Την ώρα που η αλυσίδα των συνεδριάσεων στις οποίες ο βαρύτερος δείκτης μετοχών του κόσμου μετράει πέντε κλεισίματα σε νέο ρεκόρ βίου το ΧΑ μετράει τρεις καθοδικές συνεδριάσεις με πρώτη τη βουτιά της Παρασκευής 7/11. Το πτωτικό βήμα των βασικών δεικτών είναι σταθερό και είναι της τάξης του -1% με παράλληλη πτώση στους ημερήσιους όγκους.
Την ώρα που η αλυσίδα των συνεδριάσεων στις οποίες ο βαρύτερος δείκτης μετοχών του κόσμου μετράει πέντε κλεισίματα σε νέο ρεκόρ βίου το ΧΑ μετράει τρεις καθοδικές συνεδριάσεις με πρώτη τη βουτιά της Παρασκευής 7/11. Το πτωτικό βήμα των βασικών δεικτών είναι σταθερό και είναι της τάξης του -1% με παράλληλη πτώση στους ημερήσιους όγκους. Ωστόσο η συνεδρίαση της Τρίτης διέφερε από της Δευτέρας γιατί τότε οι κλάδοι υποχωρούσαν με διαφορετική απλώς ταχύτητα. Ενώ χθες, οι κλάδοι εμφάνισαν διαφορετική κατεύθυνση, καθώς αυξήθηκε η ομάδα των ανοδικών και μεγάλωσαν τα ποσοστά απωλειών ορισμένων blue chip.
Η εξήγηση που δίνουμε για αυτή την εικόνα είναι απλή. Η μηδενική ορατότητα για εξελίξεις που είναι σημαντικές και για τις οποίες ισχύουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια κατόπιν διεθνών συμφωνιών προσδίδει νευρικότητα στους διαχειριστές χαρτοφυλακίων καθώς οι επενδύσεις τους στο ΧΑ ροκανίζουν τα κέρδη τους από άλλες αγορές μετοχών. Και στο τέλος του χρόνου για τις εταιρίες επενδύσεων, που είναι στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα κάνουν ότι κάθε χρόνο αυτή την περίοδο. Δηλαδή, θα ενισχύσουν τις θέσεις τους στους νικητές και θα ξεπουλήσουν τους ηττημένους τίτλους των χαρτοφυλακίων τους. Η συνεδρίαση της Τρίτης έδειξε πως μπορούν να «χρησιμοποιηθούν» σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων σε κάποιους κλάδους, τα μικρά έστω κέρδη ορισμένων κλαδικών δεικτών, που περιλαμβάνουν όμως εξαιρετικά δεικτοβαρείς τίτλους. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και αν συνεχίσουν να κλωτσάνε το πρόβλημα πιο κάτω οι Έλληνες αρμόδιοι και οι ελεγκτές της Τρόικας, αυτό μπορεί να συνεχιστεί ως τις 8 Δεκεμβρίου. Το διάστημα είναι μεγάλο και γεμάτο από πιθανούς νεόδμητους κινδύνους.
Είμαστε στο μέσο της εβδομάδας πριν την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου και όλα αυτά, μαζί με την προς τα κάτω κλιμάκωση του τζίρου, υπογραμμίζουν πως το καλύτερο για την αγορά της Αθήνας είναι να ξεκινήσει μια δυναμική συσσώρευσης με πλάγια κίνηση μικρής καθοδικής κλίσης. Διότι δυστυχώς οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα μεγάλωσαν και έχουν προκαλέσει άνοδο των αποδόσεων η οποία χθες ήταν της τάξεως του +1,3%. Καθώς η απόδοση έφθασε στο 8,16% με υψηλό μέρας το 8,22% και χαμηλό το 7,89%. Ενώ είχε ανοίξει στο 8,09% μετά βούτηξε ως 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα για να εκτιναχθεί αργότερα στα 8,22% και να κλείσει στο 8,16%. Η συγχρονισμένη, ακριβώς αντίστροφη, πορεία του ΓΔ στο ταμπλό χθες, τονίζει ποια είναι αυτή τη στιγμή η πυξίδα ασφαλείας των θεσμικών, αφού η πολιτική δεν παράγει ειδήσεις που να επηρεάσουν θετικά το φρόνημα των επενδυτών.