O κλάδος ενέργειας παραμένει υπό πολιορκία από τους επενδυτές που προχωρούν σε πωλήσεις. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες στον συγκεκριμένο κλάδο από τον Ιούνιο του 2012. Το αργό πετρέλαιο Brent, το οποίο αποτελεί τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς, σημείωσε πτώση περίπου 8%, ενώ το αργό πετρέλαιο WTI κατέγραψε τη μεγαλύτερη περίοδο εβδομαδιαίων απωλειών των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών.
του Ole Hansen, αναλυτή της SaxoBank
O κλάδος ενέργειας παραμένει υπό πολιορκία από τους επενδυτές που προχωρούν σε πωλήσεις. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες στον συγκεκριμένο κλάδο από τον Ιούνιο του 2012. Το αργό πετρέλαιο Brent, το οποίο αποτελεί τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς, σημείωσε πτώση περίπου 8%, ενώ το αργό πετρέλαιο WTI κατέγραψε τη μεγαλύτερη περίοδο εβδομαδιαίων απωλειών των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών.
Η παραδειγματική μεταστροφή που παρατηρείται στις αγορές πετρελαίου τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται χωρίς εμπόδια, ενώ προς το παρόν δεν καταφαίνεται με ποιον τρόπο πρόκειται να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο πλεόνασμα προσφοράς. Σε ορισμένες από τις άλλες μεγάλες αγορές, η περασμένη εβδομάδα κύλησε σχετικά ομαλά, με τον δείκτη S&P 500 να φτάνει σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, ενώ το δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία κυρίως έναντι του ιαπωνικού γιεν. Ωστόσο, οι χώρες παραγωγής πετρελαίου, όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα, κατέγραψαν σημαντικές απώλειες από τα ομόλογα, τις μετοχές και το συνάλλαγμα, καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο εξακολουθούν να μειώνονται σε ανησυχητικό βαθμό. Η Ρωσία δέχθηκε επιπλέον πιέσεις πώλησης, οι οποίες σχετίζονται με την αναζωπύρωση των γεωπολιτικών ανησυχιών για την Ουκρανία. Ο κλάδος σιτηρών συνέχισε το ράλι που ξεκίνησε από τις αρχές Οκτωβρίου, με επικεφαλής την περασμένη εβδομάδα το σιτάρι και το καλαμπόκι.
Το τρέχον κύμα κακοκαιρίας στις ΗΠΑ, το οποίο την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε ένα έντονο ράλι του φυσικού αερίου, προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την καταστροφή της σοδειάς στις περιοχές που δεν έχουν καλυφθεί με χιόνι. Η σόγια έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του τριμήνου, λόγω της συνεχιζόμενης έντονης ζήτησης για ζωοτροφές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, τελικά υποχώρησε, καθώς σημειώθηκε κλείδωμα κερδών στο αλεύρι σόγιας. Τα βιομηχανικά μέταλλα πλησίασαν το χαμηλότερο όριο στο τρέχον εύρος διαπραγμάτευσης, εξαιτίας της αδύναμης -σε σχέση με το αναμενόμενο- δευτερογενούς δραστηριότητας στην Κίνα, ενώ το σιδηρομετάλλευμα εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της 5ετίας, καθώς η ζήτηση χάλυβα στην Κίνα παρέμεινε χαμηλή.
Σταθεροποίηση του χρυσού, ωστόσο τον έλεγχο έχουν οι επενδυτές που προβλέπουν πτώση, με την τιμή να παραμένει κάτω από τα 1.180 USD/ουγκιά.
Τα πολύτιμα μέταλλα σταθεροποιήθηκαν πάνω από τη βασική στήριξη στα 1.090 USD/ουγκιά, αλλά με την τιμή του χρυσού να παραμένει κάτω από τα 1.180 USD/ουγκιά, οι πωλητές δεν βρίσκουν τον λόγο να αλλάξουν την άποψή τους, ότι δηλαδή η πτωτική πορεία εξακολουθεί να έχει τη λιγότερη αντίσταση. Οι συνολικές συμμετοχές σε διαπραγματεύσιμα προϊόντα που υποστηρίζονται από φυσικό χρυσό υποχώρησαν στους 1.618 τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009, τότε που ο χρυσός διαπραγματευόταν περίπου στα 960 USD/ουγκιά.
Η τρέχουσα έλλειψη φυσικής ζήτησης από την Ασία επισημάνθηκε και στην έκθεση για την τάση της ζήτησης του χρυσού στο γ' τρίμηνο, η οποία δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) την προηγούμενη εβδομάδα. Η παγκόσμια ζήτηση χρυσού μειώθηκε κατά 2% στο γ' τρίμηνο και η πτώση στη ζήτηση από την Κίνα ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη, καθώς υποχώρησε κατά 37% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι μαζικές πωλήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2013, ανεστάλησαν μόνο όταν εμφανίστηκαν αγοραστές από την Ασία, οι οποίοι με τις αγορές τους στήριξαν το κίτρινο μέταλλο κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου. Παρόμοια αποστολή διάσωσης δεν υπήρξε μέχρι στιγμής, μετά την πρόσφατη πτώση σε νέο χαμηλότερο επίπεδο 4ετίας.
Μόνο μια εκ νέου κίνηση πάνω από τη βασική στήριξη στα 1.180 USD/ουγκιά θα μπορούσε να πυροδοτήσει την αναθεώρηση των hedge funds, των οποίων η θέση πώλησης (short) βρέθηκε σχεδόν σε επίπεδα-ρεκόρ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 4ης Νοεμβρίου.
Η υποχώρηση των τιμών αργού πετρελαίου δημιουργεί τις βάσεις για ανάκαμψη
Ο κλάδος ενέργειας εξακολουθεί να προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς τόσο το αργό πετρέλαιο WTI όσο και το Brent υποχωρούν στα επίπεδα του 2010. Το αυξανόμενο πλεόνασμα προσφοράς, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το 2015, έχει στρέψει τα βλέμματα στον ΟΠΕΚ και στην ικανότητά του να διαχειρίζεται τις τιμές. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να επικρατεί ομοφωνία σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο το καρτέλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την εντεινόμενη μεγάλη -για πολλά μέλη του- κρίση.
Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου ενίσχυσε το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν ορισμένα μέτρα στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 27 Νοεμβρίου, κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση των πωλήσεων, με τον κίνδυνο όμως οι επενδυτές να αιφνιδιαστούν από μια αναπάντεχη ανακοίνωση.
Η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ και είναι η χώρα εκείνη από την οποία τα περισσότερα κράτη προσδοκούν να λάβει μέτρα όποτε η προσφορά σε παγκόσμια επίπεδο παρουσιάζει είτε στενότητα είτε χαλάρωση. Οι πρόσφατες ενέργειες και σχόλια από πλευράς του αραβικού βασιλείου δεν κατόρθωσαν μέχρι στιγμής να καθησυχάσουν την αγορά. Στην πραγματικότητα, αν ρίξουμε μια ματιά στην κίνηση της τιμής του αργού πετρελαίου Brent, μετά από τρεις τέτοιες ενέργειες, διαπιστώνουμε ότι είχαν αρνητική επίδραση στην τιμή.
Αυτήν τη στιγμή, η αγορά θεωρεί ότι η Σαουδική Αραβία -ανεξάρτητα από τις προθέσεις της- θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο μερίδιο αγοράς αντί στη σταθερότητα της αγοράς. Για όσο διάστημα επικρατεί αυτή η αντίληψη, οι τιμές πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο ενδέχεται ότι θα δυσκολευτούν να βρουν στήριξη.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξάνεται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η κατακόρυφη αύξηση του σχιστολιθικού πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ο IEA θεωρεί ότι οι συνεχείς βελτιώσεις σε επίπεδο καινοτομίας και αποδοτικότητας έχουν προκαλέσει την περαιτέρω πτώση των τιμών. Για παράδειγμα, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής πετρελαίου από τον σχιστολιθικό σχηματισμό του Bakken, ο οποίος βρίσκεται στη Βόρεια Ντακότα, θα παραμείνει επικερδής ακόμη και με μια πτώση στα 42 USD/βαρέλι.
Από την πλευρά της, η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) των ΗΠΑ, ως επιβεβαίωση της περιορισμένης βραχυπρόθεσμης επίδρασης από την πτώση των τιμών, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον τα εννέα εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.