Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2004 10:02

ASML Holding NV : Κέρδη για δεύτερο τρίμηνο

ΚΕΡΔΗ, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εξοπλισμού για ημιαγωγούς της Ευρώπης, ASML Holding NV, μετά την αύξηση των πωλήσεων και τη μείωση του κόστους λειτουργίας της.

Το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ (25 εκατ. δολ.) έναντι ζημίας 81,9 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 42%, φθάνοντας στα 453 εκατ. ευρώ από 318 εκατ. ευρώ.

«Η εταιρεία είχε ένα πολύ καλό τρίμηνο», ανέφερε ο Egbert Jan Nijmeijer, του οποίου μέλη της ομάδας του διαχειρίζονται περίπου 42 δισ. δολ. σε μετοχές με την Robeco Groep στο Ρόττερνταμ, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της ASML, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, συμπληρώνοντας : «Εάν κλείσει συμφωνίες για παραγγελίες και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αυτό θα έχει θετική επίδραση στην κερδοφορία της εταιρείας».

Στο πελατολόγιο της εταιρείας, με έδρα την Ολλανδία, περιλαμβάνονται κατασκευαστές chip, όπως η Intel Corp. και η STMicroelectronics NV, οι οποίες αυξάνουν τη ζήτηση, καθώς κατασκευάζουν chip για κινητά τηλέφωνα με ψηφιακές κάμερες και DVD players.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Οι μετοχές της ASML σημείωσαν υπερδιπλάσια άνοδο το τελευταίο δωδεκάμηνο, τη στιγμή που ο δείκτης Philadelphia Semiconductor Index, έχει σημειώσει άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 45%.

Η εταιρεία, ανακοίνωσε κέρδη για πρώτη φορά σε έξι τρίμηνα τον Ιανουάριο μετά από τριετή πτώση της αγοράς, η οποία την εξανάγκασε να απολύσει 2.000 ανθρώπους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η ASML απώλεσε συνολικά περίπου 850 εκατ. ευρώ.

Φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, οι πωλήσεις chip διεθνώς, ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 30%, αφού η ζήτηση για ημιαγωγούς και για ηλεκτρονικά, όπως ψηφιακές κάμερες, αυξάνεται. Οι πωλήσεις chip αυξήθηκαν το 2003 κατά 14%, φθάνοντας στα 177 δισ. δολάρια.