«Ασύμμετρη» χαρακτηρίζει η Alpha Bank τη στάση που τηρεί η τρόικα απέναντι στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «μια άγονη αντιπαράθεση σε ήσσονος κατά γενική εκτίμηση σημασίας θέματα».
«Ασύμμετρη» χαρακτηρίζει η Alpha Bank τη στάση που τηρεί η τρόικα απέναντι στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «μια άγονη αντιπαράθεση σε ήσσονος κατά γενική εκτίμηση σημασίας θέματα».
«Η σημερινή στάση των εκπροσώπων της τρόικας είναι παντελώς ασύμμετρη απέναντι σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια στη δημοσιονομική προσαρμογή, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την προσαρμογή στο εξωτερικό ισοζύγιο και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή μέτρων προσαρμογής και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ηAlpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Αναφερόμενοι στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν πως αναδύεται «μια άγονη αντιπαράθεση σε ήσσονος κατά γενική εκτίμηση σημασίας θέματα» και εκτιμούν πως η στάση αυτή δεν αντανακλά τόσο στην κυβέρνηση όσο σε όλους τους πολίτες, που με τις θυσίες που επωμίσθηκαν έκαναν δυνατή την έξοδο της χώρας από την κρίση.
«Αντί θαυμασμού για το βάθος και εύρος της προσπάθειας προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εισπράττουμε σήμερα άρνηση των επιτευγμάτων της χώρας και αβεβαιότητα για το αύριο», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank.
Προσθέτουν επίσης πως «νέα μέτρα επικρέμανται για δευτερευούσης σημασίας διαρθρωτικές αλλαγές και για την κάλυψη δυνητικά ανύπαρκτων δημοσιονομικών κενών, που θα διογκώνονται εάν δεν ανασχεθεί η πλημμυρίδα των προσδοκιών στις αγορές για εκτροχιασμό του προγράμματος».
Σύμφωνα με την Alpha Bank, «απαιτείται να δοθεί ένα τέλος στην υποβόσκουσα αμφισβήτηση των προσπαθειών ενός ολόκληρου κόσμου, που εκόντες άκοντες συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια, με τεράστιο προσωπικό κόστος, στη δημιουργία μιας πιο σύγχρονης και πιο οργανωμένης χώρας, όπου η φοροδιαφυγή τιμωρείται, η διαφθορά αποκαλύπτεται, τα προνόμια καταργούνται, και τίθενται οι βάσεις για μια αποτελεσματικότερη οικονομικά και δικαιότερη κοινωνικά διαχείριση».
Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν, μάλιστα «τουλάχιστον άκομψο» να αποφαίνονται οι πιστωτές ότι η όποια, μικρή σε έκταση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που η τρόικα είχε υποσχεθεί από τον Νοέμβριο του 2012 εάν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη.
Επισημαίνουν δε πως η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια «όαση ισχυρής ανάκαμψης» στην Ευρωζώνη, έχοντας σαφές προβάδισμα έναντι άλλων χωρών - μελών όσον αφορά στα δημοσιονομικά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της.