Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 18:57

Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΜΕ ΚΕΡΔΗ έκλεισαν τελικά οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έπειτα από αρκετές αλλαγές προσήμου. Η βελτίωση του κλίματος αργά το απόγευμα αποδίδεται κυρίως στην ανάκαμψη της Wall Street μετά από ορισμένα θετικά εταιρικά αποτελέσματα.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ωστόσο το κλίμα ήταν νευρικό κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τη χρονική στιγμή κατά την οποία η Fed θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων της.

Προβληματισμό προκάλεσαν τα απογοητευτικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία και η μικρότερη του αναμενόμενου μείωση των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.571,8 μονάδες αυξημένος κατά 0,7%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.785,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,1% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.059,2 μονάδες με κέρδη 0,8%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους κλάδους αυτοκινητοβιομηχανιών και τεχνολογίας. Οι μετοχές των γερμανικών εταιρειών BMW και Siemens σημείωσαν άνοδο κατά 2,34% και 1,6% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέχθηκε την πρόταση της Aventis για την έναρξη διαπραγματεύσεων αποσκοπώντας στη μεταξύ τους συγχώνευση http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/22/902839.htm .

Η μετοχική τιμή της Novartis υποχώρησε κατά 2,44%, ενώ αντιθέτως εκείνη της Aventis σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 4,8%.