Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Απριλίου 2004 13:22

ΟΠΕΚ : Αύξηση κατά 30% της τιμής στόχου

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ αύξησης της τιμής στόχου σε ποσοστό της τάξης του 30%, εξετάζει ο ΟΠΕΚ, οι χώρες μέλη του οποίου αντλούν το 1/3 του αργού πετρελαίου διεθνώς, καθώς το αδύναμο δολάριο μείωσε την αγορά ενέργειας και αύξησε τον πληθωρισμό στις χώρες μέλη του, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού.

Ο ΟΠΕΚ μελετά το εάν θα αυξήσει το μέσο όρο των τεσσάρων ετών, οποίος κυμαίνεται από 22 έως 28 δολ. το βαρέλι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Ινδονησίας, Purnomo Yusgiantoro, στη Τζακάρτα. Ο δείκτης του ΟΠΕΚ, στον οποίο περιέχονται επτά είδη αργού πετρελαίου, κυμάνθηκε υψηλότερα των 28 δολ. το βαρέλι το τελευταίο δωδεκάμηνο και σήμερα βρίσκεται στα 32,87 δολ. το βαρέλι.

Μερικά από τα μέλη του ΟΠΕΚ σκέφτονται μια αύξηση τις τιμής, η οποία όμως δεν θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, συμπληρώνοντας : «Ο Οργανισμός σκέφτεται ότι η τιμή από 32 έως 34 δολ. το βαρέλι θεωρείται ασφαλές όριο. Μερικά μέλη έχουν ζητήσει νέα τιμή εξ αιτίας της υποχώρησης του δολαρίου και του πληθωρισμού παγκοσμίως».

Η δήλωση του Purnomo, ενδέχεται να διασπάσει τις 11 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, καθώς το ισχυρότερο μέλος του, η Σαουδική Αραβία, επανέλαβε τη δέσμευσή της στα 25 δολ. το βαρέλι, πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Αξιωματούχοι στο Ιράν, τη Βενεζουέλας και τη Νιγηρίας, τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες παραγωγούς πετρελαίου και μελών του ΟΠΕΚ, έχουν ζητήσει υψηλότερες τιμές.

Οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέϊτ, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Το δολάριο των ΗΠΑ υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 κύρια νομίσματα στον κόσμο πέρυσι, καθιστώντας το πετρέλαιο φθηνότερο για όλους όσοι συναλλάσσονται με ευρώ, λίρες Αγγλίας και ιαπωνικά γιέν και μαλάκωσαν την έκρηξη των τιμών του πετρελαίου κατά 45% στη Ν. Υόρκη.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια Ιουνίου ήταν 17 σεντς υψηλότερα, ποσοστό 0,5%, στα 33,75 δολ. το βαρέλι στις 10:51' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Εφθασε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 13 μηνών στις 19 Απριλίου και συγκεκριμένα στα 34,20 δολ. το βαρέλι.