Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 10:52

Market Beat: Αν θεωρηθεί «εισιτήριο» των ελεγκτών η μεταρρύθμιση της ρύθμισης, θα λειτουργήσει θετικά

Οι εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια λειτούργησαν χθες εις βάρος των τραπεζικών μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα και στο τραπεζοκεντρικό ΧΑ αυτή η κατάσταση προκάλεσε μεγαλύτερες των προηγούμενων ημερών απώλειες. Οι εγχώριοι αναλυτές χρησιμοποιούν την στατιστική προϊστορία για να υποστηρίξουν την άποψη πως η αγορά θα σταματήσει την τρέχουσα κατρακύλα της όταν πλησιάσει στα χαμηλά του 2014 που σημειώθηκαν στα μέσα του Οκτωβρίου.

Οι εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια λειτούργησαν χθες εις βάρος των τραπεζικών μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα και στο τραπεζοκεντρικό ΧΑ αυτή η κατάσταση προκάλεσε μεγαλύτερες των προηγούμενων ημερών απώλειες. Οι εγχώριοι αναλυτές χρησιμοποιούν την στατιστική προϊστορία για να υποστηρίξουν την άποψη πως η αγορά θα σταματήσει την τρέχουσα κατρακύλα της όταν πλησιάσει στα χαμηλά του 2014 που σημειώθηκαν στα μέσα του Οκτωβρίου.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ περιγράφοντας την «κεντρική ιδέα» από την χθεσινή συνεδρίαση σημείωνε πως ο Γενικός Δείκτης έχασε την κρίσιμη στήριξη των 885 μονάδων και αν αυτό επιβεβαιωθεί κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, μπορεί να οδηγήσει προς τη ζώνη στήριξης του προηγούμενου τοπικού πυθμένα στις 860 με 850 μονάδες, βάζοντας όμως στο πίσω μέρος της επενδυτικής σκέψης την προσέγγιση του ψυχολογικού επιπέδου των 800 μονάδων. Είναι ο πρώτος μετά τις χθεσινές παρατηρήσεις της στήλης που σημειώνει την πιθανότητα να περάσουν οι τιμές σε νεότερα χαμηλά έτους.

Οι εγχώριοι αναλυτές  προτιμούν στην πλειονότητά τους να εκτιμήσουν ότι τα ήδη εγγραφέντα χαμηλά για το 2014 θα αποτελέσουν τη στήριξη για τον 25άρη και το ΧΑ στην τρέχουσα κατρακύλα. Εμείς αντιθέτως, θεωρούμε απίθανο, σε μια πτώση χωρίς φαινομενικό νικητή, να σταματήσουν οι ρευστοποιήσεις σε επίπεδα που θα εκληφθούν ως «φυσιολογικά» με βάση την στατιστική προϊστορία. Οι ισχυροί παράγοντες που με τις κινήσεις τους πήγαν τον δείκτη των Τραπεζών σε χαμηλά 19 μηνών, δεν θα ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους, χωρίς να προκληθεί ανατριχίλα στους ιδιώτες επενδυτές αλλά και στους πλέον αδύναμους διαχειριστές κεφαλαίων.

Το γεγονός όμως της αναδιαμόρφωσης των πρόσφατων ρυθμίσεων υπέρ ελάφρυνσης των συνθηκών για τους φορολογούμενους και τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να συμπεριληφθούν οι παρατηρήσεις της τρόικας αποτελεί θετική είδηση για το ΧΑ. Διότι φέρνει πιο κοντά την ημέρα που θα κλείσουν τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που αποτελεί ένα από τα κύρια άτυπα στοιχήματα των ημερών. Παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία να κατεβάσουν τους τόνους οι επικριτές της κυβέρνησης που την επικρίνουν υποστηρίζοντας ότι δεν τολμά και δεν μπορεί να παράξει νομοθετικό έργο. 

Το διεθνές κλίμα δεν είναι πλέον τόσο ευνοϊκό για τις μετοχικές αξίες.

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν ανθεκτικές σήμερα κατά την αντιμετώπιση της πληροφορίας ότι συνεχίζεται η ψύξη της κινεζικής οικονομίας, ενώ οι τιμές του πετρελαίου φλέρταραν με χαμηλά επίπεδα πολλών ετών αφού δεν φαίνεται τίποτε ικανό να ανακόψει μια  παρατεταμένη πτώση που αποδίδεται στους φόβους για μελλοντικό κορεσμό. Τα futures του Brent υποχώρησαν κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, για πρώτη φορά από το 2010, και παρέμεινε εκεί την Πέμπτη.

Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου επέβαλλαν της ανάπτυξη πιέσεων στις μετοχές του κλάδου ενέργειας στις ΗΠΑ, και ο δείκτης S&P 500 έχασε 0,1%, την Τετάρτη, διακόπτοντας την αλυσίδα πέντε ημερών ανοδικών κλεισιμάτων. Παρόλα αυτά, η απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας προκαλεί την άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να υιοθετήσουν πιο χαλαρή νομισματική πολιτική που θα υποστηρίξει τελικά τις τιμές των assets υψηλού κινδύνου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Στήριγμα στον τεχνολογικό κλάδο βρήκε την Τετάρτη η Wall Street, με τους δύο βασικούς της δείκτες, τον Dow Jones  ^DJI-0,02% και τον S&P 500 να κλείνουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, καταγράφοντας σημάδια σταθεροποίησης, σε αντίθεση με την ελεγχόμενη ενδοσυνεδριακή διόρθωση.
 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,02% στις 17.612,20 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 0,31% στις 4.675,14 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 0,07% στις 2.038,24 μονάδες.
 
Πτωτικά κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τη Citigroup να κλείνει στο -0,8% και τη J.P. Morgan στο -1,7%. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο - μαμούθ σε πέντε τράπεζες για τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.
 
Επίσης, απώλειες 3,4% σημείωσε η J.M. Smucker, η οποία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις του έτους. Πλέον εκτιμά ότι θα μειωθούν κατά 1%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση 3-4%.
 
Επίσης, κέρδη 8% κατέγραψε η Fossil Group, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο του έτους κέρδη 1,96 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 1,82 δολάρια.

Στον αντίποδα, η ADT Corp κέρδισε 4%, καθώς τα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο χρήσης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 82 εκατ. δολαρίων ή 0,47 δολάρια ανά μετοχή, και τα προσαρμοσμένα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 0,55 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 0,48 δολάρια.
 
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, 77 μετοχές του δείκτη S&P 500 βρίσκονται σε υψηλά 52 εβδομάδων, ενώ ο δείκτης επί πέντε συνεχόμενες ημέρες καταρρίπτει το ιστορικό υψηλό του. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν δεν πρόκειται για κάποιου είδους φούσκα, οι μετοχές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Παραδοσιακά, οι αμερικανικοί δείκτες καταγράφουν κέρδη την περίοδο Νοεμβρίου - Απριλίου, σε αντίθεση με τους θερινούς μήνες που παραδοσιακά διορθώνουν.

Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά από δύο ημέρες ανόδου, καθώς δέχτηκαν πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο με αφορμή τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες από τις βρετανικές και τις αμερικανικές αρχές.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,25% στις 6.611 μονάδες, ο γερμανικός DAXυποχώρησε κατά 1,69% στις 9.211 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,51% στις 4.180 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,16% στις 335 μονάδες, ενώ σήμερα και οι 18 δυτικευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, μετά την ανακοίνωση ότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν συνολικό πρόστιμο ύψους 3,2 δισ. δολαρίων σε πέντε τράπεζες για τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Ειδικότερα, πρόστιμο καλούνται να πληρώσουν οι Citigroup, HSBC, JP Morgan, UBS και Royal Bank of Scotland, οι οποίες παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο εσωτερικό έλεγχο για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Ειδικότερα, η Barclays υποχώρησε κατά 2,1%, η Banco Popolare βρέθηκε στο -3,5%, UniCredit στο -3,1% και η Banca Popolare di Milano στο -5,2%.

Απώλειες 5% κατέγραψε και η ιταλική Enel, η οποία ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της υποχώρησαν κατά 298 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 320,4 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η SBM Offshore σημείωσε άλμα 16%, μετά τη συμφωνία που είχε με τις ολλανδικές αρχές για την καταβολή προστίμου ύψους 240 εκατ. δολαρίων, ώστε να κλείσει δικαστική διαμάχη σχετικά με τις πρακτικές των αντιπροσώπων της σε Γουινέα, Αγκόλα και Βραζιλία την περίοδο 2007-2011.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,6% τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε μηνιαία βάση, τον Σεπτέμβριο. Η βελτίωση οφείλεται στην αύξηση κατά 2,9% της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών και κατά 3% στην ενέργεια, ενώ αντιθέτως καταγράφηκε πτώση 0,6% στα ενδιάμεσα αγαθά, 0,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 2,6% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

ΧΑ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, με τον τραπεζικό κλάδο να κινεί το σημερινό «νήμα» των ρευστοποιήσεων οδηγώντας τον γενικό δείκτη να κλείσει κάτω από την κρίσιμη ζώνη των 890 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,30% στις 872,31 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 899,07 μονάδες και η χαμηλότερη στις 872,31. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 35,73% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 88,97 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 8,04 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης έως τη 1 περίπου το μεσημέρι ταλαντευόταν στα ίδια με τα επίπεδα της Τρίτης, ενώ μετά το μεσημέρι οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν, ο ρυθμός συναλλαγών αυξήθηκε κατακόρυφα και το αρνητικό πρόσημο διαδέχτηκε τις όποιες προσπάθειες αντίδρασης υπήρξαν μετά από τρεις ημέρες απωλειών (τέταρτη με τη σημερινή).

Η ψυχολογία της αγοράς είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, με τη μετοχή της Εθνικής να είναι το επίκεντρο του πτωτικού αυτού κύκλου, καθώς χάνει, με το σημερινό -5,85%, περίπου 20% από τις 6 Νοεμβρίου.

Ο FTSE25 έκλεισε για τέταρτη στη σειρά ημέρα πτωτικά, στο -2,49% και στις 282,18 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί στο +0,78% και στις 291,67. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 93 εκατ. ευρώ και στο 95,9% του συνόλου. Ξεχώρισαν από τις πέντε μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά οι ΕΥΔΑΠ με +3,16% (η οποία μάλιστα "γύρισε" από το -4,16%) και ο ΟΠΑΠ  στο +1,33%, χωρίς ουσιαστικά να βρεθεί σε αρνητικό έδαφος σε όλη την διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Από τις υπόλοιπες 20 που υποχώρησαν την χειρότερη εικόνα επέδειξαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-9,29% (-9,29% και στα 2,05 ευρώ, με απώλειες 60 σεντς στο 4ήμερο), της Alpha BankΑΛΦΑ-6,73% (-6,73% και στα 0,4850 ευρώ), της ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-4,76% στο -4,76% και στα 2,00 ευρώ ακριβώς με κλείσιμο στο ελάχιστο της ημέρας και της Πειραιώς που φλερτάρει με το ιστορικό χαμηλό της μετά το -4,63% στη τιμή των 1,0300 ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε στο εύρος των 113,76 (-0,18%) και 108,13 μονάδων (-5,12%) για να κλείσει -5,06% στις 108,13 μονάδες. Εξαιρετικά μεγάλες απώλειες για τα warrants (ETETΠ -11,67%, ΠΕΙΡΤΠ στο -6,61% και ΑΛΦΑΤΠ στο -7,71%). Η αξία των συναλλαγών τους ανήλθε συνολικά σε 1,55 εκατ. ευρώ και στο 1,6% του συνολικού.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος υποχώρησε 1,75% στις 824,24 μονάδες με τον δικό του τζίρο στο 1,52 εκατ. ευρώ, οι μετοχές των Υγεία και Σιδενόρ ΣΙΔΕ-8,33% βρέθηκαν σε νέο κλοιό ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας απώλειες 8,70% και 8,33% αντίστοιχα, ενώ ακολούθησε η Σωληνουργεία Κορίνθου (-6,98%), η Αττικής (-5,45%), η Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ-3,12% (-3,12%) και η Autohellas (-2,87%).

Στον αντίποδα, η Frigoglass ΦΡΙΓΟ+2,56% έκλεισε με κέρδη 2,56%, ενώ με ελάχιστες συναλλαγές η Σαράντης και η Ικτίνος έκλεισαν ανοδικά.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-5,06%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των  Ασφαλειών (+0,69%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 36 κινήθηκαν ανοδικά, 81 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η τεχνική ανάλυση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας αφού πλέον θεωρείται απίθανο να μην δοκιμαστούν τα επίπεδα που λειτούργησαν ως ισχυρή στήριξη που ορίστηκε το καλοκαίρι του 2013 στις εξής τρεις συνεδριάσεις: Στις 12 Ιουλίου, όταν ο δείκτης με υψηλό τις 283,81 και χαμηλό στις 273,4 μονάδες έκλεισε στις 273,4. Στις 15 Ιουλίου, όταν ο δείκτης με υψηλό τις 275,85 και χαμηλό στις 269,95 μονάδες έκλεισε στις 273,86. Στις 16 Ιουλίου, όταν ο δείκτης με υψηλό τις 279,63 και χαμηλό στις 269,72 μονάδες έκλεισε στις 279,18.

Περιμένουμε λοιπόν να περάσει ο 25άρης κάτω και από τις 270 μονάδες σε αυτή τη φάση και αυτή η εκτίμηση θα ενισχυθεί αν συνεχιστεί η καθοδική δυναμική άσχετα από την πιθανή σημερινή αντίδραση που θα συμβάλλει στο να δοθεί η χάρη στην αγορά να λειτουργήσει με ηρεμία.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν ανθεκτικές σήμερα κατά την αντιμετώπιση της πληροφορίας ότι συνεχίζεται η ψύξη της κινεζικής οικονομίας, ενώ οι τιμές του πετρελαίου φλέρταραν με χαμηλά επίπεδα πολλών ετών αφού δεν φαίνεται τίποτε ικανό να ανακόψει μια  παρατεταμένη πτώση που αποδίδεται στους φόβους για μελλοντικό κορεσμό.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας ήταν επίπεδος, δείχνοντας μια υποτονική αντίδραση σε μια αναταραχή που προκλήθηκε από την δημοσίευση των στοιχείων της κινεζικής οικονομίας που ήταν είτε σύμφωνα ή ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες.

Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν κατά 7,7% από το προηγούμενο έτος, ενώ ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα 13 ετών, και ο ρυθμός των λιανικών πωλήσεων επιβραδύνθηκε.

Παρά ταύτα, οι μετοχές της Σαγκάης παρέμειναν κοντά στα υψηλά δύο έτών, με την ελπίδα περισσότερες αγορές ξένων επενδυτών πριν από τη σύζευξη των Χρηματιστήριων  της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ, καθώς και τη στήριξη της πολιτικής για να τονώσει την οικονομία.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κερδίζει 1,1% ευρισκόμενος στο υψηλό επτά ετών, γιατί συνεχίζει να αυξάνεται η προσδοκία ο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα αναβάλει την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου για το επόμενο έτος για να υπάρξει τώρα στήριξη της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν σε μια ανάκαμψη από την πτώση της προηγούμενης ημέρας, με τα στοιχήματα για το άνοιγμα να δίνουν άνοδο στους  CAC40 της Γαλλίας και DAX της Γερμανίας σε ποσοστό μέχρι 0,4% από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τα futures του Brent υποχώρησαν κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, για πρώτη φορά από το 2010, και παρέμεινε εκεί την Πέμπτη.

Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δεν έκανε σαφές την Τετάρτη αν το βασίλειο θα υποστηρίξει μια μείωση της παραγωγής πετρελαίου, όταν ο ΟΠΕΚ συνεδριάσει στις 27 Νοεμβρίου, ακόμη ο ίδιος απέρριψε τη συζήτηση ότι η Σαουδική Αραβία έχει εμπλακεί σε έναν «πόλεμο τιμών» με την ταχέως αναπτυσσόμενη παραγωγό ΗΠΑ σχιστολιθικού πετρελαίου ή με άλλους αντίπαλους παραγωγούς.

Το δολάριο παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα έναντι άλλων νομισμάτων από τις προοπτικές σταθερής ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και δεν είχε ορμή επειδή η αποτυχία του να κερδίσει περισσότερο μετά από ένα αρκετά αισιόδοξο αποτέλεσμα στις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, ώθησε τους traders να κλειδώσουν τα πρόσφατα κέρδη. Ο δείκτης δολαρίου διαμορφώθηκε σε 87,814, από την τετραετή κορυφή της Παρασκευής στο 88,190. Ο χρυσός ήταν στα 1.160,76 δολάρια ανά ουγγιά, πάνω από το χαμηλό 4 1/2 ετών την Παρασκευή των 1.131,85.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ο Γενικός Δείκτης έχασε την κρίσιμη στήριξη των 885 μονάδων και αν αυτό επιβεβαιωθεί κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, μπορεί να οδηγήσει προς τη ζώνη στήριξης του προηγούμενου τοπικού πυθμένα στις 860 με 850 μονάδες, βάζοντας όμως στο πίσω μέρος της επενδυτικής σκέψης την προσέγγιση του ψυχολογικού επιπέδου των 800 μονάδων.

Μόνη διέξοδο στο εν εξελίξει καθοδικό σενάριο θα έδινε η εκδήλωση μια πιθανής ανοδικής ανάτασης του Δείκτη πάνω από το όριο των 910 μονάδων. Εκεί μάλιστα εάν ακολουθηθεί και με ισχυρό τζίρο συναλλαγών θα μπορούσε να τραβήξει την "ανοδική κουρτίνα" της αντίστασης των 925 με 930 μονάδων.

Πάντως σε αυτή τη φάση της Αγοράς αυτός που τραβάει συνεχώς το "χαλί κάτω από τα πόδια" του Γενικού Δείκτη είναι ο Τραπεζικός κλάδος, με το δείκτη τους να έχει περάσει καθοδικά από τις 114 μονάδες "κοιτώντας στο βάθος της σκάλας" το χαμηλό του Οκτωβρίου στις 108 μονάδες.

"Χορηγός" των Τραπεζών είναι η Εθνική Τράπεζα η οποία έχει καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό χάνοντας στη κεφαλαιοποίησή της ακόμα και τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει βρεθεί στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών "κρεμασμένος" χαμηλότερα της ζώνης στήριξης των 300 με 294 μονάδων δίνοντας σημαντικούς πόντους στο σενάριο προσέγγισης των ετήσιων χαμηλών στις 280 με 276 μονάδες.

Θεμιτή από την πλευρά των αγοραστών θα ήταν η επανάκτηση των 295 μονάδων με το σχηματισμό μίας μεγάλης "κάτω σκιάς" αφήνοντας έτσι το στίγμα ενός δεύτερου υψηλότερου πυθμένα. Ισχυρότατη αλλαγή στο υπάρχον πτωτικό σκηνικό, θα μπορούσε να σημειωθεί με την ανοδική "πυρπόληση" των 320 με 325 μονάδων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η Κεντρική Τράπεζα της Κορέας έδωσε το μήνυμα για παύση διαρκείας στην μεταβολή των επιτοκίων.

Η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης έδωσε επίσης σαφείς ενδείξεις ότι ο ίδιος δεν έχει καμία βιασύνη για να ομαλοποιήσει τα επιτόκια.

Τα δεδομένα επί της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας για τον Οκτώβριο έδειξαν εντονότερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της δυναμικής της ανάπτυξης.

Ο πληθωρισμός της Ινδίας κατέγραψε άλλο μια μεγάλη m / m πτώση τον Οκτώβριο με τον ΔΤΚ στο 5,5%, που σημαίνει ότι είναι κάτω σχεδόν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο που ήταν πριν τρεις περίπου μήνες.

Ο Σεπτέμβριος προσέθεσε ένα μικρό καθοδικό κίνδυνο επί της βιομηχανικής παραγωγής της ζώνης του ευρώ την Παρασκευή περιμένουμε την πρώτη εκτίμηση για τη μεταβολή του ΑΕΠ της ζώνης. Περιμένουμε μια επίπεδη ανάγνωση Q / Q μετά από μόλις 0,1% ανάπτυξη το 2ο τρίμηνο. Οι Αγορές μετοχών της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν σημαντική υποαπόδοση. 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στο 45-55 διαμορφώνεται η αναλογία καταμερισμού των εσόδων μεταξύ Δημοσίου και αναδόχων, από την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με βάση τα όσα προβλέπουν οι συμβάσεις που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτό σημείωσε η επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διευκρινίσεις σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank A.S., με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης και θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, δίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-5,85% της Ελλάδος.

Ειδικότερα, η ΕΤΕ διευκρινίζει ότι, επιπλέον θα προβεί στη διάθεση υφιστάμενων μετοχών της Finansbank, που κατέχει σήμερα η ΕΤΕ, ονομαστικής αξίας 80 εκατ. τουρκικών λιρών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 2,25% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακοινωθείσας ΑΜΚ.

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς ΑΣΤΗΡ+3,17% Βουλιαγμένης ΑΞΕ κατά 51,66 εκατ. ευρώ ενέκρινε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνέλευση ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με εισφορά σε είδος, κατά ποσό 51.667.548 ευρώ με την έκδοση 17.222.516 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, ονομαστικής αξίας 3,0 ευρώ εκάστης, με τιμή διάθεσης 5,29829671808695 ευρώ ανά μετοχή, τις οποίες θα αναλάβει αποκλειστικά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ) έναντι της εισφοράς ακινήτων του, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της εταιρείας, με δυνατότητα μερικής κάλυψης του ποσού της αύξησης.

Συνεχίζει τις επαφές της με ξένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Attica Bank. Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα υπενθυμίζει πως «έχει γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος ορισμένων αλλοδαπών επενδυτικών κεφαλαίων για μερική συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και συνεχίζει τις επαφές, με τη συνδρομή ομάδας χρηματοοικονομικών συμβούλων, με σκοπό την επίτευξη οριστικού ενδιαφέροντος συμμετοχής και σχετικής συμφωνίας με στρατηγικό(ούς) επενδυτή(ές)».

Αυξημένες κατά 6% στα 182,15 εκατ. ευρώ ήταν οι πωλήσεις του ομίλου Σαράντη στο εννεάμηνο του 2014, χάρη στη βελτίωση των επιδόσεών του στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 9,83 εκατ. ευρώ από 10,81 εκατ. ευρώ πέρυσι, έχοντας επιβαρυνθεί με επιπλέον αναβαλλόμενο φόρο ύψους περίπου 0,75 εκατ. ευρώ λόγω της πρόσφατης εξαγοράς της τσεχικής εταιρείας καλλυντικών σημάτων Astrid TM.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τον προβληματισμό του για την πορεία της Ευρωζώνης εκφράζει το ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι χειρότερη του αναμενομένου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Πέμπτη ότι υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περαιτέρω.

Η προειδοποίηση αυτή του ΔΝΤ αντηχεί τους εντεινόμενους φόβους ότι η Ευρώπη δεν έχει μπει σταθερά στον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας εντός της εβδομάδας.

«Σήμα κινδύνου» για διολίσθηση της γερμανικής οικονομίας στην ύφεση στέλνουν οι «πέντε σοφοί» και επικρίνουν την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου και σύνταξης στα 63. Σε πολυσέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Περισσότερη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της αγοράς», που δόθηκε πριν λίγο στα χέρια της καγκελαρίου Μέρκελ, η ανεξάρτητη ομάδα των κορυφαίων οικονομολόγων, η οποία παρέχει συμβουλές στη γερμανική κυβέρνηση, εμφανίζεται περισσότερο απαισιόδοξη από ό,τι η κυβέρνηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το 2015, ενώ καταλογίζει λάθη στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.

Στις απώλειες «επέστρεψαν» σήμερα ο χρυσός και το πετρέλαιο, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα χθεσινά τους κέρδη με αφορμή τη νέα άνοδο του δολαρίου. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν απώλειες 0,37% δολάρια κλείνοντας στα 1.158,50 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,06 δολάρια ή 1,3% καταγράφοντας πτώση στα 76,88 δολάρια ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 2,01% στα 80,03 δολάρια.

Με μόλις έναν στους δέκα καταναλωτές να δηλώνει ότι αγοράζει μάρκες πολυτελείας σε περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας, γίνεται σαφές ότι η σχέση μας με την πολυτέλεια επαναπροσδιορίζεται, ενώ οι εταιρείες που αντιπροσωπεύουν τα διάσημα luxury brands στρέφονται κατά βάση στο τουριστικό καταναλωτικό κοινό, κυρίως από χώρες αναδυόμενων οικονομιών, που αποτελούν και την ατμομηχανή της παγκόσμιας βιομηχανίας πολυτελών ειδών.

Τετρασέλιδο αφιέρωμα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η τρόικα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της κρίσης δημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel. Για «ξεπούλημα χωρίς λόγο» κάνει λόγο ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, τις οποίες επιβάλλει η τρόικα, οδηγούν στις χώρες της κρίσεις σε ζημιές δισεκατομμυρίων, σημειώνει η Tagesspiegel στο αφιέρωμά της. Σύμφωνα με έρευνες της γερμανικής εφημερίδας από το ξεκίνημα των προγραμμάτων της τρόικας το 2010, δημόσια περιουσία πωλείται υπό μεγάλη χρονικά πίεση και πολύ κάτω από την αξία της.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ