Ιδιαίτερα μετριοπαθής είναι στις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία η Morgan Stanley, δείχνοντας να μην ενστερνίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.
Ιδιαίτερα μετριοπαθής είναι στις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία η Morgan Stanley, δείχνοντας να μην ενστερνίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός οίκος αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2015 με ρυθμό 1,3%, δηλαδή πολύ κάτω από τον στόχο του 2,9% του ΑΕΠ, υποστηρίζοντας δε ότι το 2014 θα κλείσει με αναιμική ανάπτυξη χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Οπως σχολιάζει η Morgan Stanley σε χθεσινή έκθεση, η ανάπτυξη που σημείωσε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο έναντι του δεύτερου (0,7%) ξεπερνά τις εκτιμήσεις (0,4% του ΑΕΠ), όμως με την οικονομία ακόμα «αδύναμη», ιδιαίτερα στο κομμάτι της βιομηχανίας, υπάρχει ρίσκο η προεδρική εκλογή στα μέσα Φεβρουαρίου να οδηγήσει σε αδιέξοδο το οποίο θα προκαλέσει γενικές εκλογές.
Ετσι υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν «επιπλοκές» σε επείγουσες δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ελληνική οικονομία.
Μείωση επιτοκίων
Ανεξάρτητα του αποτελέσματος των εκλογών, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την τρόικα θα οδηγήσουν σε μείωση επιτοκίων για τα δάνεια του Δημοσίου σε επίπεδα κοντά στο μηδέν και σε μετάθεση των λήξεων.
Αν και αυτό είναι κάτι που εν πολλοίς αναμένεται να μπορούσε να βοηθήσει να βρεθούν συμβιβασμοί στην εγχώρια πολιτική σκηνή, εκτιμά.
Μια ανησυχία της αγοράς είναι αν η χώρα θα εξασφαλίσει προληπτική πιστωτική γραμμή όταν τελειώσει το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τέλη του χρόνου.
«Εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει», γράφουν οι αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι θα επιτραπεί να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να μειωθεί το χρηματοδοτικό κενό, μαζί με κάποια από τα κεφαλαιακά διαθέσιμα.