Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2004 08:39

Ιαπωνία : Σημαντική αύξηση εισαγωγών-εξαγωγών το Μάρτιο

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αύξηση από τον Οκτώβριο του 2000 σημείωσαν οι εισαγωγές της Ιαπωνίας, ενώ οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο, καταδεικνύοντας ότι οι δαπάνες των καταναλωτών και οι παραγγελίες από το εξωτερικό θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,5%, τη στιγμή που οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 1,3%, με αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος στο 1,01 τρισ. γιέν (9,27 δισ. δολ.) – εποχιακώς προσαρμοσμένο – έναντι 1,18 τρισ. γιέν που ήταν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών, στο Τόκυο.

Η άνοδος των εισαγωγών αντανακλά την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο. Επίσης αύξηση σημείωσαν οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού από εταιρείες, όπως η Toshiba Corp., της οποίας η επέκταση τόνωσε την οικονομική ανάπτυξη με τους ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των λοιπών επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου (G7), το τελευταίο τρίμηνο του 2003.

«Οι εισαγωγές πάνε καλά, χάρις στη δυνατή εσωτερική ζήτηση και την αύξηση των κατά κεφαλήν δαπανών», ανέφερε ο Ryota Sakagami, οικονομικός αναλυτής του τμήματος ερευνών, της Nomura Securities Co., συμπληρώνοντας : «Η τάση των εισαγωγών παραμένει υψηλή, καθώς και η εξωτερική ζήτηση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα».

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου, οδηγώντας το εμπορικό πλεόνασμα με την Ασία στα 6,21 τρισ. γιέν κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και στα υψηλότερα επίπεδα από τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου του 1996.