Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2004 11:23

Ανέλπιστη άνοδος του δείκτη Ifo στη Γερμανία

ΑΝΟΔΟ για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες σημείωσε τον Απρίλιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία κυρίως χάρη στη σημαντική εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που ευνοεί τις γερμανικές εξαγωγές.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό ινστιτούτο Ifo έπειτα από έρευνα σε 7.000 επιχειρήσεις, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 96,3, από 95,4 το Μάρτιο. Οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση του παραπάνω δείκτη στο 95,1.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 94,9 από 92,2 – βάσεων των αναθεωρημένων (προς τα πάνω) στοιχείων – το Μάρτιο.

Ωστόσο, ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών σημείωσε πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα διαμορφούμενος στο 97,8 από 98,8 το Μάρτιο. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού ινστιτούτου, ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας καταδεικνύουν συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης, αν και με βραδείς ρυθμούς, δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν. «Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς να γίνει λόγος για ισχυρή ανάκαμψη», πρόσθεσε.