Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 11:06

Πτωτικό άνοιγμα στις ευρωαγορές

Πτωτικά ξεκίνησαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, υπό το βάρος των πιέσεων στις μετοχές που συνδέονται με την αγορά μετάλλων και των ανησυχιών που προκάλεσε η παραδοχή για τους κινδύνους μείωσης του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Πτωτικά ξεκίνησαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, υπό το βάρος των πιέσεων στις μετοχές που συνδέονται με την αγορά μετάλλων και των ανησυχιών που προκάλεσε η παραδοχή για τους κινδύνους μείωσης του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στις 10:34, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,10% στις 6.689 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,10% στις 9.464 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται με απώλειες 0,31% στις 4.253 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 0,21% στις 338,44 μονάδες.

Στο ταμπλό, η BHP Billiton υποχωρεί κατά 1,5%, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άντριου Μακένζι, δήλωσε ότι η εποχή της μαζικής επέκτασης της παραγωγής σιδήρου έχει τελειώσει. Τα σχόλια παρασύρουν και την Rio Tinto στην πτώση, καταγράφοντας απώλειες 1,7%.

Επίσης, στο -6,3% βρίσκεται η Technip, η οποία ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της CGG, έναντι 8,30 ευρώ ανά μετοχή. Η τελευταία είχε σημειώσει κέρδη 27% το προηγούμενο διάστημα, όταν και είχε αρχικά απορριφθεί το ενδεχόμενο εξαγοράς της από την Technip.

Στον αντίποδα, η Schmolz & Bickenbach κερδίζει 5,2%, μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία των κερδών το 2014. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 10,6 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι ζημιών ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 28-29 Οκτωβρίου, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό περιορίζονται, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα είναι αρνητική για την ήδη αναιμική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι αξιωματούχοι, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί κάτω του στόχου του 2% μεσοπρόθεσμα, την ώρα μάλιστα που οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση, παραμένοντας για 29ο συνεχόμενο μήνα κάτω του στόχου.