Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το βράδυ η πιο κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των τελευταίων ημερών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των δανειστών, με φόντο όμως τα τελεσίγραφα που στέλνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών ότι ο χρόνος πιέζει και δεν αποκλείεται το υπάρχον μνημόνιο να παραταθεί κατά έναν χρόνο.
Με καθυστέρηση τριών ωρών, στις 11 το βράδυ, ξεκίνησε η πιο κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των τελευταίων ημερών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των δανειστών, με φόντο τα τελεσίγραφα που στέλνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών ότι ο χρόνος πιέζει και δεν αποκλείεται το υπάρχον μνημόνιο να παραταθεί κατά έναν χρόνο.
Τελεσίγραφα που στόχο έχουν να «εκβιάσουν» την ελληνική πλευρά ώστε να υπαναχωρήσει από τις αρχικές της θέσεις και τις «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει, ώστε η τρόικα να αποσπάσει και το μέγιστο των επιδιώξεών της καθώς όπως υποστηρίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες εάν καλυφθεί το 75% των προαπαιτούμενων τότε οι επικεφαλής της τριμερούς θα επιστρέψουν στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο της σημερινής τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν και οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρος και Χρύσανθος Λαζαρίδης, το οικονομικό επιτελείο αναμένει ουσιαστικά τις απαντήσεις στο e-mail που έστειλε χθες στην τρόικα, με τις τελικές θέσεις της ελληνικής πλευράς σε μια σειρά καυτών, ανοιχτών μετώπων.
«Μέτωπα» που αφορούν πρωτίστως τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και στα εργασιακά, καθώς επίσης το νέο μισθολόγιο, ενώ θα γίνει και το τελικό «σκανάρισμα» του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού του 2015, που κατατίθεται αύριο στην Βουλή.
Στο θέμα δεν αναμένεται να υπάρχουν ιδιαίτερες ενστάσεις, καθώς τα τελευταία 24ώρα έχουν διαφανεί σημάδια προσέγγισης των δύο πλευρών σε ότι αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού, με τους δανειστές να χαμηλώνουν το εύρος της «μαύρης τρύπας» που εκτιμούν ότι θα υπάρξει και να αποδέχονται τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για τον τρόπο κάλυψης των όποιων τυχόν αναγκών, μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων και όχι νέων δημοσιονομικών μέτρων, όπως διαρκώς διαμηνύει η Κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση δεν συζητά αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, στη ρύθμιση μαμούθ των 100 δόσεων, στον νόμο Κατσέλη για τα κόκκινα δάνεια, ή μειώσεις στις συντάξεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ