς κινδύνους.

Πτώση παρουσίασαν οι βιομηχανικές παραγγελίες της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο, εν μέσω συρρίκνωσης τόσο της εξωτερικής όσο και της εγχώριας ζήτησης. Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Istat), οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση, αντιστρέφοντας την ισόποση αύξηση του Αυγούστου. Σε ετήσια βάση, καταγράφηκε μείωση 0,4%. Η πτώση του Σεπτεμβρίου αποδίδεται κυρίως στη μείωση 2% που εμφάνισαν οι παραγγελίες από το εξωτερικό καθώς και στο -1,2% των εγχώριων παραγγελιών.

Με απώλειες έκλεισε και χθες ο χρυσός, με την αγορά να συνεχίζει να αποτιμά την προοπτική της αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Ομοσπονδική Τράπεζα (Fed). Στον αντπιποδα, ανέκαμψε σήμερα το πετρέλαιο, μετά από τέσσερις ημέρες πτώσης, αποτιμώντας πιθανή μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 0,3% κλείνοντας στα 1.190,90 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 1 δολάριο ή 1,34%, καταγράφοντας άνοδο στα 75,58 δολάρια ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 1,13 δολάρια ή 1,45% στα 79,23 δολάρια.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ