Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2004 11:22

Volvo : Τετραπλάσια κέρδη το α' τρίμηνο

ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑ κέρδη, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παραγωγής φορτηγών της Ευρώπης, Volvo AB, καθώς η οικονομική ανάπτυξη τόνωσε τη ζήτηση στη Β. Αμερική, σε συνδυασμό με την επαναξιολόγηση του μεριδίου της Scania AB, που αύξησε τα καθαρά κέρδη.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 2,25 δισ. κορώνες (293 εκατ. δολ.), ή 5,40 κορώνες ανά μετοχή, από 506 εκατ. κορώνες ή 1,21 κορώνες πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Τα κέρδη υπερέβησαν τις προβλέψεις επτά οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News που εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 1,88 δισ. κορώνες. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση της τάξης του 11%, φθάνοντας στα 45,5 δισ. κορώνες από 40,9 δισ. κορώνες.

Η Volvo, με έδρα τη Σουηδία, μείωσε το κόστος λειτουργίας και των θέσεων των εργαζομένων και παρουσίασε τρία νέα μοντέλα βαρέων φορτηγών προκειμένου να περιορίσει τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη τόνωσε επίσης τις πωλήσεις στις περισσότερες από τις αγορές που δραστηριοποιείται η Volvo.

«Αξιοσημείωτη είναι αύξηση της ζήτησης στη Β. Αμερική», ανέφερε ο επικεφαλής Leif Johansson, σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας : «Βλέπουμε μια οικονομική ανάκαμψη, που οδηγείται από τους καταναλωτές που αντικαθιστούν τα προϊόντά τους και πραγματοποιούν νέες επενδύσεις. Η οικονομία σημειώνει βελτίωση και στην Ευρώπη. Η σημαντική γερμανική αγορά δείχνει καθαρά σημάδια ανάκαμψης.

Σημειώνεται, ότι, αυτήν την εβδομάδα η Goldman, Sachs & Co., αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το 2004, στο 4,7%, από το 4,5% της προοπτικής οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας.

Χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αύξησε την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στο 4,6% από 4,1%, μετά από ρυθμό αύξησης της τάξης του 3,9% το 2003.

Οι μετοχές της Volvo κέρδιζαν 12,5 κορώνες, ποσοστό 4,8%, φθάνοντας στις 271 κορώνες και ήταν κατά 4,6% υψηλότερα στις 270,5 κορώνες στις 9:39' π.μ. στη Στοκχόλμη, τοπική ώρα. Η μετοχή κέρδισε 23% φέτος, υπερβαίνοντας την αύξηση της τάξης του 14% του δείκτη OMX στο Χρηματιστήριο της Σουηδίας.