Φορολογικός παράδεισος για 340 πολυεθνικές εταιρείες αποδεικνύεται το Λουξεμβούργο. Δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει το μεγάλο... μυστικό φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας συμφωνίες και ονόματα.
Φορολογικός παράδεισος για 340 πολυεθνικές εταιρείες αποδεικνύεται το Λουξεμβούργο. Δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει το μεγάλο... μυστικό φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας συμφωνίες και ονόματα.
Το ζήτημα της «νόμιμης» φοροδιαφυγής μέσω θυγατρικών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται το χαμηλό φορολογικό καθεστώς που ισχύει σε χώρες της Ε.Ε. (Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Κύπρος) απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν απέκλεισε χθες ακόμη και το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις κατά του Λουξεμβούργου για τις φορολογικές του πρακτικές.
Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ένα δίκτυο με περισσότερους από 80 δημοσιογράφους σε 26 χώρες το οποίο συνεργάζεται με μεγάλες εφημερίδες, όπως η γαλλική «Λε Μοντ», η βρετανική «Γκάρντιαν», η γερμανική «Σιντόιτσε Ζάιτουνγκ» και η ιαπωνική «Ασάχι Σιμπούν», δημοσιοποίησε ύστερα από έξι μήνες έρευνα με τίτλο «Οι Διαρροές του Λουξεμβούργου (Luxemburg Leaks)» 28.000 σελίδες εγγράφων που δείχνουν το πώς μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες «καταφεύγουν στο Λουξεμβούργο και στο χαλαρό φορολογικό καθεστώς του, για να μεταφέρουν εκεί κέρδη με στόχο να φορολογηθούν σε πολύ μικρότερη κλίμακα».
Η έρευνα αποκαλύπτει τα ονόματα 340 πολυεθνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν την τακτική αυτή στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι: Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi, Ikea, Axa, Credit Agricole, Accenture, Burberry, Procter & Gamble, JP Morgan, FedEx, Abbot Labaratories, Deutsche Bank, Macquarie και πολλές άλλες.
Η έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων έφερε στο φως 548 συμφωνίες που αφορούν την περίοδο 2002-2010, κατά την οποία πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ έχει υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή όταν αναλάβει πρόεδρος της Κομισιόν. Εχει ωστόσο υποστηρίξει ότι το φορολογικό καθεστώς της χώρας του βρίσκεται σε «πλήρη συμφωνία» με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Με βάση το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου, φορολογικοί σύμβουλοι από την εταιρεία PriceWaterhouseCoopers αλλά και άλλες εταιρείες μπορούν να παρουσιάσουν προτάσεις για τη δομή των επιχειρήσεων και τις συναλλαγές τους με στόχο την εξοικονόμηση φόρων και ύστερα παίρνουν γραπτή εγγύηση ότι το σχέδιό τους θα αντιμετωπιστεί ευνοϊκά από το υπουργείο Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο λιγότερο και από 1% για τα κέρδη που μεταφέρουν στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης, οι αμερικανικές και βρετανικές επιχειρήσεις είναι αυτές που εμφανίζονται πιο συχνά στα έγγραφα που διέρρευσαν και ακολουθούν οι γερμανικές, οι ολλανδικές και ελβετικές επιχειρήσεις.