Την ελάφρυνση του χρέους της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε κατά 100 εκατομμύρια πρότεινε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να ελευθερωθούν περισσότεροι πόροι στις χώρες αυτές, οι οποίες έχουν πληγεί από το χειρότερο ξέσπασμα του ιού Έμπολα.
Την ελάφρυνση του χρέους της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε κατά 100 εκατομμύρια πρότεινε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να ελευθερωθούν περισσότεροι πόροι στις χώρες αυτές, οι οποίες έχουν πληγεί από το χειρότερο ξέσπασμα του ιού Έμπολα.
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ η ελάφρυνση του χρέους εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στις τρεις αυτές χώρες της δυτικής Αφρικής να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στις κυβερνητικές υπηρεσίες και παράλληλα να στηρίξουν τις οικονομίες τους, στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφική επιδημία.
Οι τρεις χώρες οφείλουν στο ΔΝΤ συνολικά 372 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 55 εκατ. πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη παίξει σημαντικό ρόλο στην παροχή οικονομικής στήριξης στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Έμπολα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σε ανακοίνωση που απέστειλε στο Reuters. Σήμερα, πρόσθεσε, «ζητούμε από το ΔΝΤ να επεκτείνει την υποστήριξή του, ελαφρύνοντας το χρέος της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας».
Η πρόταση των ΗΠΑ θα πρέπει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες 187 χώρες, μέλη του ΔΝΤ. Ο Λιου αναμένεται να θέσει την πρόταση στο τραπέζι των συζητήσεων στη διάρκεια τη συνόδου κορυφής των G20 που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αυστραλία.
Στην πρόταση αναφέρεται πως το ποσό των 100 εκατομμυρίων θα μπορούσε να προέλθει από ένα ειδικό ταμείο του ΔΝΤ για την Ελάφρυνση του Χρέους μετά από Καταστροφή (PCDR), το οποίο έχει συσταθεί προκειμένου φτωχές χώρες να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Στο ταμείο αυτό υπάρχουν 150 εκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από τους πόρους του ίδιου του ΔΝΤ.
Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε το PCDR ήταν μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή το 2010.
Τον Σεπτέμβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε τη χορήγηση ποσού ύψους 130 εκατ. δολαρίων ως βοήθεια για τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές επιπτώσεις από το ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα είναι μεταξύ των φτωχότερων χωρών της Δυτικής Αφρικής και έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 4.950 άνθρωποι επί του συνόλου των 13.240 κρουσμάτων, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ιού.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters