Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2004 10:51

Nestle : 3,5% αύξηση των πωλήσεων το α' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ 3,5% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τροφίμων στον κόσμο, Nestle SA, μετά την αύξηση της ζήτησης των προϊόντων της Ralston Purina Dog Chow και του καφέ με γάλα, Nespresso.

Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν στα 20,41 δισ. ελβετικά φράγκα (15,53 δισ. δολ.) από 19,71 δισ. φράγκα που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Κατά μέσον όρον, πέντε οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα έσοδα της εταιρείας θα ανήρχοντο σε 20,46 δισ. ελβετικά φράγκα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Nestle, Peter Brabeck, 59 ετών τον Φεβρουάριο, η αύξηση των πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο θα περιόριζε την ανάπτυξη της εταιρείας σε ποσοστό από 5% έως 6% το τρέχον έτος.

Ο Brabeck, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη μείωση του κόστους λειτουργίας, και την πώληση περιουσιακών στοιχείων μετά από εξαγορές ύψους 16 δισ. δολ. μέσα σε μία τριετία.

Η παραγωγός της σοκολάτας KitKat και των ζυμαρικών Buitoni, εξαγόρασε την Dreyer Granc Ice Cream Holdings Inc., αντί του ποσού των 2,8 δισ. δολ. τον περασμένο Ιούνιο, μετά την καταβολή 11,2 δισ. δολ. για την τροφή κατοικιδίων, Ralston Purina Inc., το 2002.

Οι πωλήσεις της Nestle στην Ευρώπη δεν ήταν υψηλές, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες στην Αμερική, μετά την αύξηση σε διψήφιο αριθμό, που σημείωσαν στο Μεξικό. Σταθερές θα είναι οι πωλήσεις της εταιρείας στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή, ενώ η διοίκησή της εκτιμά ότι θα επιτύχει το στόχο που έχει θέσει για το 2004.

Οι μετοχές της Nestle κέρδισαν πέρυσι 18%, την περίοδο που οι αντίστοιχες της Groupe Danone που εμφιαλώνει το νερό Evian, σημείωσαν αύξηση 12%. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι μετοχές της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας τροφίμων στον κόσμο, Unilever NV, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.

Την περασμένη εβδομάδα η Danone ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο της χρήσης αυξήθηκαν κατά 5,7%, αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ζήτησης για τα προϊόντα της, όπως το Actimel, αλλά και το εμφιαλωμένο της νερό. Τα αποτελέσματα της Unilever για το πρώτο τρίμηνο, θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η Nestle έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 8:30' π.μ. τοπική ώρα Κεντρικής Ευρώπης, ενώ ο επικεφαλής της Brabeck προβλέπεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την προοπτική εξέλιξης της εταιρείας το υπόλοιπο του έτους. Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Nestle, θα γίνει αύριο στη Λουκέρνη.