Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 24 Απριλίου 2004 00:01

Στη σκιά των επιτοκίων

Ο ΦΟΒΟΣ για άμεση αύξηση επιτοκίων επέστρεψε πάλι στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο ΦΟΒΟΣ για άμεση αύξηση επιτοκίων επέστρεψε πάλι στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Τα στοιχεία για απρόσμενη ραγδαία αύξηση των παραγγελιών διαρκών αγαθών το Μάρτιο αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού μέχρι το καλοκαίρι. Η εξέλιξη αυτή αντέστρεψε πάλι την ψυχολογία των επενδυτών, με αποτέλεσμα να δεχθούν πιέσεις οι αμερικανικές μετοχές blue chips με πρωταγωνιστές στις απώλειες την εταιρεία Caterpillar.

Οι μετοχές του τομέα τεχνολογίας αυξήθηκαν για τρίτη συνεχή συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση στοιχείων για αύξηση των εσόδων της Microsoft. H δεικτοβαρής μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε κατά 6%, ενώ η μετοχή της Cartepillar υποχώρησε κατά 1,9%.

Το τέλος της εβδομάδας έκλεισε θετικό για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την μετοχή της κολοσσιαίας αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler να δίνει πάλι τον τόνο στην αγορά, σημειώνοντας αύξηση 5,7% μετά την ανακοίνωση της απόφασής της να πωλήσει τη συμμετοχή της στη ζημιογόνο ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi Motors.

Κέρδη σημείωσαν και οι τιμές του τομέα τεχνολογίας μετά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν τόσο η αμερικανική Microsoft όσο και η σουηδική Ericsson.

Οι επενδυτές οι οποίοι είχαν ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα είχε συνέπειες στα εταιρικά κέρδη και την ανάπτυξη των πωλήσεων σ' αυτή την πλευρά του Ατλαντικού, δέχθηκαν με ανακούφιση τα καλά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η ελβετική Novartis, και από τη γερμανική κατασκευάστρια επεξεργαστών και τον κολοσσό τροφίμων Nestle.

Η επόμενη εβδομάδα θα έχει ειδική βαρύτητα όσον αφορά στην ανακοίνωση νέων εταιρικών στοιχείων συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τη γερμανική Siemens, την πετρελαϊκή εταιρεία BP και τη Royal/Shell όπως και τη φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline.

Οι αγορές αναμένεται να παραμείνουν επιφυλακτικές λόγω της προοπτικής για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το καλοκαίρι μετά την απρόσμενη αύξηση 3,4% των παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,45% στις 1.022,9 μονάδες, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε 0,6% και έκλεισε στις 2.894,2 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,17% στις 12.120,66 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ