Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2004 00:01

Κλίμα ενθουσιασμού στη Ν. Υόρκη

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ κερδοφορίες και ο θετικός απόηχος των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, πυροδότησαν ράλι τιμών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να ανακτούν μέρος των προσφάτων απωλειών τους.

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ κερδοφορίες και ο θετικός απόηχος των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, πυροδότησαν ράλι τιμών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να ανακτούν μέρος των προσφάτων απωλειών τους.

Αρχικά το κλίμα στη Wall Street ήταν επιφυλακτικό, αλλά στη συνέχεια η ψυχολογία των επενδυτών ανέβηκε, γεγονός το οποίο καταγράφηκε με κέρδη πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα τόσο στο δείκτη Dow Jones όσο και στο Nasdaq. Κινητήριος δύναμη για τα αμερικανικά χρηματιστήρια ήταν οι εντυπωσιακές κερδοφορίας που ανακοινώθηκαν από τις Caterpillar, την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας eBay και την Qualcomm.

Μετά την αισιόδοξη νότα που άφησαν οι δηλώσεις του Γκρίνσπαν, οι επενδυτές ανακουφισμένοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις ανακοινώσεις εταιρικών κερδών, εστιάζοντας αποκλειστικά την προσοχή τους στην πορεία της αγοράς.

Αναλυτές θεωρούν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι επενδυτές υπολογίζουν πλέον στις εταιρικές ανακοινώσεις, καθώς η πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Fed είχαν επισκιάσει τη θετική προοπτική των εταιρικών ανακοινώσεων.

Η μετοχή της Caterpillar ενισχύθηκε κατά 4,7% μετά την ανακοίνωση για υπερτριπλασιασμό των κερδών της, ενώ η μετοχή της eBay ενισχύθηκε κατά 8,3% λόγω υπερδιπλασιασμού της κερδοφορίας της.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 143,93 μονάδες, ποσοστό 1,40%, φθάνοντας στις 10.461,20 μονάδες. Με άνοδο 37,28 μονάδων, ποσοστό 1,87%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.032,91 μονάδες.

Το ράλι της Wall Street ευνόησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να προσεγγίζουν τα υψηλότερα σχεδόν επίπεδα του 2004 έπειτα από δύο ημέρες υποχώρησης. Η εξασθένηση των ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων συνέβαλε στο θετικό κλίμα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η άνοδος της μετοχής της DaimlerChrysler συνέβαλε στο θετικό κλίμα που επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά η μετοχή της Novartis υποχώρησε 2% μετά την είδηση ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για συμφωνία συγχώνευσης με τη φαρμακοβιομηχανία Aventis, της οποίας η μετοχή υποχώρησε κατά 4,8%.

Από την υποχώρηση του ευρώ ευνοήθηκαν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι εμφανίζουν κέρδη για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με άνοδο 0,50%, στις 1.018,26 μονάδες, και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,8%, κλείνοντας στις 2.877,675 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο κατά 0,30%, στις 11.980, 10 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ